DOBBELTSEIER: Julia Mancuso og Lindsey Vonn tok sølv og gull på utforen i OL. Ifølge amerikanske medier kommer de ikke spesielt godt overens. Foto: EPA
DOBBELTSEIER: Julia Mancuso og Lindsey Vonn tok sølv og gull på utforen i OL. Ifølge amerikanske medier kommer de ikke spesielt godt overens. Foto: EPAVis mer

Tårer, nettsensur og ei tikkende alpinbombe

Sårende stjernekrangel i OL-byen.

|||(Dagbladet): Det ble en høydramatisk dag for de amerikanske alpinstjernene Lindsey Vonn (gull i Vancouver) og Julia Mancuso (gull i Torino) i går kveld.

Vonn kjørte ut og pådro seg et brudd i fingeren.

Mancuso ble stoppet midt i løypa - som følge av Vonn-fallet - og fikk drømmen om et nytt OL-gull i storslalåm lagt i grus.

Det er ikke rart hun serverte en hissig melding på Twitter, som hun raskt slettet.

- Bare tullLindsey Vonn startet som nummer 17 i går, og hadde raskeste mellomtid hele veien. Så kjørte hun ut. Den amerikanske gulljenta fra utforrennet ble sittende fast i sikkerhetsgjerdet og det tok litt tid før de fikk henne løs.

KAOS: Lindsey Vonn kjørte ut og da ble også Julia Mancuso stoppet, midt i løypa. Foto: AFP
KAOS: Lindsey Vonn kjørte ut og da ble også Julia Mancuso stoppet, midt i løypa. Foto: AFP Vis mer

I mellomtida startet Julia Mancuso, men siden de ikke klarte å få Vonn bort fra traseen ble lagvenninnen flagget av.

- Jeg ble flagget av i storslalåm, det er bare tull! Nå må jeg bare bruke det sinnet og slåss i andreomgangen!! skrev hun på Twitter.

Denne meldingen ble raskt slettet - trolig for å unngå IOC-trøbbel - og i stedet erstattet av denne:

- Det gule flagget i storslalåmen var ... Jeg har bare lyst til å skrike. Jeg er skikkelig skuffet. Uansett; må bruke denne energien og fokusere på andreomgangen.

Og så kom en mer oppklarende melding, hvor hun understreket at sinnet ikke var rettet mot Vonn.

TÅRER: Julia Mancuso klarte ikke holde følelsene tilbake da hun innså at gulldrømmen trolig røyk. Foto: AP
TÅRER: Julia Mancuso klarte ikke holde følelsene tilbake da hun innså at gulldrømmen trolig røyk. Foto: AP Vis mer

- Har hørt at mange tror jeg er sint på Lindsey på grunn av utkjøringen hennes. Det er helt feil. Jeg er oppgitt over situasjonen, ikke Lindsey, skrev Mancuso.

Oppløst i tårerFor det gikk dårlig da hun måtte starte igjen. Jenta som vant storslalåmen i 2006-OL måtte gjennomføre løpsforberedelsene på nytt og siden hun først kom inn som startnummer 31 var løypa betydelig mer sliten enn om hun hadde fått fullført sin opprinnelige førsteomgang.

Derfor kjørte hun inn til en skuffende 18. plass i førsteomgangen, halvannet sekund bak leder Elisabeth Görgl.

Oppløst i tårer innså hun at veien til et nytt gull nå er uendelig lang.

- Jeg synes forferdelig synd på Julia, dette er ikke noe jeg ønsket. Jeg ville i mål. Alt jeg kan si er at jeg har det fryktelig vondt. Jeg vet at hun er sint og frustrert, og kanskje sint på meg, men jeg kan ikke noe for at jeg falt, sier Vonn.

