Tar grep

Etter en turbulent periode entrer Lars Lagerbäck og Per Joar «Perry» Hansen scenen igjen i dag. Tar nye grep for å stoppe lekkasjer.

TELLER NED: Trenerne for fotballandslaget, Lars Lagerbäck (bak) og Per Joar «Perry» Hansen, har vært presset de siste ukene. Snart venter nye utfordringer i Nations League. Foto: Bjørn Langsem
TELLER NED: Trenerne for fotballandslaget, Lars Lagerbäck (bak) og Per Joar «Perry» Hansen, har vært presset de siste ukene. Snart venter nye utfordringer i Nations League. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Han står som en furu, sier «Perry» til Dagbladet om Lagerbäck.

Klokka 11.00 i dag tar trenerduoen ut troppen som skal møte Israel, Romania og Østerrike i november. Vi snakker om én treningskamp og to kamper i Nations League.

Assistenten sier laget har ristet av seg skuffelsen fra forrige samling. 1-2-tapet for Serbia betyr at Norge ikke skal til EM-sluttspillet neste sommer.

Men etterpå oppsto det høye bølger på kammerset, der RB Leipzig-spiss Alexander Sørloth var kritisk til taktikk og kampplan, noe som også kom ut i mediene. Trenerne opplevde at Sørloth stemplet dem som inkompetente.

PÅ'N IGJEN: Per Joar Hansen og Lars Lagerbäck forbereder tre nye kamper med Norge. Foto: Bjørn Langsem
PÅ'N IGJEN: Per Joar Hansen og Lars Lagerbäck forbereder tre nye kamper med Norge. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Etter 30 år i internasjonal fotball har jeg aldri opplevd at spillere har gått over grensen på denne måten, sa Lagerbäck. Hva har bråket å si foran den kommende samlingen?

- Det er sånt som kan skje, sier «Perry».

- At det er temperatur i en prestasjonsgruppe er bra. Men det er synd at vi ikke klarte å holde det internt.

- Hvordan opplever du at Lagerbäck, som fylte 72 år i sommer, har taklet støyen?

- Det er imponerende. Han står som en furu. Han har taklet situasjonen veldig bra. Det går på at du skal løse sånne ting gjennom fakta og ikke følelser. Han tar avgjørelser basert på fakta. Det er dette som er profesjonelt lederskap. Han er på hugget, ett hundre prosent. Hvis det er noen som lurer, så er alt som vanlig, sier «Perry».

SKAPTE HØYE BØLGER: Alexander Sørloth. Foto: NTB
SKAPTE HØYE BØLGER: Alexander Sørloth. Foto: NTB Vis mer

Spillerne samles igjen mandag i neste uke. Første utfordring er treningskampen mot Israel 11. november. Deretter venter Romania 15. november og Østerrike 18. november. Da vil det handle om gruppeseier i Nations League.

- Blir det en ekstra bevisstgjøring av spillerne om at ting må holdes internt heretter?

- Ja, vi må prate om det. Igjen må vi gjenta hva som er holdningen vår til dette. I en prestasjonskultur skal det som er internt, holdes internt. That's it. At laguttak og det som skjer i interne møter kommer ut, er ikke profesjonelt.

- Har det vært en intern jakt på syndebukker?

- Nei, det har vi verken lov til eller brukt krefter på. Men dette er en sak vi må bli ferdig med neste gang vi møtes. Jeg håper det er siste gang sånne ting kommer ut fra interne møter.

- Startoppstillingen til kamper har hatt en tendens til å lekke ut. Er det et problem?

- Hvis du ser rundt i Europa, skjer dette ikke bare hos oss. Det har litt med den tida vi lever i. Men det skal i alle fall ikke komme fra oss (spillere og trenere). Det er ikke profesjonelt.

«SAFE»: John Arne Riise ble ikke overrasket over spillerne Lars Lagerbäck valgte fra start til kampen mot Serbia, men ble litt skuffa over at svensken ikke tar større sjanser. Video: Rødt Kort Vis mer

Selv om Serbia-tapet var et slag i ansiktet, er det fortsatt mye som står på spill i 2020. Nettopp dette gjør at spillerne bør komme topp motiverte til samlingen.

- Utgangspunktet er at vi har utrolig mye å spille for. Det gjelder blant annet seedingen til VM-kvaliken neste år. Dessuten ligger en mulig VM-billett og et mulig opprykk til A-gruppa i Nations League i potten. Vi får en kjempemulighet til å vise hva vi er laget av, sier «Perry».

- Noe av kritikken etter forrige samling gikk på at forsvaret er lagets svake punkt. Hva synes du om denne kritikken?

- Vi var heller ikke fornøyde. Hvis du ser Serbia-kampen, så ble det en altfor åpen fotballkamp. Vi forsvarte oss for dårlig. Det var langt unna den standarden vi skal ha på forsvarsspillet vårt. Vi fikk aldri satt et kompakt forsvarsspill som vi skal ha i bunnen hele veien. Jeg vet at vi kan det. Men akkurat i den kampen fungerte det dessverre ikke.

MER Å SPILLE FOR: Per Joar Hansen (t.v.) sier mye står på spill i de siste kampene. Foto: Bjørn Langsem
MER Å SPILLE FOR: Per Joar Hansen (t.v.) sier mye står på spill i de siste kampene. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Spillere i uvante posisjoner, og spillere med lite spilletid i klubbene: Dette er også en kritikk som er blitt rettet mot dere. Noen synspunkter?

- Det er sånne spørsmål du må leve med. Spesielt når du spiller en dårlig kamp. Det er en del av den fotballdebatten du skal ha.

- Føler du deg trygg på at du og Lagerbäck er duoen som leder Norge i VM-kvaliken neste år?

- Det har jeg ikke tenkt et sekund på. Det er ikke noe fokus for meg. Og jeg tror ikke det er det for Lars heller. Vi konsentrerer oss om den jobben vi har. Vi har kontrakt ut VM-kvaliken og forholder oss til det. Det er sånne spørsmål vi ikke eier uansett. Vi gjør den jobben vi er satt til, sier«Perry».

NESTE LANDSKAMPER

11. november: Norge - Israel (treningskamp).

15. november: Romania - Norge (Nations League).

18. november: Østerrike - Norge (Nations League).

NATIONS LEAGUE

Østerrike43016-49
Norge430111-39
Romania41124-84
Nord-Irland40132-81
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer