Tariks agent fikset overgang etter forhandlinger med tysk venn

Tore Pedersen har hatt mye med Hoffenheims sportssjef å gjøre de siste 15 åra.

NORGESVENN: Hoffenheims sportssjef Alexander Rosen (t.v. i blå trøye) spilte i Follo i to sesonger - etter å ha blitt lansert for klubben av Tore Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
NORGESVENN: Hoffenheims sportssjef Alexander Rosen (t.v. i blå trøye) spilte i Follo i to sesonger - etter å ha blitt lansert for klubben av Tore Pedersen. Foto: Heiko Junge / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): I enhver business lønner det seg å kjenne mennesker. Spesielt de rette menneskene. Sånn er det også i fotballens overgangsmarked.

Den tidligere landslagsspilleren Tore Pedersen har et bredt kontaktnett etter 25 år i toppfotballmiljøet. Nå er han spilleragent, blant annet for Tarik Elyounoussi, som mandag ble klar for Bundesliga-klubben Hoffenheim.

Fireårskontrakten Tarik underskrev, kom i stand etter forhandlinger hvor Tore Pedersen og Hoffenheims sportssjef Alexander Rosen satt på hver sin side av bordet.

Duoen har vært venner siden de var lagkamerater i Eintracht Frankfurt i 1998/1999.

- Ja, jeg kjenner «Alex» godt. Man får jo venner i de klubbene man har spilt. Vi har hatt jevnlig kontakt i årevis, sier Pedersen til Dagbladet.

Spilte i Follo
Takket være Pedersen har også mange andre i norsk fotball et forhold til Alexander Rosen.

Midtbanespilleren var en gang et stort talent, med 20 U-landskamper for Tyskland på CV-en. Men da han prøvespilte i Fredrikstad før 2004-sesongen, gikk det dårlig.

- Holder ikke mål, lød dommen fra daværende Fredrikstad-trener Knut Torbjørn Eggen.

Rosen fikk bare spille 38 minutter. I 2006 ble det likevel norsk kontrakt for den da 26 år gamle spilleren - med daværende 1. divisjonsklubb Follo.

- Ja, det var jeg som satte Alex i kontakt med de norske klubbene, bekrefter Pedersen.

- Og det var i Follo Alex begynte på utdanning parallelt med spillerkarrieren. Seinere fikk han ansvar for å bygge opp hele ungdomsavdelingen i Hoffenheim, før han i vår ble løftet opp som sportssjef, sier agenten videre.

- Siden da har vi ofte snakket om hvem som er tilgjengelige i markedet. Vi har også snakket om muligheten for å sende norske spillere - som har lyst til å teste en annen hverdag - på ei ukes prøvespill i Hoffenheim.

Kjenner Hoftun også
- Hadde Tariks overgang til Hoffenheim kommet i stand dersom dere ikke sto hverandre så nær?

- Jeg tror det. De kjente Tarik uansett, og han har markert seg for mange det siste året. Men det var nok en fordel i prosessen at Alex kjenner skandinavisk fotball godt. Han liker mentaliteten, sier Pedersen.

- Og han kjenner flere i Norge, han. For eksempel satt han overfor Erik Hoftun i forhandlingene med Rosenborg nå. Da kunne han mobbe Hoftun med å rippe opp i kampen da de møttes i 2006: Alex og Follo slo Hoftuns Bodø/Glimt den gangen.

Hadde tunga rett i munnen
Pedersen er for øvrig også agent for Alexander Søderlund. Samme dag som Rosenborg solgte Tarik Elyounoussi til Tyskland, ble klubben  enig med Søderlund og Haugesund om en overgang for landslagsspissen.

Tanken er at Søderlund skal erstatte Elyounussi i RBK-angrepet.

- Er kontaktnettet ditt viktigste fortrinn som agent?

- Det er kvaliteten på spilleren som er viktigst, svarer Pedersen.

- Ingen kjøper en av mine spillere bare for å gjøre meg til lags. Det er for mye penger involvert til dét. Dessuten, i dette tilfellet, var nok også Alex enda mer innstilt på å være profesjonell. Han stilte enda flere kritiske spørsmål, og var enda mer nøye på at alt gikk riktig for seg, enn ellers. Fordi han ikke ville gjøre feil.

Tarik Elyounoussi innleder sin nest siste Rosenborg-kamp på benken i kveld. Følg utviklingen av Rosenborg-Tromsø og de andre cupkampene i Dagbladets fotballstudio.

LYKTES MED SALG: Tore Pedersen er agent for blant andre Tarik Elyounoussi og Alexander Søderlund. Foto: Jeanette Landfald
LYKTES MED SALG: Tore Pedersen er agent for blant andre Tarik Elyounoussi og Alexander Søderlund. Foto: Jeanette Landfald Vis mer