Eirik Myhr Nossum

Tar selvkritikk: - Fryktelig

Elitelandslagstrener Eirik Myhr Nossum synes at det er fryktelig å høre om langrennsløper Eva Ingebrigstens (17) historie med anoreksi.

FEIL INNTRYKK: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum mener herrelandslaget har misoppfattet sin egen åpenhet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
FEIL INNTRYKK: Landslagstrener Eirik Myhr Nossum mener herrelandslaget har misoppfattet sin egen åpenhet. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er fryktelig å høre om folk som har fått en sykdom i jakten på å bli bedre, sier elitelandslagstrener for herrene Eirik Myhr Nossum, til Dagbladet.

Søndag skrev Dagbladet om Eva Ingebrigsten (17) som trodde hun ville bli en enda bedre langrennsløper om hun gikk ned noen kilo.

Dette ble starten på en ond spiral, der hun til slutt ikke turte å stoppe å slanke seg. Etterhvert utviklet hun spiseforstyrrelsen anoreksi. Veide 43 kilo. Og mistet menstruasjon i to og et halvt år.

- Jeg har alltid vært veldig målbevisst, så fikk jeg en idé om at jeg ville bli en bedre langrennsløper hvis jeg gikk ned litt i vekt, bare én kilo. Men når du først starter, tør du ikke stoppe. Min frykt var å gå opp i vekt, sa Eva.

Dagbladet har den siste tiden også omtalt flere kvinnelige landslagsutøvere på 1980-tallet som slet med anoreksi. I en tidsepoke problemet verken ble snakka om eller tatt tak i, ifølge flere av kvinnene.

TALENT: Eva Ingebrigtsen er en av Norges største langrennstalenter. Hun åpner opp om spiseforstyrrelsene hun må kjempe mot. Reporter: Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Video: Vedlog/Storyblocks. Vis mer

Landslagstreneren, som selv er født på 1980-tallet, forteller at han ikke har god kjennskap til hvordan ting var da. Han tror imidlertid at kunnskapsnivået har hevet seg siden den gang.

- Jeg føler kunnskapsnivået har blitt bedre i hele samfunnet, også i idretten, noe som i hvert fall er en god start. Men én som sliter med spiseforstyrrelser, er én for mye, sier Myhr Nossum.

- Først og fremst er det bare å berømme Eva for å stå fram. Jeg er ikke noen lege eller psykolog eller noe sånt, men det å snakke høyt og offentliggjøre sin historie tror jeg er veldig lurt. Ikke bare fordi det kan hjelpe andre, men også fordi det kan være til hjelp for en selv.

Ubetenksom kommentar

Akkurat hvorfor Eva ble syk, vet hun ikke. Men en kommentar fra en voksen, da lagvenninnen løp 10 sekunder raskere enn henne på en barmarkstrening, har festet seg, forteller hun til Dagbladet.

«Det er ikke så rart, hun er jo så lett i kroppen», skal den voksne ha sagt ubetenksomt.

Nossum mener at å kommentere kropp, satt i sammenheng med prestasjon, er noe som potensielt kan være svært farlig.

- Du har sikkert har en del som bare lar det skli forbi. Så vil man jo ha tilfeller der noen tar det til seg selv, eller i det her tilfelle, hvor man hører noen snakke om noen andre og tar det til seg. Det kan være noe som setter i gang en snøball og det er ikke heldig i det hele tatt, sier Nossum, før han fortsetter:

- I puberteten er man er i en sårbar alder, der jeg tror sånne ting kan være enda farligere. Men du skal selvfølgelig være forsiktig med det, uansett hvor folk er i karrieren.

- Feilaktig inntrykk

Vendepunktet for Eva ble da hennes far, Ronny Ingebrigsten, satt ned foten og ga datteren startnekt.

Han opplever imidlertid ikke at spiseforstyrrelser har vært noe tema fra forbundets side. Og langrennssjef i skiforbundet Espen Bjervig, erkjenner at de ikke har vært gode nok til å informere ski-Norge om spiseforstyrrelser i idretten. Men mener de har et tilbud som er godt nok om klubbene tar det i bruk.

Når Nossum snakker på vegne av seg selv og sitt lag, tror han landslaget har misoppfattet sin egen åpenhet rundt mat og trening.

- Jeg tror vi har misoppfattet vår åpenhet om dette. Jeg har trodd at vi har vært veldig åpne, sier Nossum, som forteller videre om en episode som nylig utspilte seg:

- Du skal ikke veldig mange ukene tilbake hvor vi var på et opplegg der de hadde satt fram boller og diverse. Da unnskyldte de seg nesten, fordi det spiste vel ikke vi? Men jeg vet ikke hvor mange bolleposer og sjokoladeplater utøverne mine putter i seg, nærmest hver dag. Det er mye.

- Hva tenker du om den responsen?

- Jeg tror det kommer av at folk har et glansbilde av oss som toppidrettsutøvere. De har et feilaktig inntrykk. Og da kommer man til dette med å tro. Det er lett å tro at det viktigste for mine utøvere er å være fit, være slanke, å ha sixpack, eller å se tynne ut. Det er jo tynne folk sammenligna med gjennomsnittsvekta i Norge, også tilegner man det en enorm verdi. Egentlig er det bare et resultat av at vi har trent fantastisk mye.

- Og hvordan har vi klart det? Vi har sørget for at vi har hatt bøtter og spann med energi tilgjengelig. Ellers hadde vi ikke klart å trene så mye, avslutter Nossum, som samtidig påpeker at de som et elitelandslag kan bli flinkere til å dele hvordan treningshverdagen på toppnivå egentlig er.

I 2020 fikk Dagbladet et anonymt brev om påståtte, utbredte problemer med forstyrret spiseatferd på topplan og nedover klassene i norsk langrenn. Flere i miljøet snakket løst om det samme. Men det var bare påstander og enkelt­historier. Ingen hadde forsket på feltet på 16 år.

Var det virkelig så ille? Vi ville undersøke. I nesten et år har Dagbladet, ved hjelp av nye journalistiske metoder og gjennom hundrevis av menneskemøter, undersøkt omfanget av forstyrret spiseatferd og spise­forstyrrelser i vår nasjonalsport langrenn – og skiskyting.

Vi har foretatt røntgen­målinger, hormon­tester og omfattende, validerte psykologiske tester i jakten på dokumentasjon. Vi har også undersøkt langtids­virkningene av flere års ernærings­underskudd blant utøverne. Dagbladet har i tillegg brukt spesiell teknologi og analyse av store mengder data i søket etter svar. Det vi fant, bekreftet ikke bare ryktene. Det var mye verre.

Funnene er dystre, mener eksperter. I de neste ukene og månedene skal vi fortelle en helt ukjent historie om den norske nasjonal­idretten – og dokumentere den.

Les alle sakene her

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer