Vinter-OL i Beijing

Tar krisegrep før OL: - Bekymret

Kina levner ingenting til tilfeldighetene før årets vinter-OL.

ISOLERT: Årets OL-landsby er godt bevoktet og inn-gjerdet for å hindre kontakt med omverdenen. Foto: Reuters/NTB
ISOLERT: Årets OL-landsby er godt bevoktet og inn-gjerdet for å hindre kontakt med omverdenen. Foto: Reuters/NTB Vis mer
Publisert

Det er under en måned igjen til vinterlekene i Beijing. Tirsdag forrige ble alle OL-arbeiderne i OL-«bobla» isolert. Den samme «bobla »de norske og resten av OL-utøverne snart kommer til.

En boble som er langt strengere enn den som var under Tokyo-OL i sommer. På tross av langt færre smittetilfeller tar Kina krisegrep foran årets vinterleker.

Et land som har nulltoleranse for covid-19.

Seint forrige uke bestemte landet seg for å teste samtlige av de 14 millioner innbyggerne i Tianjin, en provins like ved Beijing. Grunnen for massetestingen var at 21 personer testet positivt for den smittsomme omikronvarianten.

ROMMENE: En seng på et av rommene i OL-landsbyen. Foto: AP/NRK
ROMMENE: En seng på et av rommene i OL-landsbyen. Foto: AP/NRK Vis mer

Ekstreme tiltak

For tiltakene i OL-«bobla» er mildt sagt ekstreme. Det på tross av at OL-utøverne i praksis nærmest må være vaksinerte.

Når utøverne kommer til OL og den berømte bobla i slutten av januar vil de gå rett inn i isolasjon.

De kan ikke forlate den strenge «bobla» under noen omstendigheter og ingen vil ha direkte kontakt med omverdenen I «bobla» vil alle bare bruke transportmidler som er eksklusive til OL.

Det vil blant annet være eksklusive OL-tog som bare er for personer i «bobla» og som går side om side med de vanlige rutene som tilskuerne kan bruke.

Utenlandske diplomater i Kina har fortalt AFP at tiltakene ser ut til å være så ugjennomtrengelige at de bekymrer seg for at de ikke vil være i stand til å tilby skikkelig hjelp til sine statsborgere inne i «bobla».

«Bobla» er så streng at dersom bussen til OL-arbeidere eller utøvere er involvert i en bilulykke på vei til et arrangement, så bes lokalbefolkningen holde seg unna i stedet for å hjelpe, skriver Reuters.

De frivillige som reiser hjem må til og med i fjorten dagers karantene før de får komme tilbake i omverdenen.

«JUNKFOOD»: Det serveres ikke bare havregrøt og bananer i OL-landsbyen. Foto: AP/NTB
«JUNKFOOD»: Det serveres ikke bare havregrøt og bananer i OL-landsbyen. Foto: AP/NTB Vis mer

- Som et fengsel

Flere av utøverne som skal ned til OL er redde før mesterskapet.

- Vi er bekymret, sier president i Canadas olympiske komité David Shoemaker til CBC.

- Samtidig lærer vi som vi lærte av Tokyo 2020-opplevelsen og følger hver eneste veiledning vi kan fra vår medisinske overlege og hans nettverk av medisinske eksperter. Vi er sikre på at disse lekene fortsatt kan planlegges trygt. Men vi tar det dag for dag, sier Shoemaker.

Han tror imidlertid at de strenge tiltakene kan gjøre OL i Kina ekstra trygt.

- Medisinske eksperter er enige, og konsensussynspunktet er at det er godt mulig at det sikreste stedet mot Omikron i februar vil være OL-bobla i Beijing, sier Shoemaker.

Det samme tenker skiskytter Johannes Thingnes Bø, som sammenlikner bobla med et fengsel.

- Når vi først har reist til OL med charter og alt, så blir det som et fengsel, holdt jeg på å si. Vi blir jo losjert tur-retur i busser, til og fra stadionet. Jeg tror det blir den tryggeste plassen på jorda. Jeg tror ikke vi utøverne vil bidra til å dra omikron rundt omkring i verden, heller, sa Thingnes Bø til Dagbladet forrige uke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer