Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Sykdomsplagene til Tarjei Bø

Tarjei Bøs mareritt forverres: - Har det ikke bra. Det er trist og kjedelig

Tarjei Bø er definisjonen på en gladgutt, men med så mye motgang som han har møtt i det siste, kan det være vanskelig å holde humøret oppe selv for ham.

UHELDIG: Få toppidrettsutøvere har vært like uheldige med sykdom som Tarjei Bø. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
UHELDIG: Få toppidrettsutøvere har vært like uheldige med sykdom som Tarjei Bø. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): Noen idrettsutøvere lever i en endeløs flytsone, mens andre møter langt mer motgang enn de fortjener. Martine Ek Hagen er et eksempel. Tarjei Bø er et annet.

Etter gjennombruddet på seniornivå med stafettgull i OL i Vancouver i 2010, var Tarjei Bø (28) verdens beste skiskytter sesongen etter. Stryningen kronet en perfekt sesong med tre VM-gull og sammenlagtseier i verdenscupen i rekordung alder.

Etter eventyrsesongen i 2011 har storebror Bø opplevd mye motgang. TWAR og en rekke andre sykdomsavbrekk har ødelagt mye for 28-åringen, selv om han nesten uten unntak har funnet toppformen i mesterskap.

I sommer var Bø i storform. Under Lysebotn Opp banket han hele norgeseliten i langrenn og ble bare slått av den finske motbakkekongen Matti Heikkinen. Seks uker senere kom imidlertid smellen etter en høydesamling. Et nytt sykdomsmareritt var i gang.

- Da vi kom hjem fra høydesamling 6. september, ble jeg syk. Jeg kom først tilbake, men så ble det verre igjen. Det var mye av og på. Vi fant ikke ut hva som var galt. Det var ulyder i lungene. I tillegg var jeg slapp og hadde lite energi, fortalte Tarjei Bø da Dagbladet snakket med ham like før jul.

KNOLL OG TOTT: Johannes Thingnes Bø savner storebror Tarjei Bø i skiskyttersirkuset. Uten duoen samlet, er det ikke like mye sirkus.
Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
KNOLL OG TOTT: Johannes Thingnes Bø savner storebror Tarjei Bø i skiskyttersirkuset. Uten duoen samlet, er det ikke like mye sirkus. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix Vis mer

Da var han optmistisk. Etter en høst med kontinuerlige sykdomsplager var han endelig friskmeldt og siktet seg inn mot comeback i verdenscuprennene i Oberhof forrige uke. Dit kom han aldri. Sykdomsmarerittet kom tilbake.

- Jeg ble sint og lei meg. Nok en gang fikk jeg ubestemmelige plager som vi ikke fant ut av. Det skjedde etter at jeg følte meg sterkere enn noen gang i sommer, som eksempelvis i Lysebotn Opp som du nevner.

- Han har det ikke bra

Overfor NRK viser lillebror Johannes Thingnes Bø sin sterkeste sympati.

- Han har det ikke så bra. Så fort Tarjei prøver seg på trening, får han tilbakefall. Det er bare trist og kjedelig, sier Thingnes Bø til statskanalen.

- Jeg syter og klager så fort jeg er ute en bitte liten periode, men har jo egentlig ingenting å klage over i forhold til Tarjei. Det er imponerende hvordan han tar det, men nå begynner han bli lei.

Til Dagbladet skisserer Tarjei Bø det uheldige hendelsesforløpet. Da stryningen omsider trodde det gikk riktig vei etter plagene i september, kom en ny smell i oktober. Luftveisplagene ble forverret.

- I oktober ble jeg trøtt og slapp. Jeg manglet energi. Det er et typisk toppidrettsproblem. Jeg kunne gjort hva som helst annet, for eksempel jobbet på et kontor, men ikke bedrive toppidrett, sier Bø.

- Luftveisplagene dukker opp igjen og igjen. Det er et svart punkt og har blitt en gjenganger. For ti år siden på Lillehammer startet det da det viste seg å være mugg i leiligheten. Det er vanskelig å si om det har noe betydning for det jeg har slitt med i etterkant.

SAVNES: Det gode humøret til Tarjei Bø savnes i skiskyttermiljøet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
SAVNES: Det gode humøret til Tarjei Bø savnes i skiskyttermiljøet. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Ikke astma

- Hvor ille har dette vært sammenlignet det du har vært igjennom før?

- TWAR i 2012 er det verste jeg har hatt. Det har ikke vært like ille nå, selv om jeg ikke har fått noen diagnose. Jeg har manglet energi og hatt en sirklelyd.

