Tårene rant i folkehavet

Petter Solberg har levd i lykkerus siden søndag, men da han ble hyllet av rundt 7000 i hjembygda i går kveld, kom også tårene: - Nå først går det opp for meg hvor stort det jeg har gjort er, sier han til Dagbladet.

SPYDEBERG (Dagbladet): Som seg hør og bør ble rallymesteren fraktet i helikopter til kommunens gigantfest til ære for ham. Og fra en mottakelse i lensmann Steinar Svendsens lange armer ble Petter Solberg fraktet opp på den oppriggede scenen og møtt med tidenes jubelbrøl fra 7000 nyfrelste rallyentusiaster i Spydeberg.

Da tok det ikke mange minuttene før verdens raskeste rallysjåfør gråt åpenlyst - til tonene av Queens «We are the champions».

- Følelsen jeg har inni meg nå har jeg aldri hatt tidligere - i hele mitt liv. Dette ble rett og slett for mye for meg, sa Petter Solberg til den jublende folkemassen.

- Jeg har opplevd så mye de siste dagene at VM-gullet ikke har rukket å synke inn helt. Først på scenen her gikk det opp for meg hvor stort det jeg har gjort er, og da var det umulig å holde igjen tårene, utdypet han overfor Dagbladet da den tre timer lange gigantfesten på torget i Spydeberg gikk mot slutten.

- Ekstra liv i bygda

Da hadde Spydeberg skolekorps spilt til ære for mesteren, ordfører Stein Håland utropt Petter til bygdas største og viktigste ambassadør, regjeringen takket ham, Marianne Krogness underholdt for mesteren - og alt som kan krype og gå i norsk motorsport hadde konkurrert om å finne de sterkeste superlativene om Petter Solberg.

- Dette gir meg et ekstra kick, det kan jeg love deg, sier Solberg til Dagbladet. - Jeg hadde aldri kommet dit jeg er i dag uten familie, venner og bygda, sier han.

Det er drøyt 4700 innbyggere i Spydeberg. I går anslo lensmann Steinar Svendsen at det var bortimot 7000 mennesker i folkehavet rundt kjøpesenteret.

- Aldri tidligere har det vært flere mennesker i Spydeberg på en gang, sier han til Dagbladet.

- I dag er lille Spydeberg blitt store Spydeberg. Endelig har vi fått litt ekstra liv og spirit i bygda igjen. Det er moro, smiler Solberg.

- Deler Petter med alle

I går var det så trangt om plassen at folk satt på taket til kjøpesenteret for å få et glimt av verdensmesteren. Alt oppstyret gjorde også et mektig inntrykk på mamma Tove og pappa Terje - som sto på første rad og sugde til seg hyllesten av sønnen.

- Tommi Mäkinen sa at livet hans aldri vil bli det samme nå som han er verdensmester. Det blir mye oppstyr, men vi er forberedt på at vi nå må dele Petter med hele Norge. Dette er bare moro, sier mamma Tove til Dagbladet.

- Alt har skjedd så brått, så dette kjennes litt merkelig. Men det er helt topp. Mobilen min har ikke vært kald siden fredag, sier pappa Terje.

SpeedySolberg?

Subarus nye sportsdirektør Luis Moya spådde at «Speedebergekspressen» vil bli den første i historien til å ha vunnet i samtlige VM-runder.

- Verden vil aldri få se en sjåfør som Petter igjen. Derfor foreslår jeg at dere omdøper bygda fra Spydeberg til SpeedySolberg, sa mannen som var kartleser for spanske Carlos Sainz da han ble verdensmester i 1990 og 92.

<B>SÅ KOM TÅRENE...
BYGDAS STØRSTE: Rundt 7000 mennesker hadde møtt opp i Spydeberg for å ta imot og hylle bygdas store stønn Petter Solberg. På hverdagene bor det bare 4000 der... <!--FOTO-->
TAKKET BESTEFORELDRENE: På en benk på første rad satt besteforeldrene Synøve (82) og Bjarne (84) med ullpledd. Petter takket dem for all støtten i oppveksten. <!--FOTO-->