Tårer gir liten trøst

Nederlands trener Dick Advokaatar mot Portugals Luiz Felipe Scolari.

På banen er det mest draktene som skiller Portugal og Nederland. På sidelinja er forskjellen slående, og vertene vinner på det.

DET HAR VÆRT LETT

å synes synd på Dick Advokaat der den nederlandske treneren har sittet sorgtung som en utkjørt bulldog på benken mens laget hans har slitt seg gjennom EM.

I går syntes han også synd på seg selv og gråt på den internasjonale pressekonferansen; utslitt etter måneder med drittslenging mot et oransje lag på vei ut av fargekartet over fotballens favoritter.

Etter semifinalen i kveld får du neppe se motstander Big Phil Scolari grine over Portugal.

Det måtte i så fall være en gledeståre for syns skyld.

SIST VI SÅ VERTSLANDETS

nye kultfigur Luiz Felipe Scolari sto han veivende rett foran oss med ryggen til banen og blikket triumferende mot titusener av beundrere på Lyset Stadion i Lisboa. Portugal var i ferd med å kjempe ned England, og Big Phil spilte opp til kallenavnet sitt ved å ha overskudd til mer enn å plukke av Figo fra banen eller styre pasningene framover.

Folket måtte også ha sitt, og det fikk de:

 I godt lune lar Big Phil selve kampen leve gjennom sine kjempearmer og røslige bein.

Akkurat nå skorter det ikke på humøret.

MÅLT I RESULTATER

har også Dick Advocaat grunn til å se lyst på livet. Nederlands semifinaleplass er en overraskelse etter litt trøbbel både i kvalifiseringen og i treningskampene før turneringen. Slik er prestasjonen sportslig sett fin, men det har skjedd for mye underveis til at Advocaat stiller med overskudd i kveld.

I EM har han blitt skjelt ut for de fleste disposisjoner av alt fra oransje supporterhorder til snakkesalige fotballegender:

-  Det er urettferdig av Dick Advocaat å la Ruud van Nistelrooy spille alene på topp. Nederlenderne robber sitt eget lag, mente Franz Beckenbauer, Nederlands argeste rival etter VM-finalen 1974.

Og da Advocaat tok med en storspillende Arjan Robben mot slutten av thrilleren mot Tsjekkia, svarte supporterne med å samle inn penger til flybillett. Den nederlandske treneren fikk tilsendt sitt gavekort som bare hadde én forutsetning: At han aldri mer skulle reise hjem til Nederland.

DET ER DENNE ÅPENLYSE

forakten som følger Advocaat inn på benken i kveld. Klarer han å riste den av seg, er det alene en finale verdt. Men utgangspunktet er langt bedre for Scolari. Big Phil har allerede tatt sine oppgjør med spillerne og vunnet på knock out.

Portugal stiller fra start med en dressert Figo og flere unge spillere som er løftet fram av treneren i løpet av mesterskapet. Det gir Scolari helt andre arbeidsvilkår.

FOR DENNE semifinalen kan lett avgjøres med jobbing fra benken. Så lite skiller de to lagene på banen.

EM-statistikken er til forveksling lik:

 Samme målforskjell 6 - 4.

 Omtrent like mange vellykkete pasninger: Portugal 1 783 og Nederland 1 717.

 Nøyaktig lik ballkontroll: 58,5%

 Nært samme antall skudd: Portugal 84 og Nederland 79.

Bare i skudd på mål skiller nederlenderne seg positivt ut med 41 mot 28.

Ta med at begge lag angriper bredt gjennom midtbanen med både kanter og backer engasjert samtidig, så er bildet av to jevne motstandere komplett.

DET ER BALLTEMPOET

som gjør at det kan vippe i Portugals favør, og det er nettopp her Scolari til nå har avgjort EM fra benken. Figo er blitt tatt ut så fort han senker tempoet. Tilsynelatende var kapteinen strålende i innsats og fart mot England, men da Big Phil så tegn på temposvikt midt i andre omgang, var han nådeløs.

God kampsport er ofte slik.

En trener som gråter fordi han blir hundset, tar neppe like røffe valg.

Da hjelper det lite å unne Dick Advocaat medgangen.