Johannes Dale

Tårevått øyeblikk: - Veldig spesielt

Johannes Dale (25) erkjenner at beskjeden om vrakingen fra elitelandslaget var tøff å få. - Ubehagelige spørsmål å stille seg, sier han til Dagbladet.

TØFT ÅR: Johannes Dale har lagt bak seg et tøft år. Nå ser han framover mot det som etter all sannsynlighet blir deltakelse i VM i Oberhof i februar. Foto: Geir Olsen / NTB
TØFT ÅR: Johannes Dale har lagt bak seg et tøft år. Nå ser han framover mot det som etter all sannsynlighet blir deltakelse i VM i Oberhof i februar. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer
Publisert

- Det er veldig lett å svare på. Svaret er ja. Det er ekstremt slitsomt. Du vet at du må levere den dagen, og hvis du ikke gjør det, så blir ikke året sånn som du vil. Klart det er tøft.

Johannes Dale svarer på hvordan det er å leve med kniven på strupen. I hvert eneste verdenscuprenn denne sesongen har han levd med et press om å måtte levere.

Levere på skytebanen, og levere i sporet.

Brutalt år

For i år er ikke 25-åringen lenger en del av elitelandslaget. Før denne sesongen, som kulminerer i et VM i Oberhof, har Dale blitt plassert på rekruttlandslaget. Derfor har han ingen garantier for at han kan tilbringe februar-måned i Tyskland.

Men sterkere søknad enn den han leverte i franske Annecy-Le Grand Bornand i forrige uke, er vanskelig å levere.

- Det var den perfekte avslutningen på året. Når man får til det under de omstendighetene. det er bare så perfekt, sier en lettet Dale.

Med 20 treff og en imponerende sisterunde, tok Dale årets første verdenscupseier i Annecy-Le Grand Bornand. Bildene i etterkant viste hvor mye det betydde for 25-åringen.

- Jeg var så sliten da jeg kom i mål at det ikke hadde gått helt opp for meg. Det gikk først opp for meg da jeg kom inn i intervjusonen. Da ble det veldig mange følelser på en gang, innrømmer han.

TRUBADUR?: Johannes Dale er en norsk skiskytter, men nå spekulerer lagkameratene i om han kanskje har en ukjent fortid. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Tårevått øyeblikk

Også TV 2-ekspert og Dales forbilde, Ole Einar Bjørndalen, var tydelig rørt. Den tidligere skiskytterkongen sleit med å holde tårene tilbake da han ble spurt om Dales kanonløp.

- Det er ikke noe enkelt dette her. Det er helt vanvittig det han har vært igjennom. Han ble sparket ut av landslaget, det er jo helt talentløst at han ble det med de egenskapene og talentene han har, sa Bjørndalen mens tårene trillet nedover kinnene.

Dale syntes det var spesielt, men også godt å se at det betydde såpass mye for Bjørndalen.

TOK TIL TÅRENE: TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen var rørt etter Johannes Dale' seier. Her fra tida som trener for Kina under OL i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
TOK TIL TÅRENE: TV 2-ekspert Ole Einar Bjørndalen var rørt etter Johannes Dale' seier. Her fra tida som trener for Kina under OL i Beijing. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

- Det er veldig spesielt. Han var den jeg så opp til da jeg var yngre. Der andre hadde Messi-plakat på veggen, hadde jeg Bjørndalen-plakat. Og det er ikke tull engang, sier Dale.

I februar 2021 overrasket han alle og tok to VM-medaljer i Pokljuka. Derfor var det flere som sperret opp øynene da han et drøyt år etterpå ble vraket fra elitelandslaget. Bjørndalen kalte det talentløst. Dale selv vil ikke ta de ordene i sin munn.

- Det er ikke noe å legge skjul på at man begynner å stille seg spørsmål om man kommer tilbake. Det er ubehagelig å stille seg de spørsmålene.

Om avgjørelsen av å bli vraket fra elitelandslaget, sier han:

- Jeg lever godt med avgjørelsen, spesielt nå. Men, jeg mener jo fortsatt at det var veldig brutalt.

VM-drømmen lever

I starten av februar går VM av stabelen. Der håper Dale at han skal få sjansen til å gjenta suksessen fra VM for ett år siden.

- Jeg har kjempegode minner fra Oberhof, og jeg har hatt det som en drøm før denne sesongen. Jeg skal fortsette utviklinga mi, så får vi telle opp til slutt, sier Dale.

Så gjenstår det å se om jobben han legger ned vil lønne seg når troppen til VM etter hvert skal tas ut.

VM i Oberhof starter 8. februar.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer