Johaug og Andersson beklaget og skværet opp: - Det var ikke meningen

Tar Johaug i forsvar

Bror og trener Karstein Johaug mener Therese hadde retten på sin side i situasjonen som irriterte Ebba Andersson. Selv gikk Johaug bort til sin svenske rival for å skvære opp og forklare hva som faktisk skjedde etter målgang.

«KRANGEL»: Den svenske skistjerna Ebba Andersson var ikke spesielt fornøyd med måten. Therese Johaug gikk på i den siste bakken før målgang under 10-kilometeren i Ruka. Video: Expressen TV / NRK Vis mer
Publisert

Ebba Andersson var irritert på Therese Johaug etter målgangen på 10-kilometeren i Ruka hvor Johaug banket all motstand, tross raskt panserføre og forhold som ikke favoriserte kapasitetsdronningen i utgangspunktet.

Årsak? Johaug tok igjen Andersson med halvminuttet i sporet og ropte «ja» - her et synonym for «løype» - for å komme forbi, men passerte aldri svensken da hun gikk ut til siden.

Situasjonen - og Johaugs konfrontasjon og samtale med Andersson etter målgang - kan du se i videoen overfor.

- Vi hørte at jeg ødela for mange fordi jeg ropte «ja» inn i bakken. Jeg hadde større fart inn i bakken, men så fikk hun noe «jæskla» til fart. Hun hadde tid til å hoppe inn igjen i sporet. Jeg er glad det ikke ødela noe for sekundstriden, sier Johaug til Dagbladet.

- Hvordan opplevde du den samtalen?

- Hun sa at det ikke var noe stress i det hele tatt. Media hadde spurt om det var noe problem, men det var det ikke.

SPORTSNYHETENE: Therese Johaug leverte et nytt kanonløp og tok seieren, men det store sjokket etter dagens renn er russiske Tatiana Sorina. I studio: Karstein Johaug, Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Foto: NRK / Dagbladet Vis mer

Andersson sa selv følgende etter målgang:

- Ja, hun ropte meg ut av sporet i den siste bakken. Jeg tenkte at jeg var sterk og ville ikke flytte meg, men så ropte hun igjen, og da tenkte jeg at det var riktig å flytte meg. Men jeg gikk vesentlig raskere, så det var irriterende. Jeg skulle gjerne ha gått i sporet opp hele bakken, sier Andersson til Expressen etter at Johaug aldri gikk forbi henne.

Mener Ebba hadde vikeplikt

Bror Karstein Johaug gjestet Dagbladets langrennsstudio lørdag. Han mener Johaug hadde retten på sin side i situasjonen (se video øverst).

- Når du kommer bakfra, har den som ligger foran vikeplikt. Hvis den bak roper løype, skal du ut, sier Karstein Johaug til Dagbladet.

- Det er tydelig at Ebba hadde mer krefter på lager. Når hun da blir ropt løype på, giret hun om. Det er veldig bra at det ikke fikk konsekvenser for sluttresultatet. Jeg tror heller ikke det har noe å si i sammendraget.

FORBILDE: Karstein Johaug avslører hvilken mannlig skiløper søsteren Therese ser opp til. I studio: Karstein Johaug, Kristoffer Løkås og Øyvind Godø. Foto: Dagbladet / NTB Vis mer

- Er dette noe å irritere seg over for Ebba?

- Nei, det har nok blitt tatt ut av kontekst i et intervju. Det var såpass god klaring opp til Frida. Ebba tapte ikke noe på det, sier Karstein Johaug i Dagbladets langrennsstudio (se video og situasjonen øverst).

- Jeg tror Therese legger det bak seg fort og lar seg ikke affisere av det. Når du kommer bakfra og har tatt igjen med noen med halvminutt, er det gitt at du også skal forbi. Men Therese var sikkert mer sliten og Ebba «fresh» i den siste langbakken der.

Etter målgang konfronterte Johaug sin svenske rival med kritikken og snakket ut om hendelsen.

Der beklaget Johaug for misforståelsen, sa at det ikke var meningen å skape trøbbel for Andersson og forklarte sin side av saken, som du kan se i videoen øverst i saken.

Martine Ek Hagen gjester langrennsstudio fredag. Hun ser flere faresignaler hos sin gode venninne og tremenning Heidi Weng:

DÅRLIG START: Heidi Weng røk ut av prologen på sprinten under verdenscupåpningen i Finland. Venninna Martine Ek Haken forklarer hva hun tror kan ligge bak. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer