Skilandslaget:

Tar grep

Det norske langrennslandslaget er tvunget til flere grep. De frykter konsekvensene av en positive coronaprøve i Finland.

NYE TESTER: Helene Marie Fossesholm (t.v.), Therese Johaug og Heidi Weng skal gå minitouren i Finland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NYE TESTER: Helene Marie Fossesholm (t.v.), Therese Johaug og Heidi Weng skal gå minitouren i Finland. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

BEITOSTØLEN / OSLO (Dagbladet): Chartret fly. Egen leilighet. Mat på døra.

Det kunne høres ut som en reise til sørligere strøk i feriemånedene, men er i realiteten det smitteregime utøverne må forholde seg under verdenscupåpningen i Ruka i helga.

Det norske landslaget har tatt en rekke grep for å unngå smitte når de sender 20 utøver (10 kvinner og 10 menn) til minitouren.

- Vi har chartret et fly, bor i leiligheter der vi kan isolere oss og vi får ferdig porsjonert mat på døra. Ingen går ut utenfor tida vi bruker i løypa, forklarer landslagslege Øystein Andersen til Dagbladet.

De tre valgene som ble diskutert var å reise med full tropp, en delvis tropp eller å bli hjemme, men langrennssjef Espen Bjervig, sammen med teamet rundt, tok til slutt avgjørelsen om å dra med full tropp.

- Isolert sett er risikoen skalert ned ganske mye. Vi er inndelt i små grupper, og i praksis kommer det til å bli veldig asosialt, sier Andersen.

Dette betyr en positiv prøve

LANDSLAGSLEGE: Øystein Andersen på stadion under løpene på. Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
LANDSLAGSLEGE: Øystein Andersen på stadion under løpene på. Beitostølen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

Nå om dagen er det viktig å legge inn alle mulige forbehold, noe det svenske alpinlandslaget fikk oppleve i helga.

De var i finske Levi for verdenscupen i alpint, men det hele endte i et sjokk da en positiv coronaprøve i støtteapparatet sendte samtlige i karantene. Utøverne mistet to renn.

FIS bekrefter overfor Dagbladet at det var lokale helsemyndigheter i Finland som tok avgjørelsen. Mens Norge valgte å avlyse verdenscupen på Lillehammer første helga i desember, har Finland sagt ja under et strengt regelverk

- Vi har ingen makt, bekrefter mediesjef for kvinnenes alpinverdenscup, Giulia Candiago, i en e-post.

Det er også det norske langrennslandslaget klar på at de ikke har:

- Hvis det blir påvist corona, da blir vi satt i karantene. I utgangspunktet hele gjengen, bekrefter landslagslege Andersen.

Han fortsetter:

- Da er det opp til lokale myndigheter hva som skjer. Men så blir det opp til meg å sørge for at vi har minst mulig nærkontakter.

- Frykter du at det blir tilfeller der?

- Ja, jeg gjør jo det. For vi er en verden i en pandemi. Da er det en risiko. Vi prøver å skalerer ned den risikoen så godt det lar seg gjøre.

VANT: Johannes Høsflot Klæbo lot jubelen utebli, tross seier på Beitostølen. Video: Kristoffer Løkås. Vis mer

Sveriges grep

Helgas verdenscuphelg er en minitour, og det skal deles ut mange verdenscuppoeng. En karantene vil være krise for dem som jakter sammenlagttrofeer.

Flere av utøverne har selv tatt grep. På Beitostølen i helga stilte Heidi Weng opp på pressemøte med vernebriller og hansker, mens Johannes Høsflot Klæbo bestemte seg for å ta møtet over telefon for å unngå smittefare.

SMITTEVERN: Heidi Weng hadde på seg munnbind, briller og hansker. Foto: Kristoffer Løkås
SMITTEVERN: Heidi Weng hadde på seg munnbind, briller og hansker. Foto: Kristoffer Løkås Vis mer

Et av nøkkelelementene er «nærkontakter.» Det svenske landslaget har blant annet bestemt seg for å dele opp langrennstroppen i flere kohorter, og sender færre utøvere enn de vanligvis ville ha gjort. De deler seg også opp i flere grupper på flyet.

Formålet med det hele er å sikre at bare den aktuelle kohorten, ikke hele troppen, må i karantene hvis det kommer en positiv coronaprøve.

Den norske landslagslegen Øystein Andersen forteller at Norge også har vurdert liknende grep:

- Vi deler oss inn i små grupper så godt det lar seg gjøre. Men vi må ha tunga rett i munnen for at du kan, medisinsk sett, forsvarliggjøre at det ikke har vært noen nærkontakt. Der er det ingen nåde. Er vi i tvil, så er det nærkontakt, forklarer landslagslegen.

En ny hverdag både for landslagslegen selv og utøverne:

- Jeg tenker mye kortere intervaller enn jeg er vant til. Vi må bare følge med, være oppdatert og være faglig. Jeg er glad vi kan holde i gang noe bra idrett. Det er derfor vi holder på med dette.

SPORT PÅ TV

Verdenscup langrenn
Fredag: Sprint kvinner/menn - 12.30
Lørdag: 09.35:10 kilometer klassisk kvinner. 12.40: 15 km klassisk menn
Søndag: 11.45: 10 km fri, kvinner. 12.45: 15 km fri, menn.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer