KONTRASTER:  Tarik Elyounoussi var landslagets bestemann i 2012. Nå ligger det an til at han får belønningen - som kaptein i kampene mot Sør-Afrika og Zambia. 2012 var også året der han mistet to nære venner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KONTRASTER: Tarik Elyounoussi var landslagets bestemann i 2012. Nå ligger det an til at han får belønningen - som kaptein i kampene mot Sør-Afrika og Zambia. 2012 var også året der han mistet to nære venner. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

Tarik blir trolig Norges kaptein i Afrika-kampene

12 kontrastfylte måneder for Elyounoussi: Suksess på banen - to sorgperioder utenfor.

CAPE TOWN (Dagbladet): Tarik Elyounoussi vil huske fjoråret bedre enn de fleste andre år.

Det er det både gode og vonde grunner til.

På fotballbanen gikk det strålende. Spesielt for landslaget. Han var Egil Drillo Olsens mest benyttede, beste og mestscorende spiller i 2012.

Men det var også året hvor 24-åringen to ganger måtte gjennomgå dyp sorg, som følge av uventede dødsfall i omgangskretsen.

- Det har vært et tøft år, med både oppturer og nedturer. Men sånn er livet. Det svinger veldig, sier Elyounoussi til Dagbladet.

- Det kommer ofte ting man må takle på veien. Nedturer kommer alltid i livet. Det er sånt man lærer av.

Tar med seg minnene
Det første av de to dødsfallene som etterlot ham i sorg, var Knut Torbjørn Eggens bortgang i fjor vinter.

Eggen var treneren som turte å satse på den da 18-årige Elyounoussi i Fredrikstad i 2006. Han uttalte blant annet at «Tarik er så lettbeint at han knapt setter spor i nysnø» i et intervju med Dagbladet i forbindelse med seriestarten det året.

Tarik har mange ganger sagt at han ikke hadde vært i nærheten av den fotballspilleren han er i dag, uten Eggens veiledning.

Rett etter sesongslutt sist desember fikk Elyounoussi nok en tragisk og uventet nyhet. Da kom meldingen om at en mangeårig venn av ham fra Fredrikstad hadde omkommet i borgerkrigen i Syria.

- Jeg takler nok sånt bedre nå. Jeg er blitt 24, jeg har vokst litt, jeg kan litt mer om livet. Jeg vet at det skjer ting som man bare må håndtere. Da jeg var 15, opplevde jeg også å miste en bestekompis. Det var mye tøffere, forklarer Elyounoussi.

- Nå kan jeg takle nedturer bedre. Livet går videre. Jeg får ta med meg de beste minnene jeg har fra begge to, og se framover. Sånn er det bare.

Skrur av bryteren
Når sånne prøvelser dukker opp, er Tarik glad han har en arena hvor han kan koble av.

- Når jeg spiller fotball, er det bare fotball i hodet mitt. Det er en sport jeg elsker. Jeg begynte med fotball fordi jeg synes det var gøy. Etter hvert er jeg blitt så heldig at jeg har fått det som jobb, sier han.

- Når jeg er på treningsfeltet og i kamper, er jeg så konsentrert at det ikke er vanskelig å skru av bryteren, og glemme det som er utenfor. Det føler jeg i hvert fall jeg klarer når jeg spiller fotball. Og jeg er enda bedre på det nå enn da jeg var 20 år.

Blir Norges kaptein
For ett år siden hadde han fortsatt ikke spilt en landskamp fra start. Så fikk han være med da Egil Drillo Olsen tok med seg hjemlige spillere til Thailand i januar i fjor. Der begynte et fotballår som endte med at Tarik Elyounoussi nå er et av de mest udiskutable navnene i landslagselleveren.

- Jeg synes det har gått fint for min egen del, helt fra den første samlinga i Thailand i fjor. Jeg har hele tida hatt som mål å bli fast på landslaget, sier han.

Det var Drillo som var hovedtrener for Fredrikstad da Elyounoussi fikk smake tippeligafotball for første gang i 2005.

Sju år seinere kommer det en ny tillitserklæring: Dagbladet får bekreftet at det ligger an til at landslagssjefen utnevner Tarik til kaptein i kampene mot Sør-Afrika og Zambia.

- Jasså? Jeg var kaptein i Fredrikstad, men det har jeg aldri vært på noe landslag. Jeg tror imidlertid det er andre her som er før meg i køen nå også.
- Men vi får vite at det ligger an til at det blir deg?
- Å, såpass. Det å få representere sin nasjon som kaptein, vil i så fall være en stor ære for meg, sier Elyounoussi til Dagbladet.
• Norge møter Sør-Afrika 8. januar og Zambia 12. januar.