FRISKMELDT: Tarjei Bø har kvittet seg med ettervirkningene av det som trolig var en TWAR-bakterieinfeksjon. Nå starter veien tilbake.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FRISKMELDT: Tarjei Bø har kvittet seg med ettervirkningene av det som trolig var en TWAR-bakterieinfeksjon. Nå starter veien tilbake. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Tarjei Bø går neppe verdenscuprenn før jul

Har vært satt ut av TWAR.

(Dagbladet): Tarjei Bø er friskmeldt etter sykdom, men prioriterer trening og går neppe verdenscuprenn før jul, melder skiskytterforbundet i en pressemelding.

Bøe har hatt trøbbel med irritasjon i luftveiene i flere måneder, og det har hindret ham fra å trene hardt siden i sommer. Nå er han endelig friskmeldt og i tilnærmet normal trening, men sesongplanene og målsettingen for året blir justert som følge av sykdomsavbrekket.

VM blir målet
Bø kommer til å prioritere trening, og stiller neppe til start på Beitostølen, og trolig heller ikke på verdenscuprenn før jul.

- Jeg prioriterer grunntrening frem mot jul, og så blir VM målet mitt for sesongen, sier han.

- Jeg er lettet over at jeg endelig er frisk. De siste månedene har vært en tålmodighetsprøve, for jeg har hatt kjempelyst til å trene selv om kroppen ikke har vært mottakelig for det. Nå føler jeg meg normal, men i dårlig form. Heldigvis kjenner jeg at energien er tilbake. Siden jeg har mistet mye trening, må jeg bruke tiden før jul til å få på plass grunntreningen jeg skulle ha gjort i sommer og i høst, sier Bø.

TWAR
Det var lenge usikkert hva som feilet skiskytterstjernen, men legene mener nå at den langvarige luftveisinfeksjonen skyldtes TWAR, som det har blitt spekulert på tidligere.

- I første runde fant ikke legene ut hva problemet skyldtes. Men etter at jeg trente litt, uten at kroppen fungerte, og jeg fortsatt ikke hadde blitt frisk utover i september, ble det gjort nye tester og utredninger . Disse viste at problemene mine skyldtes TWAR-bakterien. Akkurat det er ikke så viktig for meg nå. Det som betyr noe er at legene fant svaret, at jeg er frisk igjen og i gang med treningen, sier Bø, som må justere ambisjonene voldsomt.

- Målet for sesongen var opprinnelig å gå for sammenlagtseieren i verdenscupen, og oppnå suksess i VM. Nå legger jeg bort sammenlagtmålsettingen, og satser på å ta medalje i VM. For å klare en toppform i VM, må jeg nedprioritere det som skjer før jul, men det føles riktig med tanke på den lange perioden jeg har vært uten trening, sier han.

Landslagstrener Roger Grubben er ifølge pressemeldingen glad for at Tarjei Bø nå er helt frisk, og kan begynne å se fremover.

- Det har vært en langvarig og utfordrende situasjon, og vi er lettet over at han nå er frisk. Med tanke på hvilket nivå Tarjei er på, trener han normalt, men er i opptrapping til mer intensiv trening. På grunn av det som har skjedd, blir verdenscupen nedprioritert, men vi har god tro på at han kan være medaljekandidat i VM. Valg av konkurranser fremover blir gjort med tanke på målet om å være i form til VM, sier Roger Grubben.