PIKENES TARJEI: Tarjei Bø er en meget ettertraktet mann etter VM-suksessen, men trives som singel. Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet
PIKENES TARJEI: Tarjei Bø er en meget ettertraktet mann etter VM-suksessen, men trives som singel. Foto: Anders Skjerdingstad / DagbladetVis mer

Tarjei Bø dynges ned av frierbrev fra russiske jenter

- De fleste virker faktisk ganske seriøse.

LILLEHAMMER (Dagbladet): Han hadde et mål om å vinne sitt første verdenscuprenn. Tarjei Bø (22) endte opp med å bli sist vinters store skiskytter.

Han slo kompisen Emil Hegle Svendsen med fem poeng i verdenscupen sammenlagt. Og ikke minst ble stryningen VM-konge i russiske Khanty-Mansiysk med tre gull- og to bronsemedaljer.

Det kalles å slå igjennom med et brak (selv om Bø hadde et OL-gull i stafett fra før), og man skulle tro Markane-løperen ville oppleve et ras av pågang. Men Tarjei Bø har valgt å holde en lav profil i media, og fått lov til det.

Én type henvendelser florerer det imidlertid av, og gode gamle Posten er budbringer. Det strømmer nemlig på med fanbrev. Og frierbrev.

- Det er nok av folk som har lyst til å gifte seg med meg. Jeg kan gifte meg når som helst, for å si det sånn, gliser Tarjei Bø når Dagbladet møter ham hjemme på Lillehammer.

Sjarmerte russerne Påfallende mange av frierbrevene kommer fra Russland, der mange gifteklare jenter har latt seg sjarmere.

- Ja, det kommer mye fra russiske damer, bekrefter Tarjei — fortsatt med et bredt glis.

- Oppfatter du brevene som seriøse?

- De fleste virker faktisk ganske seriøse. Om de ikke nødvendigvis vil gifte seg med meg, så håper de nok å komme i kontakt. Jeg må nesten bare le litt av det, sier gullgutten, som ikke har til hensikt å hoppe på noen av tilbudene.

- Det er fullt fokus på trening. Det går i ett. Jeg savner ikke å ha en kjæreste, understreker han.

Korthuset raknet Oppkjøringen til neste sesong er for lengst i gang. Men før Tarjei Bø startet opp hardkjøret, tok han seg tid til å fordøye vinterens bravader. Medaljene er ute av syne, trygt plassert i en bankboks. Men opplevelsene er meget tilstedeværende i kometens hode.

JAGES FRAM: Torgeir Bjørn pusher verdens beste skiskyttere Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen, som igjen pusher hverandre. Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet
JAGES FRAM: Torgeir Bjørn pusher verdens beste skiskyttere Tarjei Bø og Emil Hegle Svendsen, som igjen pusher hverandre. Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet Vis mer

- Det generelle inntrykket er at jeg fikk full klaff med alt. Og jeg var i min aller beste form under VM. Alt gikk egentlig stang inn, erkjenner han.

- Hva sitter lengts framme i hukommelsen?

- VM-gullet, så klart. Det individuelle. Det var så spesielt. Jeg hadde et veldig tidlig startnummer, og følte det var et gulløp, men det kom jo så mange bak. De forsvant en etter en, til det bare var Cristoph Sumann igjen. Hadde han skutt fullt på siste, så hadde han slått meg. Og han traff på de fire første.

- Da han bommet på det femte skuddet, raknet korthuset litt for meg. Det var en drøm som gikk i oppfyllelse, mimrer Bø, som var på direktesendt fjernsyn da demningen brast og gledestårene fikk strømme fritt.

Tøffe gutter gråter Han har selv sett det i ettertid, og innrømmer at han blir lettere brydd. På grensen til flau.

- Du blir litt flau når du sipper foran hele Norge, innrømmer Tarjei.

- Blir du mobbet av de andre?

- Nei, han som mobber mest, har jo sippet på TV selv, svarer han, med adresse til Emil Hegle Svendsen.

- Og det er det mange andre som har gjort også. Petter Northug under VM. Olaf Tufte i OL. Ronny Hafsås på Beitostølen. Store idrettsmenn må gråte på TV, hehe. Jeg tror det er litt sånn at hvis du har det som skal til for å nå toppen, vil det være en enorm følelsesmessig utladning når drømmen din går i oppfyllelse.

Samtidig har Tarjei Bø naturligvis også begynt å se framover mot nye mål. For selv om han allerede har oppnådd det meste, ser han mer å strekke seg etter.

HOLDER FOKUS: Tarjei Bø fokuserer fullt og helt på å trene på Lillehammer. Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet
HOLDER FOKUS: Tarjei Bø fokuserer fullt og helt på å trene på Lillehammer. Foto: Anders Skjerdingstad / Dagbladet Vis mer

- Det neste store må være et individuelt OL-gull, konstaterer han.

Blanding av Emil og Ole Sjansen får han i 2014. Fram til det handler det om én ting:

- Å trene så hardt og så mye jeg kan for å bli så god som overhodet mulig. Man må tørre å være sliten, og der presser jeg grensene nå. Målet er å trene enda hardere, forteller den totalt respektløse 22-åringen.

Trener Torgeir Bjørn mener eleven har alle muligheter til å bli det største.

- Tarjei har det beste fra både Ole Einar Bjørndalen og Emil Hegle Svendsen, som egentlig representerer to ytterpunkter. Allerede har han faktisk den største motoren av alle på laget. Det han kan bli bedre på, er kraft, forteller Bjørn.

Arbeidet pågår altså for fullt. Mellom øktene med lesing av frierbrev.