Tar nedslag i hagen

17. mai fikk Sigurd Pettersen (25) ny hoppbakke i hagen hjemme på Hanseplass i Rollag. Bakken kostet 2500 kroner og er bygd av faren.

ROLLAG (Dagbladet): - Første gang jeg landet på sletta, var i Holmenkollen Minihopp som sjuåring. Siden har jeg landet på flatmark i Westby Wisconsin, og nesten på sletta i Schattenbergbakken i Oberstdorf. Høydepunktet ville vært å sette nedslag på 240 meter under vinterens v-cupavslutning i Planica, sier Sigurd Pettersen.

Grunnen til den hyppige nedslagstreningen er at stilen og landingen blir ekstra viktig denne OL-sesongen.

- Farten er blitt større med de nye tettsittende dressene, mens flyegenskapene er blitt dårligere. For å hevde deg må du både ha fysikk og hoppe teknisk godt. Mange vil lande like langt ned i bakken, kampen i toppen blir jevnere. Stilen og nedslagene blir viktigere enn på mange år, sier Pettersen.

- Tre poeng mer

Sigurd har slitt med dårlig balanse i landingen etter at skuldra hans ble operert. - I motsetning til venstrearmen har jeg hatt en tendens til å løfte høyrehanda og vinke med den. Nå øver jeg på det jeg skal møte i hverdagen de kommende månedene, og håper treningsleiken skal bringe meg framover. Hittil har jeg vært fornøyd med 18,5 i stil. Nå er målet å komme opp i 19, og ta tre stilpoeng mer i hvert renn, sier han.

Den gode nyheten for ham i høst er at han kan gå opp fra 40 til 41 i skonummer.

- Jeg hopper med sko som passer, og bruker størrelse 40. Beinmålingen som FIS foretok under Grand Prix-hoppingen i Zakopane, viste at jeg kan gå opp ett nummer. Det betyr litt mer forski, og mer å flyte på i lufta. Dessuten får jeg større flate å stå på i nedslaget. Dermed blir landingene enda stødigere, sier Sigurd Pettersen. Hoppbakken i hagen hjemme i Rollag er døpt til «Fair Play», har kostet to og et halvt tusen kroner pluss arbeid, og er bygd av Sigurds hoppinteresserte ordførerpappa, Steinar Berthelsen.

Oppvaskmiddel

- Tilløpet er sju-åtte meter langt, og lagd av trepaller. Lengdene varierer mellom fire og fem meter. Poenget er å lande på flatmark i full balanse.

 FRUKTBART:  Forhåpentligvis vil Sigurd Pettersens nedslagstrening hjemme i hagen bære frukter. Sigurd vil gjerne se 19-tallet når han lander. Faren Steinar Berthelsen har bygd bakken, og følger med som stildommer i bakgrunnen. Foto: Daniel Sannum Lauten
FRUKTBART: Forhåpentligvis vil Sigurd Pettersens nedslagstrening hjemme i hagen bære frukter. Sigurd vil gjerne se 19-tallet når han lander. Faren Steinar Berthelsen har bygd bakken, og følger med som stildommer i bakgrunnen. Foto: Daniel Sannum Lauten Vis mer

- Hele bakken er dekket med matter av grunnmursplast, som vannes foran hvert hopp. Aller best glid får du ved å sprute på litt oppvaskmiddel, sier faren. Foruten å være bakkebygger, er han også dommer og lengdemåler for sønnen under treningsleiken i «Fair Play»-bakken.

I horisonten ruver Stovefjell, som også var Fridtjof Nansens rike.

- Stedet Sigurd har vokst opp er en gammel husmannsplass under Rollag prestegård, 350 meter oppe i lia. Her har vi lært at det hjelper å tenke litt sjøl, og lage ting som innfrir de mest avanserte krav selv med små midler. Når det gjelder Sigurd, har nok nedslagene hans vært litt ruskete innimellom. Det jobber han med nå, sier Berthelsen.

I SVEVET: Sigurd Pettersen i svevet i den hjemmelagde hoppbakken.