Tarik var trøsten

Og et heldig frisparkmål reddet uavgjort.

ULLEVAAL (Dagbladet.no): Norge-Uruguay 2-2

Det skulle spilles for æren, Hareide stilte ultimatum til spillerne og kanskje seg selv, og de pinlige tapene mot Wales og Montenegro skulle hevnes.

Men det var ikke lett å se revansjelysten og gnisten hos landslagsprofilene som spilte sine

siste minutter før de tar fotballferie. Spesielt første omgang var en usedvanlig tam affære.

- Resultatmessig er dette et stort fremskritt. Spillerne skal ha honnør for at de kommer tilbake to ganger, selv om jeg ikke fikk alle de svarene jeg ønsket meg, sier Hareide til TV 2.

- Vi ønsket å ende en vond tapstrend i dag. Det klart vi i hvert fall, understreker Hareide overfor TV 2.

Heldigvis kom en skrubbsulten debutant og en heltent førstedivisjonsspiller inn i pausen.

Tarik Elyounoussi hadde spilt fire minutter på A-landslaget da han utliknet til 1-1, og Fredrik Strømstad tilførte også vilje.

Tarik var trøsten

- Vi visste at Tarik ville skaffe oss mer rom, sier Hareide.

- Dette var morsomt og veldig stort for meg. Jeg var ikke nervøs engang, bare gira, sier Tarik til Dagbladet.no.

Og mot slutten av kampen fikk John Arne Riise litt hjelp av muren på et frispark slik at Norge for første gang i år unngik tap.

- Vi møtte et bedre lag enn vi har møtt tidligere i år, og vi tapte ikke. Dette var klar framgang, sier John Arne Riise.

Sjansefattig åpning

Ni minutter inn i kampen hadde Diego Forlan kampens første egentlige avslutning i retning mål - et halvhjertet langskudd en meter over Rune Almenning Jarsteins mål. Den tidligere Manchester United-spilleren viste seg ikke fra sin beste side, men han var likevel fornøyd etter kampslutt.

- Vi var litt tunge i beina, for det er bare et par dager siden vi spilte mot Tyrkia.

- Hva synes du om det norske laget?

- Det er et godt lag, med flere gode spillere - blant annet de som spiller i Premier League, sier Forlan til Dagbladet.no.

Norge lå godt organisert og fanget opp det meste Uruguay forsøkte seg på. Det ga også flere gode overgangsmuligheter, men de ble ikke godt tatt vare på.

Et grelt eksempel fra midt i omgangen: Tore Reginiussen brøt fint og førte framover på banen. Men kantspillerne Gamst og Solli og indreløperne Skjelbred og Grindheim sto mer eller mindre stille på ei linje og så Tromsø-stopperen passere dem med ballen i beina. Viljen til å starte på løp uten ball var til tider skremmende liten.

Etter 27 minutter kom Norge omsider til en god mulighet. Martin Andresen fant John Carew i feltet. Spissen brukte muskler, vendte vekk en uruguayaner og klinket ballen mot mål - men den gikk en halvmeter forbi borterste stolpe.

Også Uruguay spilte seg til en bra sjanse noen minutter seinere. Ignacio Gonzalez fintet vekk Tore Reginiussen, men skuddet gikk like over.

Knotten knakk

To minutter før pause tok Uruguay ledelsen. Tore Reginiussen forsvant ut av forsvarsfireren og bommet på en hodeduell. Jon Inge Høiland forsøkte å tette igjen hullet, men ballen spratt på hodet hans og i retning Uruguays Luis Suarez.

Desperat forsøkte Stabæk-backen og rydde opp, men da mistet han fotfestet på John Terry-vis, og Suarez fikk en usedvanlig enkel oppgave alene med Jarstein.

Etter kampen forklarte Stabæk-backen at den knotten knakk tvers av da han skulle til å klarere.

