Svein Oddvar Moen

Tar knallhardt oppgjør

Toppdommer Svein Oddvar Moen (43) har fått en unnskyldning fra ballguttene på Åråsen og tar et knallhardt oppgjør med det han mener er en voksende ukultur i norsk fotball.

TOPPDOMMER: Svein Oddvar Moen mener det har dannet seg en voksende ukultur i norsk fotball. Foto: Fredrik Hagen / NTB
TOPPDOMMER: Svein Oddvar Moen mener det har dannet seg en voksende ukultur i norsk fotball. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert

Det var etter søndagens eliteseriekamp mellom Lillestrøm og Tromsø at hoveddommer Svein Oddvar Moen opplevde å få hets fra ballguttene på Åråsen. Ifølge TV 2 dreide det seg om ord som ikke egner seg på trykk.

I de påfølgende dagene har det pågått møtevirksomhet på Åråsen etter hendelsen. Ifølge Lillestrøms medie- og kommunikasjonsansvarlig Morten Stokstad har klubben «gått opp løypa» med spillerne det gjelder, og alle er «selvfølgelig kjempelei seg».

Tok kontakt

Til Dagbladet forteller Stokstad at både ballguttene og klubben har vært i direkte kontakt med Moen.

- Klubben ønsker ikke at ballgutter skal opptre på den måten, og vi er helt sikre på at det ikke vil gjenta seg, forklarer Stokstad.

MEDIESJEF: Lillestrøms Morten Stokstad på Åråsen. Foto: Terje Pedersen / NTB
MEDIESJEF: Lillestrøms Morten Stokstad på Åråsen. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Toni Ordinas, leder for akademiet, sendte allerede søndag kveld en SMS til Svein Oddvar Moen, der han beklaget oppførselen fra de 12-13 år gamle barna.

Ordinas ga Moen beskjed om at dette var verdier klubben ikke sto for, og at det ville bli fulgt opp.

Tirsdag sendte også ballguttene en e-post til Moen, der de la seg flate.

I e-posten sto det følgende:

«Hei dommer, vi beklager at vi ropte stygge kommentarer til deg. Vi burde selvfølgelig ikke gjort det og er veldig lei oss. Dette skal aldri gjentas!»

Svein Oddvar Moen bekrefter overfor Dagbladet at han har fått meldingene, men ønsker ikke at verken e-posten eller ballguttene skal havne i fokus.

- Lillestrøm har hatt god dialog med meg og håndtert dette på en super måte, men dette handler ikke om meg eller disse ballguttene. Det handler om noe mye større i norsk fotball. Holdningene har begynt å skli helt ut, sier Moen til Dagbladet.

REAGERER: FIFA-dommer Svein Oddvar Moen under pressetreff på Ekebergsletta. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
REAGERER: FIFA-dommer Svein Oddvar Moen under pressetreff på Ekebergsletta. Foto: Trond Reidar Teigen / NTB Vis mer

Mener det har blitt verre

Han mener en kulturendring på alle nivå i norsk fotball må til.

- Jeg tror de som holder på med dette her, da spesielt foreldrene som står på siden, aldri hadde akseptert at noen andre hadde snakket til ungene sine på den måten. Det tror jeg bare ikke, men med en gang man får dommerdrakta på seg, kan man si hva man vil. Det må vi få en slutt på - det kan ikke være sånn.

Toppdommeren mener at en negativ trend på banen, sidelinjen og tribunen har fått lov til å vokse fram. Den må det nå rettes fokus mot og stoppes.

- Synes du det har blitt verre de siste åra?

- Ja, spesielt i bredden, og det liker jeg dårlig. Det er en ukultur som har fått lov til å utvikle seg uten at noen har sagt fra, men nå må vi si at nok er nok. Hvis ikke er det til slutt ingen som vil dømme norsk fotball.

FULL FYR: Lillestrøm slo Vålerenga 2-0 på Åråsen. Video: Fotball Media. Vis mer

Moen hevder Fotball-Norge ikke kan peke på hverandre, men at alle må gå i seg selv, og at det må settes på agendaen.

- Lillestrøm tok tak. Hvis andre tar det like alvorlig som Lillestrøm, så blir dette bra, avslutter han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer