Pernille Blume:

Tar kraftig oppgjør: - Motbydelig

Svømmestjerna Pernille Blume (26) tar et kraftig oppgjør med dem som ytrer seg hatefullt på nett.

OPPGJØR: Pernille Blume har sett seg lei av de som ytrer uhyggelige kommentarer til henne. Foto: NTB
OPPGJØR: Pernille Blume har sett seg lei av de som ytrer uhyggelige kommentarer til henne. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Danske Pernille Blume ble en av svømmesirkusets største stjerner etter OL-gullet på 50 meter fri i 2016.

Svømmeren, som da var 22 år, hadde lenge seilet under offentlighetsradaren, men plutselig skulle alle ha en bit av henne.

Det har tært på. For de siste fem åra har ikke bare vært en dans på roser ifølge hun selv. I et intervju med DR åpner Blume og en rekke andre danske utøvere opp om utfordringene ved det å være offentlige idrettsstjerner.

26-åringen forteller blant annet om trusler og angst etter en hendelse i 2018.

- Under EM i 2018 valgte jeg å svømme min 100 meter semifinale på en annerledes møte enn det jeg normalt ville gjort. Det resulterte i dødstrusler. At jeg burde «sendes ut av Danmark» at jeg «med det samme skulle fjernes fra sportens verden», sier Blume i et lengre intervju med DR Sport.

- Det rammer. Hardt. Uansett hvor tykkhudet man er, forteller hun videre.

Oppgjør

Truslene gikk naturlig nok hardt innpå 26-åringen, som forteller at hun har slitt etter de uhyggelige kommentarene.

- Jeg lå med angst hele den etterfølgende natta og var så overrasket av alle de motbydelige kommentarene, sier OL-gullvinneren.

Nå kommer Blume med en tydelig oppfordring til de som ytrer seg hatefullt på nett. Hun ber flere tenke over hvilke signaler de sender med å skrive uhyggelige kommentarer.

- Mange av dem som skriver kommentarene er voksne mennesker. De viser deres barn at det er okei at man skriver sånn. Så går det i arv. Man kjenner ikke folks liv. Derfor skal man virkelig passe på sine handlinger og hva det kan få av konsekvenser.

Sterk

Blume har tidligere snakket om hvordan angsten har preget henne i lang tid. I fjor fortalte Blume at hun har kommet styrket ut av situasjonen.

- Alle vil ha fordommer eller ha en mening om meg uansett. Jeg har lært meg å være likegyldig til hva de mener. Jeg kan ikke styre hva de tenker uansett, sa hun i podscasten Rejsen.

Blume har vunnet flere EM- og VM-medaljer etter det store OL-gjennombruddet, men har også tatt et par kontroversielle valg de siste åra.

GULL: Pernille Blume tok gull under OL i Rio i 2016. Foto: NTB
GULL: Pernille Blume tok gull under OL i Rio i 2016. Foto: NTB Vis mer

Blume og flere av de andre danske toppsvømmerne bestemte seg i 2019 for å trene utenfor landslaget.

- Det har ikke vært det beste året med tanke på trygge rammer og kontinuitet. Jeg håper jeg aldri får et sånn år igjen, innrømmet hun i et intervju hos danske BT.

Blume har nå rettet blikket rettet mot Tokyo-OL. Hun har nemlig et gull å forsvare.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer