Tar seerne med inn i VM-hodene

Her er eksperten som vet akkurat hvordan jentene har det.

METZ (Dagbladet.no): Randi Gustad (30) sjekker at mikrofonen sitter på plass. Hun retter litt på skjortekraven idet spotlyset smeller i ansiktet hennes. Så fleiper hun litt med ekspertkollega Frode Scheie og programleder Carsten Skjelbreid.

Det lyser rødt over det ene kameraet - de er på lufta.

Den tidligere landslagsspilleren har forflyttet seg fra parketten til TV 2-studioet, som ekspert og analytiker.

- Det er morsomt, utfordrende og lærerikt, sier Gustad til Dagbladet.no.

Tenker som en spiller

- Er det slitsomt å måtte mene noe hele tida?

- Av og til kan det være slitsomt, for jeg hater selvfølgeligheter. Men samtidig mener jeg mye om håndball, og det er vel også derfor jeg ble spurt om dette.

- Tenker du annerledes enn de andre ekspertene?

STRAKS SENDING: Randi Gustad smiler til Dagbladet.nos fotograf i sekundene før sendingen fra Les Arènes starter. Foto: BJØRN LANGSEM
STRAKS SENDING: Randi Gustad smiler til Dagbladet.nos fotograf i sekundene før sendingen fra Les Arènes starter. Foto: BJØRN LANGSEM Vis mer

- Jeg håper det, for jeg har ganske stor nærhet til mange av jentene fortsatt. Jeg snakker ofte med dem privat. Derfor blir rollen min litt annerledes. Jeg tenker litt mer som en spiller og vet hvordan jentene lader opp, hva Marit sier på taktikkmøtene og hvordan de tenker.

- Er det vanskelig å snakke om dem som var dine tidligere lagvenninner?

- Foreløpig har det gått veldig greit. Det vil jo alltid være sånn at det er noen som ikke lykkes i et mesterskap, og da kan ikke jeg tie om det.

Håper hun blir overflødig

- Hva er mest utfordrende i denne jobben?

- Jeg er veldig konsentrert under livesendingene, for det er mye å tenke på. Det er tv-tekniske ting, et stort apparat rundt og så må jeg holde fokus på flere enn bare Norges. Sånn var det aldri som spiller, da tenkte vi bare på våre kamper.

- Hvor stort er savnet etter å selv spille på landslaget når du jobber så tett på VM?

- Jeg trodde jeg ville savne det mer, men nå er det jo to år siden jeg var med, så det hadde nok vært vanskeligere om jeg var med som ekspert i EM i fjor. Men det er klart, jeg får alltid lyst til å spille når jeg ser på. Sånn vil det alltid være.

Tar seerne med inn i VM-hodene

- Hvor lenge kommer du til å spille i Nordstrand?

- Håndballen betyr mer for meg enn jeg trodde. Jeg få se, jeg håper jo at troppen vår etter hvert skal bli så godt besatt at jeg blir overflødig. Jeg tror ikke jeg vil spille i lavere divisjoner og utsette andre for det. Der vil jeg trolig være veldig krevende.

Travel dame

- Du er advokat, håndballspiller i eliteserien, sportslig leder i Nordstrand og nå også tv-ekspert. Hvordan får du tid til alt dette?

- Jeg liker bare å ha mye å gjøre og jeg kommer til å holde på så lenge det gir meg overskudd.

- Det hjelper vel på at du har en fleksibel avtale med Nordstrand?

- Det er klart, men samtidig er jeg egentlig imot sånne løsninger. Spillere som er på alle treninger og står på bør prioriteres. Men nå er det jo opp til andre vurdere om det jeg gjør på banen er godt nok.

- Går det greit å holde styr på gutta?

Tar seerne med inn i VM-hodene

- Så langt har det vært uproblematisk, men det er veldig mannsdominert i panelet vårt og i kommentatorboksen.

Sier høna i ekspertflokken. Hun holder dem nok litt i øra, hvis det blir nødvendig.

TOPP STEMNING: Norge har vunnet fire av fire kamper. Da smiler selvfølgelig eksperter og alle som er glad i håndball.
MANGE MENN: Carsten Skjelbred er programleder, Harald Bredeli er kommentator, Bent Svele er ekspertkommentator og Frode Scheie er en av to eksperter i panelet. Randi Gustad er den andre. Og hun har ingen problemer med gutta. Ennå.
MYE Å TENKE PÅ: Randi Gustad sier at den største utfordringen er livesendingene med alle de produksjonstekniske tingene også hun må tenke på. Samtidig som hun snakker må hun forholde seg til en annen lyd på øret. Det kan være forvirrende, men det har gått bra så langt.