PANAMA-DRAMA: Laget bryter ut i gråt og jubel når VM-avansementet er klart. Foto: AFP PHOTO / Rodrigo ARANGUA / NTB Scanpix
PANAMA-DRAMA: Laget bryter ut i gråt og jubel når VM-avansementet er klart. Foto: AFP PHOTO / Rodrigo ARANGUA / NTB ScanpixVis mer

Panama drøyer tiden

Tar seg til VM etter skandaleminutter. Midt i kaoset ligger ei gammel dame

Panama skyr ingen midler når en VM-billett står på spill. Se den utrolige drøyingen av tid i kampen mot Costa Rica.

(FourFourTwo): Panama skal for aller første gang delta i et VM-sluttspill. Det ble klart da nasjonen ble nummer tre i kvalikgruppa CONCACAF denne uka.

Og det manglet ikke på drama da Panama sikret VM-billetten mot allerede VM-klare Costa Rica.

Drøying av tid er noe av det verste du kan gjøre mot et lag som sårt trenger en scoring. Panama har nærmest gjort drøying av tid til et kunststykke.

For etter at laget gikk opp til 2-1 i det 87. minutt, var ballen knapt i spill igjen før dommeren blåste av kampen. Og det var mye som skjedde i mellomtiden.

Slik gikk det til:

87.12 står det på kampklokka når Roman Torres hamrer inn 2-1 til Panama. Dersom resultatene i siste runde står seg, vil landet i Mellom-Amerika være klar for VM i Russland. Og det vet spillerne godt.

Målscoreren kaster av seg trøya og spurter langs gressmatta samtidig som lagkameratene kaster seg rundt halsen hans. På tribunen tennes bengalske lys og på benken er støtteapparatet naturligvis i ekstase.

Torres har på ingen måte dårlig tid, og først etter to minutter har han fått på seg trøya igjen. Dommeren gir ham det gule kortet, og spillet er i gang igjen når klokka viser 90.12.

90.32 er ballen igjen ute av spill, til innkast for Costa Rica. Før bortelaget rekker å ta innkastet, kommer en av Panamas innbyttere stormende til og hamrer ballen langt opp på tribunen.

Tredjedommeren signaliserer tre minutter tillegg, samtidig som innbytter José Rodriguez får det gule kortet for å sparke bort ballen. Panama gjør sitt ytterste for å gjemme unna alle de øvrige ballene på stadion, slik at det går ytterligere sekunder.

Panamas trenere gjør også sitt for å drøye tiden, ved å diskutere med dommeren, og først når klokka viser 91.38 er spillet i gang igjen. Ballen er deretter i spill i ti sekunder før en tilskuer(!) tar seg inn på banen.

Det blir store diskusjoner fordi Costa Rica mener de blir snytt for en corner, noe som selvfølgelig hjelper hjemmelaget. Tilskueren som tok seg inn på banen føres etter hvert ut av vaktene, samtidig som han får en rolig klapp på skuldra.

Samtidig kommer det også fram at en eldre dame har tatt seg inn på banen. Hun har demonstrativt lagt seg ned for tilsynelatende å drøye tiden, og blir også geleidet ut av sikkerhetsvaktene, som heller ikke nå ser sure ut.

Først etter 93.45 får Panamas keeper tatt utsparket. Ni sekunder etterpå er kampen over.

Det betyr at effektiv spilletid de siste snaue sju minuttene var 39(!) sekunder. En bragd i seg selv, i likhet med Panamas avansement til VM.

Etterpå ligger spillere og støtteapparat strødd på banen. Overlykkelige og i ekstase over nasjonens bragd. Spillere gråt også åpenlyst.

Du kan se video fra 1.47.35 her.

KAOS: En eldre dame har tatt seg inn på banen. Tilsynelatende for å drøye tiden. Foto: Vivo
KAOS: En eldre dame har tatt seg inn på banen. Tilsynelatende for å drøye tiden. Foto: Vivo Vis mer

Feilaktig scoring

Det hører også med til historien at Panamas første scoring aldri skulle vært godkjent. Det skjedde på stillingen 1-1.

TV-bildene viste nemlig at ballen aldri var over målstreken, men dommeren dømte likevel scoring.

- Dette må være den verste dommeravgjørelsen i historien. Målteknologi?, skrev ESPNs fotballreporter Mark Ogden.

Det ble spekulert i om USA ville legge inn protest etter kampen, noe som aldri ble gjort.

Nasjonal fridag

Panama erklærte på sin side en nasjonal helligdag etter at laget tok seg videre til sommerens Russland-VM.

- Stemmen til folket har blitt hørt. I morgen vil det bli en nasjonal helligdag, skrev president Juan Carlos Varela på Twitter.

Presidenten fortalte at private og offentlige ansatte kunne ta seg en fridag, og at skoler ville holde stengt. «Dere fortjener det», meldte han.

Panama har forsøkt å kvalifisere seg til alle VM siden 1978, uten å lykkes. Det gikk altså på det ellevte forsøket.

Nasjonen ble nummer tre i CONCACAF bak gruppevinner Mexico og toer Costa Rica.

Stor bragd

Det er rundt fire millioner mennesker som bor i Panama. Nasjonen var faktisk helt oppe på en 29. plass på FIFA-rankingen mars 2014. I øyeblikket ligger Panama på 60. plass (Norge er til sammenlikning nummer 73).

Det er nesten ingen spillere på landslaget til Panama som spiller i europeisk fotball. Et av få unntak er spissen Gabriel Torres som tjener til livets opphold i sveitsiske Lausanne og keeper Jaime Penedo som spiller i rumenske Dinamo Bucuresti.

Ellers finner du flere spillere i USA og Sør-Amerika, men det er ingen som er noe særlig kjent for oss her hjemme.

Panama-avisa La Prensa kalte kampen mot Costa Rica for «Romans Mirakel», men henvisning til spissen Roman Torres som avgjorde kampen.

Det ble også en etterlengtet revansj etter at Panama tapte playoff-plassen i den aller siste runden for fire år siden med 2-3 mot USA. Da scoret USA to mål på overtid (i det 93. og 94. minutt), og Mexico fikk playoff i stedet.

Det er det ingen som husker tilbake på nå.

«For fire år siden var det tårer av smerte. Nå er det tårer av glede. Panama skal til Russland-VM og helten heter Roman Torres.»

Det er kanskje ikke rart at Panama drøyde tiden

USA-sjokk

USA misset på sin side i VM-kvalifiseringen og går glipp av fotball-VM i Russland neste sommer for første gang på 32 år.

Laget trengte poeng i siste kamp mot gruppejumbo Trinidad & Tobago, men det endte i fiasko og 1-2-tap.

Amerikanerne er i sjokk og dommen over fotballherrene er nådeløs.

«Den største flausen i amerikansk sportshistorie», skriver USA Today.

«Det mørkeste øyeblikket i vår fotballhistorie», skriver NY Post.

I stedet er det Honduras som får muligheten til å kvalifisere seg til VM, over to kamper mot Australia (10. og 14. november).