Professor Jo Jakobsen:

Tar VM-oppgjør med Norge

Nå har professor og VM-fanatiker Jo Jakobsen fått nok. Ikke av Qatar. Heller ikke av FIFA. Men av den offentlige debatten i Norge og Nord-Europa.

Derfor dekker Dagbladet VM i Qatar

Når fotballkampen mellom Qatar og Ecuador sparkes i gang søndag ettermiddag, markerer det åpningen av et mesterskap som aldri skulle vært arrangert i ørkenlandet. Dette vet vi etter at brorparten av de 24 eldre mennene som tildelte Qatar mesterskapet så langt tilbake som i 2010, enten har vært fengslet eller suspendert i ulike sammenhenger for korrupsjon.

Qatar ble tildelt verdens største sportsarrangement etter omfattende korrupsjon.

Foto: Nina Hansen
Foto: Nina Hansen

I kjølvannet av denne skandaløse tildelingen har menneskerettighetsorganisasjoner og internasjonale medier som britiske The Guardian avdekket menneskerettighetsbrudd, utnytting av migrantarbeidere, dødsfall , løftebrudd og enda mer korrupsjon i Qatar.

Noen av våre lesere har tatt til orde for boikott av mesterskapet. At de ikke ønsker å se tv-sendingene fra Qatar, eller at en boikott er veien å gå. Dette er legitime synspunkter.

Det er også synspunktene til alle de som nå gleder seg til å se verdens beste fotballspillere konkurrere om tittelen verdens beste. Eller de som mener at omtalen av Qatars skyggesider både har bidratt til forbedring og vil fortsette å bidra til forbedring av forholdene for både kvinner, homofile, migrantarbeidere og andre minoriteter i landet.

Dagbladet tar mål av seg til å dekke alle sider av dette mesterskapet, slik vi har gjort grundig siden 2015.

For sju år siden var Dagbladet blant de aller første i verden som besøkte ofrene for byggeskandalene i Qatar. Vi reiste til familier i Nepal som hadde mistet sine fedre og ektemenn i arbeidsulykker og vi dokumenterte utnyttelsen av disse migrantarbeiderne på VM-anleggene vi nå skal se fotball fra.

Artikkelserien «Fotballskandalen» sjokkerte i Norge og førte blant annet til krav fra daværende fotballpresident Yngve Hallèn om at Qatar måtte miste mesterskapet om ting ikke endret seg.

Det er lite som tyder på at de endringene har kommet. Likevel har både Dagbladet og andres kritiske journalistikk lagt et enormt press på både qatarske myndigheter og det internasjonale fotballforbundet, FIFA.

Aldri før har et fotball-VM blitt utsatt for mer kritisk journalistikk enn nå. Og det skal vi i Dagbladet fortsette med gjennom hele mesterskapet.

Et fotball-VM er i seg selv et internasjonalt mega-arrangement. Vi kan ikke late som om det ikke finner sted, og vi kan ikke velge bort den sportslige siden av mesterskapet.

Dagbladet kommer til å dekke VM i Qatar på vanlig måte i alle Dagbladets flater og kanaler. Vi skal ha VM-studio på dbtv, live-service underveis i samtlige kamper, kampsaker, reaksjoner, ja, alt som vanligvis hører med til et fotball-VM.

Og så skal vi ha de andre fortellingene. Historien om hvordan Qatar har brukt uendelig mye penger på både å kjøpe seg dette mesterskapet, men også betydelig innflytelse i internasjonal fotball gjennom eierskap i Paris Saint-Germain og store sponsoravtaler med andre europeiske toppklubber.

Vi skal fortelle historiene til flere av de etterlatte og VM-ofrene, og vi skal stille de kritiske spørsmålene til FIFA på bakken i Qatar. Vi skal kort fortalt gi deg mer journalistikk av og rundt et VM i fotball enn vi noen gang har gjort.

Her kan du lese alle Dagbladets saker om Qatar-VM.

