Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tarik reddet dagen for sløsende Norge

- Jeg er så liten at ingen gidder å følge meg.

ULLEVAAL STADION (Dagbladet): Norge - Kroatia 1-1.

Landslagssjef Egil «Drillo» Olsen og de norske spillerne var på forhånd samtstemte i at Kroatia per dags dato er et bedre fotballag enn England, som reiste fra Ullevaal med en seier i bagasjen forrige helg.

Den påstanden ble kanskje ikke motbevist en vindfull og småsur junikveld på Norges nasjonalarena, men kroater i EM-oppladning virket å ha tankene samlet om det som skal skje mot Irland i Poznan om åtte dager. Gjestene virket iallfall å være direkte uinteresserte i å legge særlig med krefter i generalprøven før sluttspillet i Polen og Ukrainia.

- Norge fortjente definitivt å utlikne. Vi spilte ikke bra. Det var en svak forestilling ift egne standarder. Vi har trent hardt i to uker og beina er fortsatt stive. Derfor var det uvirkelig mange tekniske feil fra våre spillere, sa Kroatia-trener Slaven Bilic på pressekonferansen etter kampen.

LYKTES TIL SLUTT: Tarik Elyounoussi feirer utlikningsmålet med innbytter Alexander Søderlund og kaptein Brede Hangeland.
Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
LYKTES TIL SLUTT: Tarik Elyounoussi feirer utlikningsmålet med innbytter Alexander Søderlund og kaptein Brede Hangeland. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Allikevel hadde gjestene noe vertskapet manglet: Den nødvendige kvaliteten foran mål. Derfor så de også lenge ut til å reise de fra Ullevaal med seier etter at innbytter Eduardo stupte Darijo Srnas presise innlegg forbi Espen Bugge Pettersen i det 79. minutt.

Utliknet på overtid På overtid dukket imidlertid Tarik Elyounoussi opp på bakre stolpe på en Espen Ruud-corner og styrte ballen i mål til en fortjent utlikning og forhindret Norges andre tap på rad. Det har ikke skjedd siden Drillo overtok i januar 2009, og man må tilbake til vinteren 1996 for å finne sist et Drillo-ledet landslag røk på to strake nederlag - mot Trinidad og Tobago og Spania.

- Jeg er så liten at ingen gidder å følge meg, jeg var helt alene på bakre stolpe, sa Tarik til TV 2 etter kampen.

Et norsk lag uten en skadd Mohammed Abdellaoue og en benket Morten Gamst Pedersen, fikk langt mer til å stemme offensivt enn i den sjansefattige bataljen mot England. Med litt kaldere hoder i avgjørende øyeblikk, kunne de norske fotballherrerene fått med seg et enda  hyggeligere resultat enn 1-1 inn i fotballferien mot nasjonen som er ranket som nummer åtte i verden.

- Vi framstår mer som det norske landslaget skal enn som mot England. Vi er mer framoverrettet, mer bakromsvilje. Alt i alt brukbart fornøyd totalt sett. Vinner 4-5 mot 2 i målsjanser, sa Drillo på pressekonferansen etter kampen.

Strafferop Det tok ikke mer enn ti sekunder før Norge skapte sin første halvsjanse i kampen da Daniel Braaten tilrettela for Markus Henriksen, men skuddet satt halvannen meter over Stipe Pletikosas tverrligger.

SNYTT FOR STRAFFE? Daniel Braaten skjøt ballen i armen på en Kroatia-back uten at dommeren blåste straffespark. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SNYTT FOR STRAFFE? Daniel Braaten skjøt ballen i armen på en Kroatia-back uten at dommeren blåste straffespark. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Deretter fulgte et nokså tam åpningskvarter før Norge var heldige da Nikica Jelavic mistet konsentrasjonen etter å ha frigjort seg fra Brede Hangeland på første stolpe da Ivan Perisic.

Like etter fikk Daniel Braaten fikk en målsjanse du ikke får mange av i løpet av en kamp som enslig spiss på det norske landslaget.

