Tarjei Bø trengte YouTube for å oppdage feilen

Fant tilbake til formen over natta.

YOUTUBE: Tarjei Bø bruker YouTube aktivt i evalueringen av seg selv, og ikke bare for å oppdage feil. Ofte ser han også hva han gjorde riktig i sine beste løp - som da han ble verdensmester på dagens distanse, 20 kilometer, i Khanty-Mansiysk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
YOUTUBE: Tarjei Bø bruker YouTube aktivt i evalueringen av seg selv, og ikke bare for å oppdage feil. Ofte ser han også hva han gjorde riktig i sine beste løp - som da han ble verdensmester på dagens distanse, 20 kilometer, i Khanty-Mansiysk. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

LIVESTUDIO: Følg 20-kilometeren i vårt skiskytterstudio kl. 15.15.

RUHPOLDING (Dagbladet): Tarjei Bø var det eneste norske lyspunktet på VM-jaktstarten søndag, der fire nordmenn skjøt på seg til sammen 19 strafferunder.

Riktignok bommet han to ganger på første liggende, men deretter skjøt han to feilfrie serier på rappen, før det ble ett bomskudd på siste stående. Det holdt til å avansere ti plasser, fra 17.- til 7.-plass.

Stående skyting har vært Bøs store akilleshæl denne sesongen, og derfor var han ekstra lettet over å lykkes såpass godt på jaktstarten. Kontrasten fra dagen i forveien - der han bommet tre ganger på den stående serien - var slående. Nærmest over natta hadde Bø funnet tilbake til sitt gamle, gode jeg.

Han gir YouTube mye av æren for forvandlingen.

TRE BOM: Bø bommet tre ganger på den stående serien i sprinten. Dagen etter bommet han bare på ett. Foto: EPA / Andreas Gebert / Scanpix
TRE BOM: Bø bommet tre ganger på den stående serien i sprinten. Dagen etter bommet han bare på ett. Foto: EPA / Andreas Gebert / Scanpix Vis mer

- Det er veldig små marginer, som vi alltid snakker om. Jeg så sprintløpet om igjen og om igjen på YouTube, og særlig på den stående skytingen min. Jeg fant de feilene som var der, og endret på det. Så lett er det. Det kan snu veldig fort, sier Bø på NTBs spørsmål om hva som skjedde fra sprinten til jaktstarten.

Kikker på sine beste minner Stryningen bruker YouTube aktivt i evalueringen av seg selv, og ikke bare for å oppdage feil. Ofte ser han også hva han gjorde riktig i sine beste løp - som da han ble verdensmester på dagens distanse, 20 kilometer, i Khanty-Mansiysk.

- Jeg går inn og ser på masse av det beste jeg har gjort. Da lyser det en annen holdning og en annen selvtillit når jeg kommer på skytebanen. Det er den holdningen jeg prøver å leite etter, alltid, sier Bø til Dagbladet.

- Så selv om du har sett det mange ganger, blir det en nyttig påminnelse om hvordan det skal gjøres?

- Ja, det er litt sånn. Du ser veldig mye mer ved å gjøre det, særlig når jeg vet at det handler om småting. Da kan det være innstillinga du har, eller øynene du har på blinken som skiller om det blir bom eller kant inn.

YouTube-klippet fra VM-sprinten, så Bø at han var altfor anspent i kroppen på den stående serien.

- Jeg ville for masse, og kastet børsa litt inn i blinken i stedet for å være tålmodig og vente på at det skulle bli svart i siktet. Det er litt vanskelig å forklare for dere "vanlig dødelige", he-he. For meg var det enkelt å se feilene, og så endret jeg på det, sier Bø.

Tålmodig killer Før mesterskapet lovet han at vi ikke kom til å se en råere utgave av Bø denne sesongen enn i Ruhpolding. Så langt har han levert en sprint under pari, og en jaktstart av godt, gammelt merke.

Kanskje tar han steget opp på pallen i dag - og forsvarer verdensmestertittelen fra i fjor. Den gangen skjøt han på seg bare ett tilleggsminutt på fire skytinger.

- Jeg husker innstillingen min fra normalprogrammet i fjor. Jeg hadde en ekstrem ro, og bestemte meg for å ikke forlate standplass før jeg hadde skutt fullt hus. Det blikket har jeg lyst til å ha nå også. Jeg må være litt killer, men samtidig tålmodig så jeg får ned blinkene. Med et par bomskudd er jeg ute av kampen, sier Bø.