Det er så typisk at slikt skjer når vi sliter. I den situasjonen knekker knotten rett av, og jeg måtte sette på en ny etterpå. Det er helt utrolig, egentlig. Slike ting skjer kanskje hvert fjerde år, sier en fortvilet Høiland til TV 2 Sporten.

- Det var leit for Høiland at det skjedde slik rett før pause, sier Hareide om tabben til TV 2.

En begredelig avslutning på en lite oppløftende omgang av det norske laget, var det uansett.

- Det som er positivt er at vi vinner ballen i en del gunstige posisjoner, men vi har for dårlig tempo framover. John blir altfor alene. Og så mister vi ballen for lett. Dette er for dårlig, sa Ola By Rise til TV 2 i pausen.

Friske innhopp

I pausen ble Fredrik Strømstad og Tarik Elyounoussi satt inn for Grindheim og Skjelbred. Norge la om til 4-4-1-1 med Tarik i en tilbaketrukket spissrolle.

Fredrikstad-talentet med møtt med kveldens første ivrige applaus på Ullevaal, og svarte umiddelbart med å tilføre løpsviljen og engasjementet som var sårt savnet i første omgang.

Og etter at fire minutter av landslagsdebuten så vidt var passert, scoret Tarik. Han fikk låret på ballen etter et langt Riise-innkast, den havnet hos Carew som spilte inn foran mål igjen, der Tarik skled inn utlikningen.

Ikke lenge etter presenterte Strømstad seg. Han satte fart med ballen, og slapp en nydelig stikkball inn til Jan Gunnar Solli som kom fint inn fra høyresida. Bare en god Fabian Carini i Uruguays mål hindret norsk ledelse.

Og Start-spilleren hadde mer moro på lur. Men brassesparket i Norges neste sjanse gikk dessverre høyt over.

Trippel hands

I mellomtiden fikk Uruguay et mål annulert. Målscorer Suarez tok med seg ballen med hånda, falt men stoppet ballen med hånda før han bokset en pasning til Diego Forlan som satte den i åpent nett. Heldigvis fikk dommeren med seg minst en av de tre handsene i løpet av et par sekunder.

Midt i omgangen kom Norge på en fin kontring, men en uruguayansk forsvarer fikk kastet seg inn i beina til Carew før han rakk å sette opp Tarik på åpent mål igjen.

I stedet ble det en gammel kjenning som skulle gi Uruguay ledelsen. RBK-vrakgodset Sebastian Eguren spilte fri høyreback Bruno Silva, og stakk inn foran mål. Ingen markerte Villarreal-spilleren, som uforstyrret fikk stupheade inn 1-2-målet.

Heldig frispark

Elyounoussi fikk en sjanse til å utlikne igjen etter et innlegg fra John Arne Riise, men sleivet på ballen som trillet løst inn til Carini.

Like etter, et kvarter før full tid la Jon Inge Høiland inn fra høyresida. Erik Nevland headet ballen inn foran mål, der Tarik igjen kom skliende, men satte ballen like utenfor.

Seks minutter før fullspilt tid fikk Norge frispark like utenfor straffefeltet. Ballen ble trillet til siden til John Arne Riise, som lappet til. Skuddet skiftet retning i muren, og gikk i hjørnet bak en totalt utmanøvrert Fabian Carini.

Dermed omsider en kamp uten tap, men fortsatt har Åge Hareides menn masse å rette opp, dersom Oljeberget skal få oppfylt drømmen de sang ut i kveld: «Vi er på vei til Afrika».

FORSVARSTABBE: Luis Suarez fikk enkelt spill mot Rune Jarstein da Jon Inge Høiland skled da han skulle klarere.
VISTE SEG FREM: Sebastian Eguren viste seg frem fra en god side da han passende nok scoret sitt første landslagsmål i landet han ble ansett som en flopp.
BERGET STUMPENE: John Arne Riises frispark gikk via muren og utmanøvrerte Fabian Carini i Uruguays mål. Dermed unngikk Norge så vidt et nytt, pinlig tap.