- Kan du ha trent på deg anstrengelsesatma?

- Jeg sjekket om det var astma i september, men det var et ikke.

Bø er ekstremt revansjesugen. På samme måte som med Astrid Uhrenholdt Jacobsen, gjør sykdomsproblemene at karrieren forlenges.

- Jeg vil tilbake og vise hva jeg er god for. Det er sikkert mange som ville lagt opp for lenge siden etter så mange gjentakende plager, men for meg fungerer det motsatt. Jeg får energi og blir ekstremt motivert. Det er og har alltid vært uaktuelt å gi seg.

Brødremysteriet

År etter år har Bø slitt med sykdomsplager, mens lillebror Johannes slipper unna det meste, selv om han nettopp har lagt bak seg et lite sykdomsopphold.

- Hva tror du er årsaken til det?

- Jeg har spurt meg selv om det mange ganger. Jeg har ikke funnet noe svar. Det kan sammenlignes med et fotballag hvor det er de samme spillerne som blir skadet gang etter gang, selv om de trener akkurat likt. Hvis man først blir skadet en gang, øker sjansene for at det skjer igjen. Det kan også ha med medfødte egenskaper å gjøre.

- Har ikke du og Johannes omtrent samme medfødte egenskaper?

- Hehe, det er jo alltid noen forskjeller. Det er sikkert noe du er bedre enn brødrene dine på og motsatt. Min styrke er at jeg tåler mer trening enn Johannes. Jeg blir aldri sliten og tung i beina.

- Kan det gjøre at du rett og slett trener så hardt at risikoen for å bli syk øker?

- Ja, jeg har tenkt det samme. Beina tåler mer enn immunforsvaret. Det er mulig systemet blir så nedkjørt at øker risikoen for sykdom. Samtidig er det ingen klar rød tråd. I fjor trente jeg knallhardt uten å bli syk. Det er ikke godt å si.

- Når man er i god form, tåler man mer trening. Man føler man tåler alt og kan trene bare hardere og hardere. Man merker fremgang for hver eneste økt og blir bedre hele veien. Motivasjonen vokser og man tyner grensene videre. Da kan det blir for mye når man i stedet burde ha holdt litt i bremsen.

Savnes i miljøet

I fjor hadde Bø en god sesongoppkjøring, men skuffet i VM i Holmenkollen. I alle de årene hvor han har slitt med sykdom, har han herjet i VM. De fem medaljene han tok i VM i Kontiolahti i 2015 og de tre gullene i VM i Nove Mesto i 2015, kom etter trøblete og sykddomspregede sesongoppkjøringer.

- Du er best når du møter har en dårlig sesongoppkjøring?

- Ja, jeg er egentlig det. Det er lett å bli tilfreds hvis alt flyter. Man mobiliserer mer hvis det bare er VM som kan redde sesongen. Man blir ekstra skjerpet og revansjesugen. Selv føler jeg meg ustoppelig da. I tillegg har jeg tidligere klart å kompensere med gode taktiske valg og bedre skyting.

Lillebror Johannes Thingnes Bø har uttalt at skiskytterne savner å ha med smilet, latteren og vitsene til Tarjei på tur.

- Det er godt å høre at Johannes savner storebror. Det er sikkert behagelig for resten av laget at det ikke er to Bø-gutter som bråker. Etter tre dager på tur er det ikke mer fornuftig å si. Da blir det 18 dager med vas og tull, sier Bø og ler.

- Det er kjedelig å ikke være med gjengen på tur. Det er frustrende. Jeg ser dem på TV og ser at de presterer ganske bra. Det er moro. Men det er ingen som ler av vitsene mine når jeg ligger her på hytta på Sjusjøen.

Gleder seg over Emil

På TV-skjermen har han sett Johannes Thingnes Bø, Emil Hegle Svendsen og Ole Einar Bjørndalen gjøre flere gode løp. Svendsen slet med en irritabel tarmsyndrom i sesongoppkjøringen, men har vist gryende form i det siste.

- Emil er på gang igjen etter sitt avbrekk. Han har tatt steg for steg. Det er gøy å se og viser at jeg kan gjøre det samme. Etter så mange år med så mye trening, kommer fremgangen raskt. Det ligger latent i kroppen, sier Bø.

- Det er fascinerende at man kan komme tilbake etter lange avbrekk og levere medaljer i VM. Vi så Bjørndalen gjorde det i fjor, mens jeg ikke hadde flyt i VM til tross for en veldig god sesongoppkjøring og sesonginnledning.Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling