Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tarik ødela jubelkvelden for «lillebror» Sarpsborg 08

Fredrikstad gikk mot ny ydmykelse mot erkerivalen.

HELTEN: Tarik Elyounoussi var ikke med på de sure FFK-tapene for Sarpsborg 08, i kveld sørget han for at han ikke trengte å oppleve det for første gang.
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
HELTEN: Tarik Elyounoussi var ikke med på de sure FFK-tapene for Sarpsborg 08, i kveld sørget han for at han ikke trengte å oppleve det for første gang. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

FREDRIKSTAD (Dagbladet): Fredrikstad - Sarpsborg 08 1-1.

«Remember 6. november - oppe og nede».

Det var påskriften på banneret bak småflyet som kretset rundt Fredrikstad i timene før «Slaget om Østfold», som en påminnelse fra Sarpsborg om hvem som sendte nabobyens stolthet ned i Adeccoligaen i 2009.

I dag skulle de hvite og røde ta en revansj som sved og vise hvem som er lillebror - men lenge så det ut til å bli en ny jubelkveld for de tilreisende fra Sarpsborg.

Tre ganger i løpet av kampen fikk Martin Wiig slippe bak gjestenes forsvarsfirer med ballen i beina. Den siste gangen ble FFK hardt straffet.

Godt inne på egen halvdel slo Joackim Jørgensen en silkepasning mellom FFK-stopper Raio Piiroja og venstreback Joachim Thomassen. Wiig smatt gjennom, og selv om avslutningen hans bare såvidt snek seg forbi Lasse Staw var 0-1 et faktum etter 65 minutter.

Wiig er blitt en aldri så liten nemesis for Fredrikstad, for det var han som scoret begge målene da Sarpsborg sendte dem ned fra Tippeligaen i 2009.

Men denne gangen skulle han ikke få gleden av å bli matchvinner.

Sterk sluttspurt
«Jeg har aldri tapt mot Sarpsborg 08» proklamerte Tarik Elyounoussi i kampprogrammet - og han reddet kvelden for Fredrikstad fem minutter før slutt.

Innbytter Etzaz Hussain slo en smart pasning inn mellom Sarpsborg-stopperne, mens blikket var festet et annet sted. Tarik vendte opp og chippet elegant over en av kampens store profiler, Joacim Heier.

Stadion eksploderte og den hjemvendte sønn kysset klubbmerket på drakta.

Tarik hadde enda en ball i nettet i sluttminuttene, men målet ble korrekt annullert for offside. Dermed endte det med ett poeng til begge, og FFK er fortsatt foran Sarpsborg på taballen på målforskjellen.

- Det er farlig å si at ting er utgjort, men vi må jobbe voldsomt for de målene vi får, sier FFK-trener Tom Freddy Aune til TV 2 etter kampen.

Han skjønner egentlig ikke helt hvordan Fredrikstad ikke klarte å vinne.

- Som vanlig er vel keeperen til Sarpsborg 08 den beste, det er han jo alltid når vi møter dem. Det er voldsomt merkelig at vi ikke vinner denne kampen, sier han.

- Det er ikke gode nok avslutninger. Det er uflaks og uflaks, men jeg syns vi hadde fortjent tre poeng, sier Tarik Elyounoussi.

FFK best i gang
Fredrikstad-spillerne hadde varslet at de skulle gå ut i hundre, presse Sarpsborg 08 høyt og være aggressive.

Raio Piiroja slo an tonen allerede i det første minuttet, med en grisetakling på Øyvind Hoås som resulterte i et soleklart gulkort. Men for det meste greide FFK å styre tenningsnivået på riktig måte - og de første 25 minuttene var de klart bedre enn naborivalen.

Bare en fantomredning fra Sarpsborg-keeper Joacim Heier hindret Tarik Elyounoussi å gi vertene en tidlig ledelse, med en god stupheading på innlegg fra Joachim Thomassen.

