Tar kjøkkenveien til VM

Det er bare sju uker til VM og Thomas Alsgaard skulle gjerne ha vært bedre rustet. Nyttår feiret han småsjuk på tur med samboer Rønnaug Schei og mesterkokk Terje Ness. Han tror det kan hjelpe på formen.

MYSUSETER (Dagbladet): Ute er det 22 kuldegrader. Inne i den lille trehytta uten vann og strøm er det to verdensmestere i sofaen. Så langt har det vært en vanskelig sesong for Thomas Alsgaard. Sjukdom og dopingbeskyldningene i skandaleprogrammet «Rikets tilstand» har kostet krefter.

- Det er ingen tvil om at programmet var en stor belastning, sier Alsgaard.

Nå har skistjernen dårlig tid. Han starter med å unne seg en hyttetur.

- Som idrettsutøver er jeg muligens ekstrem på flere måter. Jeg har et treningsopplegg som de fleste ville ha problemer med å følge. Samtidig tror jeg det er viktig at man trives. En slik tur som dette er et godt eksempel. God mat og god drikke er trivsel, sier Alsgaard.

Fortsatt syk

På vei opp til hytta kjørte Alsgaard innom apoteket på Lillehammer for å hente ut medisin. Han sliter med sjukdom, og har allerede meldt avbud til helgas verdenscup i Russland.

- Jeg ligger på etterskudd, og jeg er klar over det. Jeg har bare tida og veien fram til VM.

- Jeg vet hva som kreves, og jeg må bare gi alt for å komme dit i løpet av den tida som er igjen. Nå er det bare VM som betyr noe, sier Alsgaard og legger til at samboeren Rønnaug er til stor støtte.

Ute på det lille hyttekjøkkenet står verdensmester Terje Ness over gryta med fårikål. Thomas' interesse for mat, og Terjes interesse for sport har brakt dem sammen. De to er forretningspartnere i eventselskapet Sport Event.

- Vi traff hverandre i 1999. Jeg oppdaget fort at Thomas hadde både kunnskap og interesse for mat. I tillegg lærer vi mye av hverandre, sier Ness.

- Vi har på forskjellige arenaer jobbet ganske likt. Det tar tid å nå toppen, og man må noen ganger tørre å gå egne veier. Det er sikkert mange som mener at jeg ikke skulle vært her nå, men jeg må bare stole på meg selv, sier Alsgaard som i nyttårsfeiringen også fikk tid til noen skiturer.

Egne veier

Skistjernen legger ikke skjul på at sesongen så langt har vært vanskelig. Medieoppmerksomheten er ham vant til, men han føler likevel ikke at det alltid er et riktig bilde av han som blir presentert.

- Mange synes nok at det er rart at jeg kan være misfornøyd etter å ha gått et løp som på papiret virker godkjent. For meg er det helt annerledes. Dersom jeg selv ikke føler at løpet er bra, så er det ikke det sett i forhold til hva jeg vet at jeg selv kan prestere. I slike situasjoner er det knapt noe som irriterer meg mer enn at andre kommer bort og sier at «Dette var bra». sier Alsgaard.

Blant mengden av eksperter har Thomas et apparat rundt seg som han stoler på og rådfører seg med.

- For å komme videre må jeg gå opp veier som ingen andre har gått før. Det handler ikke lenger så mye om teknikk. Det handler mer om å optimalisere formen mot et mesterskap.

Maten kommer på bordet og det skjenkes rødvin i glassene. Det siste året har interessen for mat tatt av for alvor. Samboer Rønnaug forteller om flere ambisiøse prosjekter på kjøkkenbenken. Det er ikke sjelden Terje Ness blir rådspurt over telefon. Ikke alltid er resultatet like vellykket.

- Det som er problemet, er at Terje er litt omtrentlig med oppskriftene, sier Alsgaard.

- Ja, noe forventer jeg jo at du kan, svarer Ness.

- Det er greit det, men jeg ser gjerne at du oppgir alle ingrediensene, fastslår Alsgaard.

Mesterkokken kjenner seg igjen i den beskrivelsen Thomas gir om treningsprosessen, og den lange veien fram mot et mål.

- Det å hele tida videreutvikle seg kjenner jeg igjen fra mitt fag, sier Ness som vant verdensmesterskapet for kokker - Bocuse d'Or i 1999.

Når Alsgaard stiller til start i verdensmesterskapet i italienske Val di Fiemme, står Ness over grytene i den norske leiren. Under OL i Salt Lake City var Alsgaard også med på kjøkkenet. Nå håper skiløperen at kokkekunst også kan være til hjelp under oppladningen. Mange husker fortsatt den unge Alsgaard som spiste på McDonalds før han stakk av med OL-gullet på Lillehammer i 1994.

- Jeg fikk mye bråk for det. Foreldre ba meg sende brev til barna deres og fortelle at det ikke var sant. Det kunne jeg ikke. Jeg er ingen standard toppidrettsutøver, sier Alsgaard.

HYTTEKOS: Gryta med fårikål kommer på bordet. Mesterkokk Terje Ness serverer. Thomas Alsgaard, samboeren Rønnaug Schei (t.v.) og Terjes samboer Ina Christine Simensen lar seg ikke be to ganger.
STØTTEAPPARAT: Samboer Rønnaug Schei og hunden betyr mye for Thomas.
MATINTERESSERT: Thomas Alsgaard blir stadig mer interessert i mat. Mesterkokk Terje Ness er uformell rådgiver.