TAR OPPGJØR: Professor Jo Jakobsen tar oppgjør med den offentlige debatten i Norge og Nord-Europa om VM i Qatar. Her er FIFA-president Gianni Infantino og statsminister Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani i Qatar. Foto: John Sibley / Reuters / NTB
TAR OPPGJØR: Professor Jo Jakobsen tar oppgjør med den offentlige debatten i Norge og Nord-Europa om VM i Qatar. Her er FIFA-president Gianni Infantino og statsminister Khalid bin Khalifa bin Abdul Aziz Al Thani i Qatar. Foto: John Sibley / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Alt om VM

- Jeg er klar over at standpunktet mitt kan oppleves som kontroversielt, men det bryr jeg meg ikke særlig om. Jeg ønsker ikke å skjønnmale Qatar eller FIFA. Det er mye som er problematisk med både Qatar og FIFA. Men jeg ønsker å nyansere bildet.

Det sier NTNU-professor Jo Jakobsen til Dagbladet. Hans fagfelt er internasjonal politikk og sikkerhetspolitikk, men han har også bidratt til en del fagartikler og prosjekter om migrasjon i Gulfstatene. I tillegg er han fanatisk opptatt av fotball-VM, og har sett nær alle kampene hittil i VM i Qatar.

- Mitt første VM var i 1982 da jeg var åtte år gammel. Jeg innbiller meg fortsatt at semifinalen mellom Vest-Tyskland og Frankrike er tidenes mest dramatiske fotballkamp.

RASENDE: Edinson Cavani var rasende etter at Uruguay røk ut av fotball-VM Vis mer

Kraftig oppgjør

Nå har Jakobsen imidlertid bestemt seg for å ta et kraftig oppgjør. Ikke med Qatar eller FIFA, som blant annet har fått hard medfart for å ha motsatt seg at spillere kan ikle seg regnbuefargede kapteinsbind. Men med den offentlige debatten om det utskjelte verdensmesterskapet.

- Jeg forstår at Qatar er oppgitt over den massive og unyanserte kritikken som de har blitt utsatt for. Jeg er også oppgitt over det. Jeg er særlig oppgitt over fokuset på migrantarbeidere, som har vært både unyansert og hyklersk. Det virker som at veldig få i Norge og Nord-Europa er interesserte i å forstå hvordan Qatar fungerer som samfunn, sier Jakobsen og fortsetter:

- Jeg opplever at alt Qatar og FIFA foretar seg tolkes i negativ retning. Det norske samfunnets og pressens fokus på boikott av VM har vært såpass massivt at det nesten ikke er mulig å føre en normal diskusjon om innholdet i årets fotball-VM. Jeg har aldri sett liknende, og det viser en grunnleggende mangel på respekt for fotball-VM som institusjon.

PROFESSOR: Jo Jakobsen ved NTNU. Foto: Elin Iversen / NTNU
PROFESSOR: Jo Jakobsen ved NTNU. Foto: Elin Iversen / NTNU Vis mer

FIFA

Kritikken mot fotball-VM i Qatar kan deles inn i tre hovedtemaer: Korrupsjon i FIFA, menneskerettigheter og migrantarbeidere. Jakobsen vil ta for seg FIFA først.

- De fleste fotball-VM blir kjøpt. Til og med Franz Beckenbauer ble etterforsket for bestikkelser i forbindelse med utdelingen av fotball-VM i Tyskland i 2006. Det har helt sikkert forekommet bestikkelser i forbindelse med utdelingen av VM i Qatar også. Men man må forstå at fotballen er global, sier professoren og fortsetter:

- FIFA har monopol på den globale fotballen og fungerer som et slags verdensdemokrati med sine over 200 medlemsland, hvor hvert lands stemme teller like mye. Som følge av dette påvirkes FIFA av korrupsjonsnivået rundt omkring i verden.

Både Norge og Danmark har erklært at de ikke støtter FIFA-president Gianni Infantino. President Lise Klaveness i Norges Fotballforbund (NFF) har stemplet Infantinos oppførsel som konflikteskalerende.

- Jeg tolker nordeuropeiske fotballforbunds utfall mot FIFA som et ønske om at Nord-Europa skal ha makten. Men det går ikke, for fotballen tilhører ikke Nord-Europa, den er global, sier Jakobsen.

QATAR: En mann overrasker sin kjæreste med å fri under VM i Qatar Vis mer

Menneskerettigheter

Så tar Jakobsen for seg menneskerettigheter.

- Når det gjelder menneskerettigheter, er Qatar langt fra det verste landet i verden. Men likevel opplever jeg at de framstilles som det, sier han og fortsetter:

- Qatar er et muslimsk land med islamsk lovgivning. Det er uheldig at homofili er ulovlig i Qatar, men det framheves sjeldent at disse lovene i liten grad håndheves. Det er langt mindre risikabelt å være homofil i Qatar enn man kan få inntrykk av.

