EMOSJONELT: Rune Velta sleit med å holde tilbake tårene da han ble omfavnet av landslagstrener Alexander Stöckl på sletta etter blomsterseremonien.Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
EMOSJONELT: Rune Velta sleit med å holde tilbake tårene da han ble omfavnet av landslagstrener Alexander Stöckl på sletta etter blomsterseremonien.Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer

Tårene kom da treneren ga Velta sølvklemmen

- Noen har det, noen har det ikke. Rune har det, sier Stöckl.

VIKERSUND (Dagbladet): Alene på bommen foran 25 000 mennesker må Rune Velta ha følt et forventningspress som er vanskelig for andre å forestille seg, men unggutten taklet det nær perfekt da han fløy ned til sølv i sitt første skiflygings-VM.

Etter blomsterseremonien ble han møtt av landslagstrener Alexander Stöckl  på sletta - da kom tårene. Overfor Dagbladet prøver Velta å forklare hva han tenkte på akkurat i det øyeblikket.

- Jeg er stolt, og så er jeg glad for den jobben Alex har gjort. Og så er jeg stolt over den jobben jeg sjøl har gjort. Da blir det litt blandede følelser, sier han.

- Det er mange som skal ha æren for dette i tillegg til meg, og Alex skal også ha det, sier Velta.

Rune har det Stöckl ga ham sjansen på landslaget, og nå har han betalt tilbake. Også østerrikeren er stolt i dag.

- At han klarte å takle det andre hoppet - han sitter der oppe som sistemann, med hans korte erfaring - det er nesten utrolig, men helt fantastisk, sier østerrikeren.

- Jeg visste at Rune var sterk, og trodde på topp ti, men ikke at han var så tett på en medalje. Helt perfekt, sier Stöckl til Dagbladet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hva sier det om hans mentale styrke at han takler presset på den måten?

- Noen gutter har det, andre har det ikke. Rune har det, er landslagstrenerens svar.

I tillegg til «det» kommer det selvfølgelig noen naturlige og tillærte hoppegenskaper.

- Han er veldig god i satsen nå, men flyveegenskapene blir bare bedre og bedre. Måten han får skiene opp mot kroppen og akselererer på vei nedover, det er fantastisk. Og nå har han fått selvtilliten også, sier Alexander Stöckl.

- Han gråt i det første intervjuet i sted. Han er helt i himmelen. Det er godt å se en utøver føle det sånn, sier østerrikeren.

Lagfølelse Lagkameratene kom løpende til da Velta landet for andre gang, og feiret sølvmedaljen som om hele laget hadde vunnet gull.

- Det var blanding av latterkrampe og tårer som aldri stopper, sier Rune Velta.

- Jeg føler at vi som lag jobber hardt hver dag. Alle er med på det jeg klarer, det er en lagjobb, sier han.

Den samholdsfølelsen kan Anders Bardal også sette ord på.

- Det er meget imponerende det Rune gjør. Han har jobbet hardt i lang tid for dette, og han fortjener det virkelig, sier Bardal.

At han var tre fattige poeng unna gullet, tenker Rune Velta ikke på.

- Nei, ikke i dag. Det tar vi i neste mesterskap, sier Velta.