BRUDD: Lindsey Vonn pådro seg et brudd i hånda i fallet. Foto: AP
BRUDD: Lindsey Vonn pådro seg et brudd i hånda i fallet. Foto: AP Vis mer

Seint i går kveld, norsk tid, ble det besluttet å utsette finaleomgangen til i dag på grunn av tåke - men værmeldingene tyder på at det kan bli vanskelig å gjennomføre rennet også i kveld. Görgl leder bare to hundredeler foran Taina Barioz fra Frankrike og 16 hundredeler foran lagvenninne Kathrin Zettel. Mona Løseth kjørte ut etter noen få sekunder i første omgang.

KonkurranseDet er selvfølgelig ikke Vonns skyld at lagvenninnen Mancuso ble stoppet, men de blir sikkert ikke sveiset sammen av dette. Ifølge amerikanske medier er det nemlig en aldri så liten isfront mellom USAs to beste kvinnelige alpinister.

- Det er en popularitetskonkurranse. Laget vårt sliter, som gruppe. Folk klarer ikke få ut potensialet sitt for det er sånn en kamp for oppmerksomheten. Du kommer på møter etter konkurransene og det er en dårlig dag hvis Lindsey ikke har kjørt godt, sa Mancuso til Sports Illustrated tidligere denne uka.

Vonn mener hun støtter Mancuso så godt hun kan.

- Jeg forsøker å støtte Julia like mye som jeg støtter de andre lagvenninnene mine. Vi har kjørt sammen siden vi var små. Ja, vi er konkurrenter, men jeg har alltid støttet henne. Det har såret meg at hun har sagt noen negative ting om meg, sier Vonn ifølge Reuters.

GRATULASJONSKLEM: Lindsey Vonn gir Julia Mancuso en klem etter slalåmdelen av kombinasjonsrennet. Foto: AP
GRATULASJONSKLEM: Lindsey Vonn gir Julia Mancuso en klem etter slalåmdelen av kombinasjonsrennet. Foto: AP Vis mer

Knaste som ei kringleDet er ofte sånn at det kan bli trangt hvis det er to store stjerner i et lag. Ifølge flere amerikanske aviser er dette tilfelle i denne saken.
Og de to 25-åringene innrømmer at de er veldig forskjellige som typer.

- Hun oppfatter ski mer som en jobb, det ser ikke alltid ut som hun har det gøy. Jeg mener, det gjør jo det når hun vinner, men når hun ikke vinner da ser det ikke gøy ut. Hun følger en plan. Jeg føler at alt jeg gjør bidrar til å gjøre meg bedre som skiløper, enten det er å surfe på Hawaii, trene i studio eller når jeg lar mine kreative sider få utløp på andre morsomme måter. Vi var gode venner, men nå er vi ikke så mye sammen lenger, har Mancuso tidligere sagt til The New York Times.

Noe Vonn også bekrefter.

- I noen år reiste hun rundt på konkurransene i Europa i en buss. Jeg bodde på hoteller. Vi er fortsatt venner, hun kom i bryllupet mitt. Vi gikk bare i ulike retninger. Jeg er gift, og det er sant at vi ser på ting på helt forskjellige måter, sier Vonn.

Selv om det var Mancuso amerikanerne hadde størst gullforhåpninger til i går, kjørte Vonn styggfort til hun falt.

CHAMPAGNEFEST: Julia Mancuso fikk sølv og Lindsey Vonn tok gull i utforrennet. Foto: AP
CHAMPAGNEFEST: Julia Mancuso fikk sølv og Lindsey Vonn tok gull i utforrennet. Foto: AP Vis mer

- Jeg håper fingeren er ok, men den knaste som en kringle da jeg falt. Jeg håper den blir bra til fredagens slalåm, sier hun til Associated Press.

Selv om røntgenundersøkelsene påviste brudd i fingeren, kommer Lindsey Vonn til å kjøre slalåm i morgen.

- Hun kommer til å kjøre, hun har hatt det betydelig verre enn dette, sier USA-trener Jim Tracy til Reuters.