Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Norsk fotball er bekymret for tilskuerras

Tar grep for å få flere tilskuere på fotballkamp

Norsk fotball er bekymret for tilskuerras i Eliteserien når Viking og Aalesund er borte. – Vi tar grep for å få flere familier på kamp, kontrer Leif Øverland.

FRYKTER GLISNE TRIBUNER: Norsk fotball frykter glisne tribuner i Eliteserien. Her ser vi Rosenborgs Pål André Helland under mandagens treningskamp mot Lillestrøm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
FRYKTER GLISNE TRIBUNER: Norsk fotball frykter glisne tribuner i Eliteserien. Her ser vi Rosenborgs Pål André Helland under mandagens treningskamp mot Lillestrøm. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Han er direktør i Norsk Toppfotball og har klare tanker om hvordan flere kan lokkes på kamp helg etter helg.

- Viking og Aalesund har rykket ned. Der kunne du hatt over 10.000 tilskuere på begge steder, mens Ranheim har kommet opp. Der får du bare inn 3000 tilskuere. Det sier seg selv at vi får en utfordring på publikumssnittet. Det er noe vi bare må innse. Fallet kommer, sier Øverland.

- Som toppsjef fleiper jeg litt med tanken om at det burde vært en lov om at de fire største byene i Norge alltid var oppe i Eliteserien, men dette må de nok fikse selv ute på banen, sier NTF-sjefen.

Savner bortefans

I fjor så 6698 tilskuere i snitt en kamp i Eliteserien. Det tallet vil falle i 2018. De to første rundene i snø og kulde kan også bli en utfordring.

Øverland har klekket ut en plan for å øke interessen for Eliteserien. Tilbakemeldingene fra supporterne har ført til følgende tiltak:

* Fanzones

* Borteløft

* Fantasy

- Tilbakemeldingene vi får er at vi ikke er bra nok på familiebiten. Vi testet ut såkalte «fanzones» i fjor, og det var veldig vellykket. Nå drar alle i gang. Det betyr at det blir treerfotball med vant utenfor alle stadionene i Eliteserien. Der kan ungene spille fotball før kamp, og vi skal invitere breddeklubbene. Spiller Vålerenga hjemme, vil dere se mange barn fra klubber som Oppsal, Hauketo og Bøler og alt hva de heter. Det skal være triveligere for hele familien og barna kan glede seg til mange konkurranser og premier, sier Øverland.

- Vi må få flere bortesupportere på kamp. Vi jobber stadig tettere med supporterforeningen for å legge til rette. Det er en utfordring når det ikke er bortesupportere. Den viktigste tilbakemeldingen er at det må bli bedre stemning og mer trøkk. Vi trenger den supporterfighten mellom hjemme- og bortefans. Det er et stort mål for sesongen.

- Vi hadde suksess med Fantasy-spillet sist sesong. Der har vi truffet ungdommen, og vi ser at veldig mange i alderen 15 til 28 år har sitt eget lag. Dessverre så ser denne målgruppen veldig mye fotball på mobil og PC, mens det er vanskeligere å få dem på kamp. Jeg gleder meg over at de ser mer norsk fotball enn før, men vi må bli flinkere til å få dem på kamp. Fantasy gjør at de får et langt tettere forhold til profiler i Eliteserien, mener Øverland.

Færre derbylørdager

Derbylørdagene i fjor ble ingen stor suksess. Øverland erkjenner at konseptet ble utvannet med kamper mellom lag som ikke hadde noe rivaliseringsforhold i det hele tatt.

- Nå blir det i stedet seks supersøndager hvor vi får et reelt derby lørdag og toppkamp på søndagen. Vi får i tillegg seks breddekamper i samme region som der storkampen søndag kveld spilles. Sender vi Rosenborg fra Lerkendal, blir det trønderderby i forkant. Vi håper å kunne ta med oss profiler fra topplagene ut for å motivere bredden og skape større tilknytning, sier Øverland.

(NTB)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!