Tar Vålerenga på alvor

Mens fotballbyen Trondheim sutrer og ikke forstår hvordan RBK kan tape, gratulerer Ola By Rise Vålerenga med en strålende kamp.

ATEN (Dagbladet): -  Hvis Vålerenga holder lørdagens nivå ut sesongen, skal vi være glade for at vi har fem poeng på dem, sier RBK-treneren til Dagbladet.

Og:

-  Vinner Vålerenga de seks siste kampene, kan vi få det tøft.

I går kveld landet Rosenborg til mesterligaforberedelser i Aten. I morgen kveld må de ha ristet av seg sjokket Vålerenga påførte dem på Lerkendal. For 1-4 svir på hjemmebane - det er et brutalt resultat. Eller som Ola By Rise sier det - «det er stygt».

Men ikke styggere enn at det kan bli pent igjen. Allerede mot Panathinaikos i morgen. Og Rosenborg er der de er fordi de kjenner fotballens tyngdelov.

Den som forteller at gode lag alltid reiser seg etter en smell.

-  Det dummeste vi kan gjøre nå er å begynne å tvile, sier RBK-treneren til Dagbladet. -  Vi er ikke blitt et dårlig fotballag sjøl om Vålerenga slo oss 4-1. Og sjøl om vi ødela litt for oss sjøl lørdag kveld, leder vi fortsatt Tippeligaen.

-  Også Rosenborg må tåle et tap.

Bortskjemte supportere

Rosenborg, ja - men ikke fotballbyen Trondheim. 1-4 mot Vålerenga var nemlig ikke mange minuttene gammelt før mange «såkalte» RBK-sjeler ville fjerne Ola By Rise som trener. Min drosjesjåfør for eksempel, han som kjørte meg fra Lerkendal etter at han hadde hørt resultatet på radioen, og derfor ikke visste en døyt om at Vålerenga hadde spilt en praktfull fotballkamp, var den første som tonet flagg.

-  Rosenborg tapte mot Vålerenga fordi Ola By Rise ikke har det som skal til.

Sa sjåføren.

Å prøve å fortelle gubben at Rosenborg fortsatt ledet serien med klar margin og er klare for Mesterligaen for niende gang, hjalp ikke en døyt på den uvitendes spontansinne. Rosenborg, som ikke skal tape, hadde tapt og da er det trenerens skyld. Og det var heller ingen fest å være ikke-trønder i fotballbortskjemte Trondheim natta etter kampen.

Fordi Rosenborg-vennlige sjeler er så navlebeskuende bortskjemte at de tror hele nasjonen flagger i ekstatisk hovmod -  «dokk goss dokk vel nå dokk østlendinga no som Rosenborg sliit» om de skulle finne på å tape en fotballkamp.

Dårlige tapere

-  Trondheim er litt Bergen med omvendt fortegn, sier Ola By Rise. -  I Bergen blir man verdensmestere etter to seirer på rad - i Trondheim er undergangen nær når Rosenborg taper. Så det er litt såret stolthet nå. Og derfor er det viktig at vi i Rosenborg ikke gjør det til noe problem.

Ola By Rise brukte natta til i går til å få bekreftet det han mente da han dro fra Lerkendal lørdag kveld: Vålerenga hadde spilt en meget god fotballkamp. Men som den realisten han er, skjønner han - i motsetning til en del andre - at det ikke forsvant mer enn tre poeng.

Og at det er nye muligheter allerede i morgen kveld.

-  Vi er et godt lag som spilte en dårlig fotballkamp, sier han. -  Og sånt skjer, med alle. Og derfor må vi være store nok til å gratulere Vålerenga med en stor prestasjon.

-  Så rause må vi være.

Strammere i morgen

Ola By Rise varsler taktiske forandringer mot Panathinaikos. Natta foran videoen har gitt ham en plan. Og da snakker vi ikke om kosmetikk, men synlige forandringer. Alt ifølge treneren.

-  Grepene som tas vil være merkbare på banen, ja, sier han til Dagbladet.

-  Og jeg tror, fordi vi har den grunnleggende sjøltilliten i laget, at smellen mot Vålerenga kan hjelpe oss mot Panathinaikos.

NY UKE - NY KAMP: Frode Johnsen, Erik Hoftun og Fredrik Winsnes kom, sammen med resten av RBK-laget, til Aten i går kveld. Nullstilt og klar til ny kamp. Mot Panathinaikos i Champions League.