Tar mensen-grep i treninga

Tiril Eckhoff (30) har de siste årene interessert seg i å lære mer om sin egen menstruasjon og syklus for å optimalisere egen trening. Nå har hun tatt grep i treningshverdagen.

FORANDRING: Tiril Eckhoff har endret hvordan hun legger opp treningen etter sin egen menstruasjonssyklus denne sesongen. Foto: Berit Roald / NTB
FORANDRING: Tiril Eckhoff har endret hvordan hun legger opp treningen etter sin egen menstruasjonssyklus denne sesongen. Foto: Berit Roald / NTB Vis mer
Publisert

Det er i hennes egen podcast, «Kant ut», med lagvenninne Ingrid Landmark Tandrevold, at duoen åpent deler om sine egne erfaringer med menstruasjon. Temaet for episoden er kvinners fysiologi, et tema som de selv skulle ønske de visste mer om da de var yngre.

Det finnes begrenset med forskning på kvinnelige idrettsutøvere, og derfor ønsker de to skiskytteressene å gi dette fokus.

Tiril Eckhoff begynte å lese seg opp på hvordan menstruasjonssyklusen påvirker treningen for et par år siden. Etter å ha sluttet på P-piller begynte hun å følge med og måle sin egen syklus.

- Jeg tenker at man må bruke syklusen for å få ut det beste av seg selv, forteller Eckhoff til venninnen.

Derfor har hun før denne sesongen tatt grep i treningshverdagen.

- Jeg har i år valgt å periodisere treningen min mer etter min syklus. Og jeg har funnet ut, og det er jo helt individuelt, at det er noen perioder hvor man er ganske mye piggere enn i slutten av lutealfasen (uken før menstruasjon red.anm.), avslører 30-åringen og forklarer:

- Når du har eggløsning, så har du ganske høyt østrogen og prostegeron. Østrogen er det som er vårt testosteron. Da bygger man lettere muskler og da er man ofte veldig pigg og i godt humør. Da lønner det seg å gønne på og trene hardt.

Den nye oversikten gjør at Eckhoff sjeldnere krisemaksimerer etter en dårlig økt, og dermed har fått mer trygghet på sin egen form.

Dagbladet har vært i kontakt med Eckhoff, men hun ville ikke utdype mer.

- Har ikke mensen

Duoen er kjent for å være åpne og har tidligere fortalt Dagbladet hvorfor de ønsker å dele så mye med lytterne sine. I samme episode som Eckhoff forteller om treningsendringen sin, åpner Tandrevold opp om en av sine største bekymringer de siste årene.

- Min mensenhistorie er at jeg per dags dato ikke har mensen. Det har vært en kilde til mye bekymring for min del for jeg har ikke skjønt hvorfor jeg ikke har det. Jeg har jo hatt det før, men jeg har aldri hatt det regelmessig, forteller 24-åringen.

Uregelmessig menstruasjon skal være ganske vanlig blant toppidrettsutøvere, men for Tandrevold var det en annen årsak enn trening som lå bak.

I fjor sommer dro hun på legevakta med kraftig mageknip etter en treningssamling i italienske Livigno. Etter at flere tester opp i gjennom årene ikke klarte å finne årsaken til den manglende menstruasjonen, avdekket legevakta årsaken for et drøyt år siden.

- Jeg hadde sprukket noen eggblærer på eggstokkene og gjennom en ultralydundersøkelse fant vi ut at jeg hadde veldig mange eggblærer på eggstokkene. Det vil si at i stedet for at eggene løsner og jeg får mensen, så sitter de fast, forteller Tandrevold.

Legene fant ut at Fossum-jenta hadde diagnosen PCOS (polycystisk ovariesyndrom). Tandrevold hadde ingen symptomer på sykdommen, og hun forteller at diagnosen nok er lett å overse i toppidretten der mye trening kan skjule enkelte av symptomene på PCOS.

Lite kunnskap

Eckhoff og Tandrevold forteller at de gjerne skulle visst mer om kvinners fysiologi når de var yngre og føler at det er for lite fokus på kvinnehelse i idretten. Det meste av idrettsforskning som er gjort tar utgangspunkt i menn, noe som duoen ikke mener er bra.

De oppfordrer mannlige trenere og fedre til idrettsutøvere å sette seg mer inn i kvinners menstruasjonssyklus og hvordan det påvirker trening.

- Jeg er ganske sikker det er ganske mange som har lukket øynene og ørene hver gang noen har sagt ordet mensen og tenker at det trenger ikke jeg å vite noe om. Men skal man trene jenter må man faktisk vite litt, sier Tandrevold og får støtte fra Eckhoff.

- Man må ha en liten forståelse. Man må forstå at vi ikke er «testosteronbeasts». Vi er basert på to andre forskjellige hormoner, sier 30-åringen og forteller at trener Patrick Oberegger og de italienske skiskytterne har mer kunnskap og fokus på kvinnehelse enn hva som er vanlig i norsk treningsfilosofi.

Til slutt anbefaler duoen jenter spesielt til å lytte mer til egen kropp.

- Det er du selv som kjenner deg selv best. Det kan stå hva som helst i treningsdagboka og på planen, men det er fortsatt du som kjenner hvordan din kropp er best. Det er ikke sånn at responsen din på en treningsøkt er helt lik som i en annen del av syklusen eller en annen gang. Og det tror jeg er ekstra viktig å huske på, avslutter Tandrevold.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer