Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tåregass, bråk og dødsfall under fransk gullfeiring

Det var ikke bare smil å se da Frankrikes VM-gull ble feiret i Paris' gater natt til mandag. På Champs-Élysées brukte politiet tåregass for å skille bråkmakere.

TÅREGASS: En mann sparker til en tåregassboks kastet av opprørspolitiet på Champs Elysees i Paris under feiringen av det franske gullet i natt. Foto: AP Photo/Thibault Camus
TÅREGASS: En mann sparker til en tåregassboks kastet av opprørspolitiet på Champs Elysees i Paris under feiringen av det franske gullet i natt. Foto: AP Photo/Thibault Camus Vis mer

Ifølge TV-kanalen BFMTV dreide det seg om et tosifret antall bråkmakere blant de hundretusenvis av menneskene som feiret VM-bragden i den franske hovedstadens mest kjente gate.

En mann måtte innlegges på sykehus med alvorlige skader etter en nevekamp, og rundt 30 ungdommer var med på å plyndre en butikk på Champs-Élysées, rapporterer nyhetsbyrået AFP. Samtidig klatret folk opp på bussholdeplasser og kiosker og fyrte av røykbomber mens de ropte «Vi er franskmennene».

AFP melder også om hendelser i flere andre byer. I Lyon havnet omtrent 100 mennesker i sammenstøt med politiet. I Marseille ble to politibetjenter skadd under den voldsomme feiringen. Flere steder ble det kastet flasker, stoler og andre gjenstander mot politiet, som svarte med tåregass.

- Det er ikke slik man feirer, lød det fra en gråtende tilskuer iført fransk landslagsdrakt.

STJAL SHOWET: De franske spillerne, med Paul Pogba og Benjamin Mendy i spissen, sang, danset og dynket manager Didier Deschamps med champagne under managerens pressekonferanse. Video: Andy Scott, AFP Sport Vis mer

Dødsulykker

Den franske gullrusen gikk også over i sorg noen steder. Det er meldt om minst to dødsulykker i forbindelse med feiringen.

I Annecy omkom en mann i 50-årene da han hoppet ned i en trang kanal og brakk nakken akkurat idet sluttsignalet i VM-finalen gikk, skriver AFP. En mann i 30-årene fra Saint-Felix døde etter å ha kjørt bilen sin inn i et tre mens han feiret Frankrikes første VM-gull i fotball på 20 år.

Mandag fortsetter feiringen i Paris og rundt om i Frankrike for øvrig. President Emmanuel Macron tar imot VM-heltene når de kommer hjem, og spillerne skal kjøres i bussparade opp Champs-Élysées, der det igjen er ventet hundretusenvis av mennesker.

Frankrike sikret VM-gullet med 4-2-seier over Kroatia i søndagens finale i Moskva. Det er tredje gang Frankrike spiller VM-finale og annen gang landet vinner mesterskapet.

FINALE: Assisterende landslagstrener Per Joar Hansen og Juventus-proff Ingvild Isaksen oppsummerer årets VM, og ser frem til årets siste VM-kamp. Programleder: Nicolai Delebekk / Video: Stian Pedersen Vis mer

Kroater pågrepet

Kroatene feiret også søndagens finale, om enn i en noe mindre lystbetont atmosfære enn franskmennene.

Politiet i tyske Stuttgart opplyser at 55 personer ble midlertidig pågrepet da kroatiske fotballsupportere trosset politiets ordre og fyrte opp ulovlig fyrverkeri.

Stuttgart er hovedstad i delstaten Baden-Württemberg, der det bor snaut 110.000 kroatiske statsborgere. Rundt 7000 av dem hadde samlet seg i byen sentrum for å se søndagens finale.