JUBEL: De norske spillerne etter at bronsemedaljen var sikret i kamp mot Nederland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
JUBEL: De norske spillerne etter at bronsemedaljen var sikret i kamp mot Nederland. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Tårene er borte! Norge valset over Nederland og tok OL-bronse

Var aldri truet i bronsefinalen.

  • Nederland - Norge 26-36 (13-19)

RIO (Dagbladet): Norge tok OL-bronse i håndball etter en enkel seier mot Nederland i bronsefinalen inne i Future Arena i Rio.

- Det føles utrolig bra, sier Veronica Kristiansen til Dagbladet.

- Vi reiser oss og Nederland har ingen sjanse, sier Nora Mørk til Dagbladet.

- En vanvittig deilig seier, sier Amanda Kurtovic til Dagbladet.

Gullrekka (fra 2008 og 2012) er brutt, men de norske spillerne reiser likevel hjem med medaljer.

Nora Mørk (7), Stine B. Oftedal (6) Amanda Kurtovic (6) ble norske toppscorere i en kamp som også ble preget av litt norsk rot underveis. Norge ledet nemlig med ni mål på det meste, så var ledelsen nede i fem. Men det endte med en sterk timålsseier!

Våknet med tårer etter semifinale-tapet

Seieren er likevel en stor opptur etter at lagene gråtkvalt forlot OL-arenaen før helga etter Russland-tapet. Det var tydelig også på spillerne i ettermiddag.

- Medalje er utrolig stort! Vi er veldig stolte, sier Bredal Oftedal til TV 2 etter storseieren.

Hun og Nora Mørk forteller at de nesten hadde hjertesorg etter det sure tapet mot Russland i OL-semien.

- Vi våknet opp og gråt begge to dagen etter tapet. Vi har virkelig kjempet for å reise oss – og det er klasseforskjell i dag, sier Mørk.

- Vi avsluttet med stil slik vi ønsket. Vi skulle helst spilt kampen som spilles etterpå, men vi er veldig fornøyde, legger Bredal Oftedal til.

Aldri truet

Norge fikk en superstart på kampen og ledet 7-2 etter sju minutter. Heidi Løke (2), Amanda Kurtovic (2), Nora Mørk (2), Stine Bredal Oftedal sto for målene.

Samtidig stengte Kari Aalvik Grimsbø det norske målet. Hun tok tre av de seks første skuddene.

Norge herjet med nettopp Nederland i VM-finalen i desember i fjor. 2015-finalen var aldri spennende og håndballjentene ledet 20-9 til pause.

I dag ble det nesten en reprise. Men det ble en rotete avslutningen på omgangen med tre norske mål på de siste sju minuttene.

Til pause ledet Norge 19-13. Amanda Kurtovic og Kari A. Grimsbø var Norges beste i 1. omgang. Grimsbø tok 9 av 21 skudd (43 prosent).

2. omgang ble en ren parademarsj og dermed kunne de norske spillerne juble, etter den store nedturen og alle tårene etter nedturen mot Russland i semifinalen.

- Jeg stolt over å ha vunnet bronsemedalje. Det er sterkt, konkluderer Norge-trener Thorir Hergeirsson overfor TV 2 etter kampen.

– Nå er det feiring! Det skulle bare mangle. Vi har jobbet for dette i fire år.

Ned fra tronen

Siden OL i 1988 i Seoul i Sør-Korea står håndballjentene med en fjerdeplass som dårligste plassering (hvis vi ser bort fra 2004 da laget ikke var kvalifisert).

Derfor var det press på hele laget før dagens bronsefinale - for å unngå en av de svakeste håndballplasseringene i nyere tid.

Historien viser nemlig:

  • OL 1988: Sølv.
  • OL 1992: Sølv.
  • OL 1996: 4. plass
  • OL 2000: Bronse
  • OL 2004: Deltok ikke.
  • OL 2008: Gull
  • OL 2012: Gull

Norge har nemlig som tradisjon å gå gjøre det bra i mesterskap. Etter EM-gullet i 2004, har håndballjentene bare endt utenfor pallen to ganger: En skuffende 9. plass i VM 2005 og 5. plass fra VM i 2013.

Totalt står kvinnelandslaget i håndball med 11 gull, 8 sølv og 6 bronse fra mesterskap, inkludert dagens bronsemedalje.

PS: OL-finalen spilles mellom Russland og Frankrike klokka 20.30 i kveld.