SJOKKET: Martin Wiigs 1-0-scoring.
Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX
SJOKKET: Martin Wiigs 1-0-scoring. Foto: Linn Cathrin Olsen / SCANPIX Vis mer

Noen minutter senere hamret Amin Asker ballen knallhardt på tvers av Sarpsborg-boksen, men ingen i hvit drakt greide å få den nødvendige tåa på ballen.

Sarpsborg var bare sporadisk på Fredrikstads halvdel den første halvdelen av omgangen. Men så virket det som FFK hadde fått løpt litt fra seg, og gradvis overtok «lillebror» initiativet i matchen.

Det første lovende tilløpet kom da Martin Wiig fant spissmakker Hoås med et innlegg mot første stolpe. Det elegante fyrtårnet forsøkte å hælklakke ballen i mål, men ble blokkert til corner .

De to var igjen i hovedrollene da Sarpsborg-hjørnet av stadion skrek seg hese på straffe etter en halvtime:

Rødt kort og straffe?
Hoås vendte eminent opp med en mann i ryggen og slo en stikker i bakrommet til Wiig, som kom fra dypet og hadde tilnærmet fri bane mot mål. FFKs høyreback Cristian Gamboa spurtet febrilsk etter for å avskjære ham, men tok tak i trøyeermet til Wiig og ramlet over beina hans innenfor 16-meteren.

Dermed hadde dommer Svein Erik Edvartsen en stor avgjørelse å ta - om han blåste straffe måtte han samtidig vist ut Gamboa. Men Edvartsen valgte å vinke Wiig på beina, og det så ut som en gal avgjørelse.

Fredrikstads største sjanse før pause kom i det som egentlig var en dårlig periode for dem. Sarpsborg 08-back Jo Nymo Matland slo en katastrofal corner ut mot 16-meterstreken, der Tom Erik Breive sto og ventet, men Tarik leste situasjonen og snappet ballen. Han løp 70 meter med ballen før han slo en perfekt pasning inn sentralt mot Thomassen, som også hadde tatt det lange løpet fra egen boks.

Han forsøkte å runde keeper, men fikk en elendig touch som gjorde at ballen rullet bakover på banen, og dermed rant gigantsjansen ut i sanda.

Dommer Edvartsen hadde mer enn nok å gjøre i 1. omgang, og fire minutter før pause måtte han fatte enda en stor avgjørelse. Igjen var Wiig på vei alene gjennom, igjen hadde han Gamboa i hælene, men denne gangen forsøkte Sarpsborg-spissen å skjære inn foran høyrebacken. Han mistet balansen og falt, men det kunne virke som om Wiig kastet seg inn i Gamboa mer enn motsatt, og dermed hadde nok Edvartsen sitt på det tørre da han unnlot å blåse.

- Det var to fellinger i første omgang der, jeg syns jeg skulle hatt straffe og frispark. Edvartsen sier han ikke så han var på beinet mitt, da blåste han ikke heller. Jeg vet ikke, det ser ut som det ikke var så lett for ham å se det, sier Martin Wiig til TV 2.

Stolpetreff
Starten på 2. omgang var jevn, uten noe markant overtak til noen av lagene, og det lå en fornemmelse av at det første laget til å score ville vinne kampen.

Det målet fikset Martin Wiig 25 minutter før slutt, med sitt andre tippeligamål for sesongen. Fredrikstad hadde de fleste og beste sjansene derfra og inn, men keeper Heier i Sarpsborg-buret hadde en god kveld på jobben og gjorde nok en praktredning på Tarik Elyounoussis heading med rundt 20 minutter igjen å spille.

Amin Askar hadde også en suser som gikk halvmeteren på feil side av stolpen, og det så ut som det var en klassisk stang-ut-kveld for vertene.

Men de greide å mobilisere en voldsom offensiv på slutten, som altså resulterte i scoring i tillegg til et annullert mål og et stolpetreff fra Khalifa Jabbie.