Jakobsen legger til:

- Jeg opplever at det i Nord-Europa er manglende vilje og evne til å forstå at bildet av Qatar er mer nyansert enn man kan få inntrykk av. Jeg opplever at mange har inntrykk av Qatar som et despotisk, middelaldersk høl, noe som er helt feil.

I Qatar kan homofili straffes med opptil sju års fengsel. I oktober publiserte Human Rights Watch (HSW) en rapport hvor de slår fast at seks skeive qatarere har blitt utsatt for vilkårlige pågripelser og dårlig behandling, inkludert grov vold og seksuell trakassering, under varetektsfengsling.

President i NFF Lise Klaveness snakker ut etter VM-besøk i Qatar: - ble veldig urolig Vis mer

Migrantarbeidere

Til slutt tar Jakobsen for seg migrantarbeidere i Qatar.

- Det har festet seg et inntrykk av at tusenvis av migrantarbeidere har dødd på grunn av VM i Qatar. Det er en hårreisende framstilling, sier han.

- Mange viser til artikkelen som The Guardian publiserte i februar 2021, som hadde overskriften: «6500 migrantarbeidere har dødd siden Qatar ble tildelt VM». Det tallet er helt irrelevant.

Jakobsen utdyper:

- The Guardian har fått tall på hvor mange migrantarbeidere fra utvalgte land som har dødd siden Qatar ble tildelt fotball-VM i 2010, men ikke hvor mange migrantarbeidere som har dødd som følge av utbygging av stadionanlegg og infrastruktur i forbindelse med VM.

Faktasjekkene til både Faktisk og Die Welt underbygger Jakobsens kritikk mot tallet som ble presentert av The Guardian.

- 88 prosent av Qatars befolkning er migrantarbeidere, noe som tilsvarer mellom 2 og 3 millioner mennesker. Naturligvis vil noen av disse dø i løpet av en periode på omkring 10 år, sier Jakobsen og legger til:

- Qatar har ikke vært nøyaktige med sin rapportering om hvor mange som har dødd som følge av utbygging av stadioner og infrastruktur i forbindelse med fotball-VM. Som følge av dette vet man ikke nøyaktig hvor mange det dreier seg om.

Både FIFA og myndighetene i Qatar har hevdet at bare tre dødsfall kan knyttes direkte til utbygging av VM-anleggene. Nylig oppjusterte VM-sjefen i Qatar, Hassan Al-Thawadi, tallet til mellom 400 og 500.

Professor Jakobsen påpeker at Qatar har iverksatt flere reformer de siste åra som følge av samarbeidet med Den internasjonale arbeiderorganisasjonen (ILO).

- Blant annet har dette medført at det nå er lettere å bytte arbeidsgiver i Qatar, samt at det har blitt innført minstelønn. Tildelingen av fotball-VM har altså medført positive endringer, noe som ikke kommer så godt fram, sier Jakobsen.

TALTE TIL FIFA: Fotballpresident Lise Klaveness talte til FIFA-kongressen torsdag. Nå hylles hun internasjonalt. Vis mer

- Bedrer levevilkår

Det bor mellom 30 og 35 millioner migrantarbeidere i Gulfstatene. Jakobsen sier at de aller, aller fleste migrantarbeidere reiser frivillig til Gulfstatene på søken etter et bedre liv.

- Det er et faktum at Gulfstatene på denne måten bidrar til å forbedre levevilkårene til millioner av migrantarbeidere, og flere hundre millioner mennesker om man regner med familiene deres, sier Jakobsen og fortsetter:

- Samtidig er det også mange migrantarbeidere som blir utnyttet i Qatar, men jeg opplever at det er bare disse unntakene som har blitt framhevet i forbindelse med VM.

Jakobsen avslutter:

- Mange av migrantarbeiderne ville trolig ha reist til Europa i stedet, hvor det er sterkere rettigheter og bedre lønn, men Europa er mer eller mindre stengt for migranter fra utenfor Europa. Dermed er Gulfstatene ofte det beste alternativet.

Dagbladet har forsøkt å innhente et bredere utvalg av muntlige kilder i forbindelse med arbeidet med denne artikkelen. Dagbladets henvendelser søndag kveld har foreløpig ikke blitt besvart.

Fotball-VM på Dagbladet TV

20 november - 18 desember

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer