Italia favoritt til vinter-OL 2026

Tar OL fra Sverige

Plutselig passet det å arrangere OL i 2026 perfekt for italiensk nasjonalisme. Da glipper vinterlekene fort for svenskene.

CORTINA-OL IGJEN? En overraskende politisk utvikling i Italia gjør det sannsynlig med vinter-OL 2026 til Milano/Cortina. Det var i hvert fall stas sist gang i 1956 da filmdivaen Sophia Loren fikk lov til å titte på gullmedaljen til Hallgeir Brenden. I en tid med framgang for radikale høyrepopulister i Europa. er ikke en ny OL-flørt like uskyldig. FOTO: NTB / Scanpix
CORTINA-OL IGJEN? En overraskende politisk utvikling i Italia gjør det sannsynlig med vinter-OL 2026 til Milano/Cortina. Det var i hvert fall stas sist gang i 1956 da filmdivaen Sophia Loren fikk lov til å titte på gullmedaljen til Hallgeir Brenden. I en tid med framgang for radikale høyrepopulister i Europa. er ikke en ny OL-flørt like uskyldig. FOTO: NTB / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

AKKURAT mens forholdet mellom vinterlekene og demokratiske vestlige land er på frysepunktet, får IOC-president Thomas Bach uventet hjelp fra europeisk ytre høyre. Denne uka kommer den italienske regjeringen til å gi statsgaranti til vinter-OL 2026 i Milano/Cortina.

Det skjer etter at vinterlekene plutselig passet i den politiske strategien for italiensk nasjonalisme. Arkitekten bak endringen er visestatsminister Matteo Salvini; den sterke mannen på ytre høyre som tror lekene kan hjelpe hans prosjekt om å utvide de ytterliggående nasjonalistene i Lega Nord til en landomfattende høyrebevegelse.

Statsgarantien gjør Milano/Cortina til favoritt i duellen med Stockholm/Åre om disse lekene. Mens det svenske prosjektet har snublet videre på forunderlig vis med varierende folkelig oppslutning, tilbyr italienerne Bach og de andre IOC-lederne et nasjonalt støttet OL i et sterkt vestlig vintersportsområde.

Det har for eksempel ikke vært noen kontakt mellom svenske myndigheter og IOC-ledelsen siden anleggene i Stockholm og Åre ble inspisert for en måned siden. Svenske har frist til 12.april for å gi en tilbakemelding om økonomiske garantier. Da skal det mye til om ikke Bach velger Italia.

DER kom dette skiftet overraskende. Det er ikke mer enn en olympisk søkerrunde siden at nettopp de samme italienske høyrepolitikerne knapt kunne vært mer avvisende til å arrangere OL. Dengang gjaldt det sommerlekene i 2024 og en søknad fra Roma:

- Roma som en framtidig olympisk by er som å lakkere en gammel Fiat 500 rød, og så håpe at folk vil tro det er en Ferrari, sa Luca Zaia, framtredende Lega Nord-sjef, før den forrige italienske OL-søknaden ble trukket høsten 2016..

- Dette er galskap. Det vil bli et OL i ødsling, fortsatte partileder Matteo Salvini, og koblet OL-søknaden til de stadige avsløringene i byen om forbindelser mellom politikere og mafia:

- Etterforskningen i Roma pågår fortsatt og nå skal vi servere gangsterne OL på et fat, utfordret Salvini med henvisning til at disse sommerlekene var tenkt delt mellom hovedstaden og Firenze, Sardinia og Napoli; alle steder der Camorra-mafiaen har innflytelse.

SAMTIDIG som mektige Salvini er blitt OL-tilhenger, er det han som nå ironisk nok står foran en rettssak om mafiaforbindelser. Den er riktignok selvpåført.

Visestatsminister Matteo Salvini krever en rettslig oppreisning etter at den kjente journalisten og forfatteren Roberto Saviano, mannen bak TV-serien «Gomorrah», i en tweet knyttet Salvini til miljøet ved å beskrive ham som «statsråd for underverdenen».

Det skjedde etter at Salvini; som også er innenriksminister, hadde truet med å ta bort politieskorten som alltid følger denne drapstruede forfatteren. Den koblingen har ført til at feiden mellom de to er blitt en viktig internasjonal pressesak. Seinest sist uke oppfordret den globale Komiteen for beskyttelse av journalister (CPJ) Salvini å droppe rettssaken.

SAMTIDIG er det denne typen oppmerksomhet som har gjort at den 46-årige Trump-tilhengeren Matteo Salvini har manøvrert seg i posisjon som en mulig ny, samlende høyrepolitisk italiensk leder på grunnlag av EU-skepsis, motstand mot euroen, proteksjonisme og en knallhard innvandringspolitikk.

Og han vurderer seg som en samlende skikkelse utover Italia. Salvini vil forene populistiske høyregrupper for å gi det han karakteriserer som «en ny vår for Europa».

Etter at han tonet ned det regionale preget på Lega Nord, har framgangen vært tydelig utenfor den tradisjonelle partibastionen i Alpeområdet der Salvini i en årrekke har hatt ledende verv i Milano. Nylig vant Lega, med nytt partiemblem uten «Nord» i navnet, valget i regionen Basilicata langt sør i landet i koallisjon med sin mer sentrumsorienterte regjeringspartner Fem Stjerners Bevegelsen (M5S) .

DET er dette nasjonale Salvini spiller på i OL-søknaden. Vinterlekene blir lansert som en sjelden økonomisk sjanse med utstrakt gjenbruk. Milano arrangerte i fjor kunstløp-VM i flott hall og Cortina skal ha alpin-VM i 2021. I tillegg plassereres flere av øvelsene i gamle anlegg i regionen. Langrenn blir for eksempel i velkjente Val di Fiemme og de alpine fartsøvelsene i Bormio. Til sammen gir denne gjenbruken et budsjett som i utgangspunktet skulle vært finansiert helt privat. Nå ser det ut til å skje med offentlig støtte fordi timingen passer høyrepopulistene:

- Vi vil gjøre alt som er mulig for å få lekene til Italia, sa Matteo Salvini, da antall andre OL-søkere skrumpet inn med et nei i folkeavstemningen i canadiske Calgary i fjor høst. Etter at en regjeringsoppnevnt forskergruppe sist måned leverte en samfunnsøkonomisk studie som viser at vinter-OL 2026 i Milano/Cortina klart vil lønne seg for Italia, har myndighetene allerede avvist å bruke en egen folkeavstemning på spørsmålet.

FOR et svekket IOC på jakt etter mer perfekte vertsskap enn villige diktaturer, blir denne italienske hjelpen fort kortvarig. Som arkitekten bak et tettere samarbeid med andre høyreradikale i EU og etter en pinlig flørt med Putins regime i Russland, framstår neppe Salvini som noen garantist for politisk stabilitet i Vest-Europa.

Slik kan forbindelsen med italiensk ytre høyre over tid bare forsterke den olympiske bevegelsens sviktende popularitet i vestlige demokratier.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer