SVEKKET: Ståle Solbakken har solgt ned FC København for 250 millioner. Men om en uke kan laget hans spille hjem 250 millioner. Foto: AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOV
SVEKKET: Ståle Solbakken har solgt ned FC København for 250 millioner. Men om en uke kan laget hans spille hjem 250 millioner. Foto: AFP PHOTO / NIKOLAY DOYCHINOVVis mer

Ståle Solbakken i Champions League-kvalifisering

Tar Ståle Solbakken årets FCK-utgave til Champions League vil det være hans største prestasjon som trener

Ståle Solbakken har solgt ned FC København for 250 millioner norske kroner. Om en uke kan laget hans spille hjem 250 millioner til.

FK Qarabag-FC København 1-0 (1-0)

GJENNOMFØRINGEN AV KAMPEN var middels, men utgangspunktet før returkampen er helt ålreit. Der FC København er nå, i oppbyggingsfansen etter nedsalg i kjølvannet av forrige sesongs suksess, kan selv ikke bortskjemte danske journalister forlange mer.

- LEVER VI OM åtte dager kan alt skje, skrev Ståle Solbakken i en tekstmelding i timene før avspark. Og FCK lever. Riktignok ikke som i fjor, i beste velgående, men som et fotballag med strøken organisering, relativt god struktur og et realistisk håp om enda et gruppespill på det øverste nivået. For selv om det ikke svinger av FC Københavns offensive samhandling, den er faktisk nesten fraværende så langt i sesongen, så er det fullt mulig å snu 0-1 til seier og Champions League i Parken.

Litt offensiv flyt er det jo mulig å tro på.

DET ER MANGE grunner til at FCK i august 2017 ikke likner FCK for bare noen måneder siden. Den viktigste er salg. Sentrallinja med Mathias Zanka Jørgensen (Huddersfield), Thomas Delaney (Werder Bremen i januarvinduet) og Andreas Cornelius (Atalanta) er borte. Det er synonymt med årelating. Ingen lag i Skandinavia har hatt en bedre hovedpulsåre de siste årene. Ingen lag i Skandinavia fyller sånne hull i løpet av noen måneder. For selv om økonomien er god og eierne i holdingselskapet som mottar transferkronene smiler hver gang Ståle Solbakken gjør et godt salg, så er det ikke sånn at gode spillere automatisk erstattes med (like) gode spillere.

I FC København er forretningsideen å foredle og utvikle de gode spillerne.

God butikk kalles det.

DA ZANKA JØRGENSEN gikk til Premier League i sommer forsvant halvparten av det midtforsvaret som gjorde FCK suverene i Danmark og veldig gode i Europa forrige sesong. Da Erik Johansson ødela korsbåndet sist lørdag forsvant resten. Og når Michael Lüftner som kom for en måned siden egentlig ikke er klar eller god nok per dato, og sidebacken Nicolai Boilesen må flyttes inn som makker, er plutselig utfordringene i overkant store.

Likevel klarte FCK seg brukbart.

Ikke offensivt, der er det altså lite som stemmer, men resultatmessig.

ORGANISERING, STRUKTUR OG BALANSE er selve grunnfjellet i Ståle Solbakkens filosofi. Det var disse elementene som reddet resultatet i Aserbajdsjan. Da det begynte å gå på tannkjøttet mot slutten var det formasjonen og fasongen som holdt laget flytende. For du blir ikke brutt ned like enkelt når du ligger i relativt god balanse, selv om beina ikke går like fort i det defensive arbeidet vil rammeverket gjøre det vanskeligere for motstanderen.

FCK holdt fasongen mot FK Qarabag.

Og det holder liv i håpet.

Tar Ståle Solbakken FCK til Champions League med dette laget vil det være hans største bragd som trener.

FRAM TIL 2017 har Ståle Solbakken lykkes meget godt i overgangsmarkedet. De siste sentrale kjøpene han har gjort synes ikke å være like gode. Det er i overkant urettferdig å forvente at lillebroren til Manchester United-stjerna Nemanja Matic - Uros Matic - skal fylle skoa til Thomas Delaney den første sesongen, om han i det hele tatt når den forrige FCK-strategen til shortsen uansett hvor hardt og lenge han prøver, men det må kunne forlanges at han spiller ballen framover oftere enn han gjør. Så langt er han mest en brems når FCK prøver å bygge opp noe bakfra.

Det plager hele laget.

FC KØBENHAVNS TRUMFKORT i Parken om en uke er erfaringen de har som klubb. De har vært i denne situasjonen mange ganger før. Ståle Solbakken har tatt dem til fire sluttspill i Champions League, han vet hva som skal til, han kjenner mekanismene og knappene han må trykke på. Og det, på toppen av at de budsjettmessige kravene for denne sesongen er i boks gjennom plassen i Europa League - FCK er den eneste klubben i Norden som budsjetterer med 40 millioner danske kroner fra Europa - gjør returkampen litt mindre krevende.

FC København ingen ting mot Qarabag onsdag til uka.

Men de kan redde 2017/2018-sesongen, den som har startet så trøblete, allerede nå.