Ruben Yttergård Jenssen tredde igjennom til Tarik Elyounoussi, som tok med Markus Henriksen på høyresida. Han slo hardt og flatt mot første stolpe der Braaten fikk stå helt aleine, men var i ubalanse og fikk bare sleivet avgårde en avslutning, som riktignok stoppet i overarmen på Domagoj Vida. Spørsmålet var derfor om dommer Sergej Karasejev snøt Norge for et straffespark.

Mønsterkontring 34 minutter ut i kampen vartet Norge opp med kampens vakreste angrep, som sto i fare for å bli kvalt allerede i fødselen. Tarik Elyounoussi slo nemlig en pasning på tvers av typen som Drillo hater, og bare en våken Alexander Tettey forhindret et farlig brudd imot da han pirket ballen til John Arne Riise.

Derfra var det et stykke kontringsfotball av høy klasse.

SLØSTE MED SJANSENE: Norge leverte en langt bedre kamp offensivt enn mot England, men Markus Henriksen og lagkameratene tok dårlig vare på mulighetene som bød seg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
SLØSTE MED SJANSENE: Norge leverte en langt bedre kamp offensivt enn mot England, men Markus Henriksen og lagkameratene tok dårlig vare på mulighetene som bød seg. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Vis mer

Daniel Braaten satte fart med ballen, dyttet ut til Ruben Yttergård Jenssen og stakk i rom. Veggpasningen kom der Braaten forventet og han kunne upresset slo ballen inn foran mål. Erik Huseklepp hoppet over og plutselig sto Markus Henriksen i drømmeposisjon for sitt første landslagsmål. Stipe Pletikosa flyttet seg imidlertid lynhurtig over og avverget den ikke altfor distinkte avslutnigen.

Det var ikke så mye dårligere kvalitet på det oppbyggende spillet to minutter seinere da Henriksen og Elyounoussi i kompaniskap spilte sistnevnte fram til en god avslutningsmulighet.

Skuddet var imidlertid ingen trussel for Pletikosa, men Kroatia fikk bare halvveis klarert, og John Arne Riise lot ikke muligheten gå fra seg til å klinke til i returrommet. Volleyen hadde fin retning, men stoppet i hendene på Domagoj Vida, men dommeren dømte offside på Huseklepp og Braaten.

Gavepakke Norge gikk i garderoben med ledelse 3-1 i sjansestatistikken, men i målprotokollen sto det stadig 0-0. Nullen kunne imidlertid ha sprukket bare 30 sekunder ut i annen omgang da innbytter Kim André Madsen feilberegnet et framspill og lot ballen sprette over seg.

Bak ham ventet Mario Mandzukic som dro til på direkten, men en annen innbytter Espen Bugge Pettersen fikk en atskillig bedre start på sin Ullevaal-kveld da han i full strekk fikk slått unna til corner.

KANONREDNING: Espen Bugge Pettersen måtte i aksjon rett etter innhoppet etter en feil av Kim André Madsen.
KANONREDNING: Espen Bugge Pettersen måtte i aksjon rett etter innhoppet etter en feil av Kim André Madsen. Vis mer

Norge fikk en ny stor mulighet til å ta ledelsen ti minutter ut i omgangen da Danijel Pranjic sendte i vei et direkte ukollegialt tilbakespill mot Pletikosa.

Erik Huseklepp været en gratismulighet, som også bød seg. Pletikosa kom ut fra streken, noe som begrenset Huseklepps valgmuligheter. Riktignok fikk han ballen forbi Kroatias utrustende keeper, men klarte ikke få avslutningen mot det åpne målet.

Stort flere målsjanser ble det ikke før Eduardo dukket opp med drøyt ti minutter igjen å spille og Elyounoussi var rett mann på rett sted til rett tid i kampens siste sekunder.

Dagbladet kommer tilbake med mer fra Ullevaal.

GAVEPAKKE: Erik Huseklepp fikk denne muligheten etter et horribelt tilbakespill, men vingen skjøt ballen til side for målet.
GAVEPAKKE: Erik Huseklepp fikk denne muligheten etter et horribelt tilbakespill, men vingen skjøt ballen til side for målet. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media