Qatar-VM

Tar grep etter skandalen

Gianni Infantino og co. tar grep få timer etter at de tilsynelatende nektet nasjoner å bruke regnbuefargede kapteinsbind.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TAR GREP: Fifa. Foto: Fifa.com
TAR GREP: Fifa. Foto: Fifa.com Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

DOHA/OSLO (Dagbladet): «Etter diskusjoner kan Fifa bekrefte at vår «No Discrimination» kampanje har blitt framskyndet fra de planlagte kvartfinalene, slik at alle de 32 kapteinene vil ha muligheten til å bruke disse armbåndene under hele VM i Qatar 2022». heter det i en pressemelding fra Fifa.

Det skjer kort tid etter at en rekke nasjoner har meldt at de ikke vil bruke regnbuefargede kapteinsbind. Det var ventet at Englands Harry Kane ville bruke et farget kapteinsbind i Three Lions' åpningskamp mot Iran, men kort tid før kamp meddelte det engelske fotballforbundet at de ikke ville bruke det likevel.

SJEF: Gianni Infantino. Foto: Tom Weller/dpa
SJEF: Gianni Infantino. Foto: Tom Weller/dpa Vis mer

At Fifa tilsynelatende nektet nasjonene å bruke kapteinsbindene fikk flere til å reagere. Fotballpresident Lise Klaveness sier:

- Vi er dypt uenig med Fifas beslutning om å ikke tillate dette kapteinsbindet. Denne kampanjen underbygger universelle verdier som FIFA har i egne statutter og som ikke skal politiseres. Kampanjen har pågått i mange måneder, også for Norge og andre land som ikke er i VM, og vi har kommunisert dette til Fifa for like mange måneder siden, sier hun i en uttalelse.

Matt Dickinson, skribent i engelske The Times, sier til Dagbladet:

- Først og fremst handler det om å vinne fotballkamper, og du kan ikke å sende utpå en kaptein som risikerer å få kort. Du vet ikke hvordan dette kunne ha eskalert. FIFA forsøker å manøvrere dette under et massivt press fra vertsnasjonen Qatar, sier Dickinson.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer