Tårevåt Jones mister absolutt alt

Gull kan overtas av mistenkelig konkurrent. - En trist dag for idretten, sier IOK-presidenten.

• Få full oversikt: 400 artikler om Marion Jones

Marion Jones kjempet mot tårene og ba om unnskyldning. Nå ser det ut som om den skamfulle stjernen kommer til å miste alt.

Den internasjonale olympiske komiteen kommer til å trappe opp undersøkelsene rundt den amerikanske sprinteren som etter all sannsynlighet kommer til å miste de fem OL-medaljene (tre gull og to bronser) som hun vant i Sydney.

Fra en tvilsom utøver til en annen?

Det merkelige og paradoksale er at gullet hun vant på 100 meteren kan gå til en annen tvilsom utøver, for det var greske Ekaterina Thanou som vant sølvet i Sydney med 11,12 sekunder.

Hun ble utestengt fra OL på hjemmebane Aten fire år senere på grunn av å ha uteblitt fra flere dopingkontroller.

- Dette er en trist dag for idretten. Det eneste gode som er kommet ut av dette er at Marion Joners endelig har funnet ut at det beste for alle er å innrømme, sier Jacques Rogge, presidenten i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK).

Marion Jones legger mye av skylden for dopingsaken hun er innblandet i på trener Trevor Graham.

TRØST AV MAMMA: Marion Jones (t.h.) fordømmes av en hel idrettsverden, og også den amerikanske presidenten har sagt at han synes avsløringen er trist. Men mamma har tydeligvis ikke sviktet juksemakeren. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/SCANPIX
TRØST AV MAMMA: Marion Jones (t.h.) fordømmes av en hel idrettsverden, og også den amerikanske presidenten har sagt at han synes avsløringen er trist. Men mamma har tydeligvis ikke sviktet juksemakeren. Foto: MIKE SEGAR/REUTERS/SCANPIX Vis mer

- Jeg trodde han ga meg kosttilskudd, og det var først i 2003 jeg skjønte at det var doping det var snakk om, sa Jones til en dommer fredag. Forklaringen står ikke til troende.

Kan også miste VM-medaljer

Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) kommer også trolig til å se på om den fallerte amerikanske stjernen kommer til å beholde VM-medaljene hun har vunnet i de årene det er snakk om. Trolig kommer hun til å miste også disse.

Om hun blir fratatt premiepenger er mer tvilsomt, for i løpet av en lang og innholdsrik karriere har hun løpt inn millioner av kroner.

Hun var med på å dele jackpoten i Golden League både i 2001 og 2002. Ingen tror hun kommer til å bli avkrevd å betale det tilbake, selv om reglene innen internasjonal friidrett gir rett til å gå til et slikt skritt.

Dick Pound, lederen for Verdens antidopingbyrå (WADA), tror IOK kommer til å frata Marion Joners OL-medaljene hennes fra Sydney allerede innen året er omme.

- Vi har allerede åpnet en sak på henne i 2004, så her bør det kunne tas avgjørelser temmelig raskt. IOK skal ha styremøte i desember, og jeg er sikker på at disiplinærkomiteen kommer til å ha sin innstilling i denne saken klar til det møtet, mener Dick Pound.

(NTB)

UNDER STJERNER OG STRIPER: Foran amerikansk rett valgte Marion Jones omsider å legge alle kortene på bordet i går.