<strong>SCORER HØYT:</strong> Tarik Elyounoussi var Norges toppscorer, den som hadde fleste gode kreative involveringer og gikk på flest bakromsløp for landslaget i 2012. Han forklarer det med at det gikk en liten «jævel» i ham i 2010. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
SCORER HØYT: Tarik Elyounoussi var Norges toppscorer, den som hadde fleste gode kreative involveringer og gikk på flest bakromsløp for landslaget i 2012. Han forklarer det med at det gikk en liten «jævel» i ham i 2010. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Tariks indre «jævel» gjorde ham til Norges beste offensive spiller

Satte seg hårete mål da han sleit som tyngst.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

SEVILLA (Dagbladet): I dag presenterte landslagets analysesjef Ola By Rise noen nøkkeltall for landslagsåret 2012 via fotball.no.

Det handler blant annet om hvordan Norge skaper sjansene sine, men også hvordan enkeltspillere presterte målt etter en rekke forskjellige kriterier.

En av de som trekkes frem spesielt, er ikke overraskende Tarik Elyounoussi. 24-åringen fikk sitt virkelige gjennombruddet i den norske drakta, og var av de aller mest benyttede spillerne. Han var også lagets toppscorer, den som hadde fleste kreative gode involveringer og den som gjorde flest gjennombruddsløp.

- Ja, det står jo hardt arbeid bak det, det er ikke bare-bare, smiler Tarik.

- Jeg er bevisst på at når man først  får sjansen, tar man vare på den. Det synes jeg at jeg klarte i fjor. Men det året er over, det er nye muligheter nå. Det er 2013 og det betyr ikke så veldig mye det som har skjedd. Men det er viktig å ta med seg følelsen og det positive som har vært, både for min del og lagets del.

Generasjonsskifte Tallene viste også at av de elleve som startet flest kamper i fjor, var det bare keeper Jarstein og Fulham-duoen Hangeland og Riise som gikk igjen fra året før.

Tarik Elyounoussi står som et godt eksempel på generasjonsskiftet som ble gjennomført.

- Det er sunt, og det var litt på tide også. Det var en periode man ikke helt visste når man skulle satse på de unge. Laget besto stort sett av de utenlandske proffene og den eldre garden som spilte, og det var alltid spørsmål om når de yngre skulle få sjansen, sier Tarik til Dagbladet.

Han var en av dem som spilte seg inn på laget via Thailand-turen for hjemlige spillere i fjor vinter. Han er veldig takknemlig for turen som ga ham muligheten til å vise seg fram i mer enn korte innhopp på 10-15 minutter.

Indre «jævel» For han lengtet virkelig etter denne muligheten. En lengsel som skrev seg et par år tilbake, til 2010, da han avsluttet et mislykket proffopphold i nederlandske Heerenveen.

- For meg så handler det om en indre motivasjon. Den indre vilje, hva skal jeg si - en liten jævel som har lyst til å komme seg ut og vise seg fram. Den har jeg hatt tidlig, fra 2010, da jeg var ute av landslaget. Jeg fikk noen sjanser i begynnelsen, men så var jeg ute. Det hadde selvsagt også litt å gjøre med at det gikk som det gikk i Nederland.

Å komme seg tilbake på landslaget ble en sterk drivkraft for Elyounoussis «indre jævel».

- Fra den tida har det gått en liten jævel i meg: Jeg skal tilbake på landslaget, jeg så for meg VM-kvaliken som startet i 2012 og satte meg den som mål. Det var vel i 2010, tror jeg. På den tida var det et veldig høyt mål, for da var det ikke så mange unge på laget. Når man har et så høyt mål, må man jobbe knallhardt, og jeg gjorde det, sier han.

- Var landslagsreturen en større motivasjon enn å komme til en utenlandsk klubb igjen i de årene?

- Det var nok det, ja. Det har alltid vært det største målet. Og så veit man at hvis man gjør gode prestasjoner her, så får man kanskje muligheter til å bytte klubb, som jeg fikk gjøre nå til Rosenborg.

Vil ut igjen Tarik trives godt i Rosenborg, men legger ikke skjul på at det på lang sikt lokker med et nytt forsøk på profflivet. Han bruker det som en langsiktig motivasjon.

- Det er viktig å ha ambisjoner og se framover. Jeg er veldig fornøyd med Rosenborg, og har det veldig bra og er veldig fokusert på å gjøre jobben min der. Ikke minst å konkurrere med Molde om å vinne Tippeligaen er et stort mål vi har. Men samtidig så er det viktig å se lengre og, for det trigger meg. Hvis jeg har et mål om å komme til utlandet, så må jeg jobbe ekstremt hardt. Det starter på trening i Rosenborg og her også, sier Tarik.

• I morgen kveld spiller Elyounoussi for Norge mot Ukraina på Olympiastadion i Sevilla. Det er den siste privatkampen før VM-kvaliken fortsetter mot Albania på Ullevaal 22. mars.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer