Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tatovering til 350 mill.

David Beckham fyller 30 år i dag. Men er han virkelig mer innflytelsesrik enn Gud?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag runder David Beckham den fotballmagiske 30-årsgrensen.

Og engelske tabloider fråtser. ITV avslører for eksempel at Becks skal få en klokke til 175 000 i gave fra kone Victoria - forøvrig den samme klokka som Arnold Schwarzenegger bruker.

Godt stoff

De siste ti årene har tabloidavisene - og også vi i Dagbladet.no - vært fulle av stoff om David Beckham.

Riktignok kommer det av og til en og annen sur mail, men leserstatistikken taler sitt tydelige språk: Også her hjemme finner mange stor glede i å lese siste nytt fra Beckham-familiens verden.

Og gudene skal vite at vi har hatt mer enn nok å skrive om.

Sportslig har det handlet om en vanvittig frisparkfot og viktige scoringer, men også om straffebom, Ferguson-krangel og det famøse røde kortet i VM-kampen mot Argentina.

Utenomsportslig er Beckham forbundet med diverse damehistorier, klær, frisyrer og et turbulent ekteskap med tidligere Spice Girl-Victoria.

IKON: David Beckham, her avbildet med Beyoncé og Jennifer Lopez i februar i forbindelse med en Pepsi-kampanje. Mange mener Beckham nå er oppbrukt som reklameobjekt. FOTO: SCANPIX/REUTERS
IKON: David Beckham, her avbildet med Beyoncé og Jennifer Lopez i februar i forbindelse med en Pepsi-kampanje. Mange mener Beckham nå er oppbrukt som reklameobjekt. FOTO: SCANPIX/REUTERS Vis mer

Og den nybakte 30-åringen har nesten alltid sett ut til å nyte oppmerksomheten.

Dyr tattis

Riktignok har han til tider vært rasende på paparazzier og andre som har vært for nærgående. Og bråket etter Argentina-kampen i VM -98 skulle han garantert vært foruten.

Men Beckham lever av oppmerksomhet, og han lever godt.

Det eksploderte da han ble kjæreste med Victoria Beckham i 1997, en av datidens største popstjerner. Paret ansatte den velkjente manageren Simon Fuller for å cashe inn på stjernestatusen.

At Fuller lyktes er ikke akkurat noen overdrivelse.

Beckham-varemerket ble kjapt ett av verdens mest verdifulle, og Becks har melket markedet. Reklameinntekter fra Gillette, Adidas, Vodaphone, diverse bilmerker og datamaskiner skal være verdt milliarder.

Vanviddet er illustrert i en lengre featuresak i dagens The Guardian. Ifølge artikkelen ble manager Fuller rasende da Beckham skaffet seg den velkjente krusifiks-tatoveringen i nakken.

Tatoveringen skal nemlig ha gjort at Beckham gikk glipp av sponsorinntekter på snaue 350 millioner fra det mer konservative amerikanske markedet.

På vei ned?

Samtidig var det stjernestatusen og hysteriet rundt som gjorde at han til slutt kom på kant med Alex Ferguson, og dermed solgt til Real Madrid for 25 millioner pund.

Tiden etter overgangen har ikke bare vært smertefri. Etter en god førstesesong mener mange fotballeksperter at han per dags dato ikke er god nok for laget.

Mange mener også at han må tilbake til England for å få fart på karrieren igjen. Ifølge BBC skal Arsenal og Arsene Wenger stå klare med sjekkheftet.

Også utenomsportslig har det gått nedover. Nylig ble han kåret til Englands verst kledde og Beckham er ikke lenger blant de personene det søkes mest etter på nettet.

Rooney er klar

Dessuten står andre fotballikoner klar til ta over. Og først i køen: Wayne Rooney - ung, ærlig og langt mindre oppbrukt i reklamer og sponsoroppdrag.

Ifølge The Guardian er annonsørene trolig langt gladere i Rooney, siden han er likner mer på kundene de ønsker å nå.

Men de dystre spådommene til tross: Helt over er det tross alt ikke for dagens bursdagsbarn.

Senest i februar spurte BBC leserne sine om de mente Beckham er mer innflytelsesrik enn Gud.

37 prosent svarte ja.

• En bildeserie fra Beckhams karriere finner du hos Skynews.

• Her finner du en David Beckham-quiz

DYR TATTIS: Denne tatoveringen førte til store tap i sponsorinntekter.
STJERNEPAR: David og Victoria traff hverandre i 1997. I 1999 var de gift.
FORHATT: Dette røde kortet i VM -98 gjorde Beckham til syndebukk for en hel nasjon. Men Becks skulle reise seg igjen...
ELSKERINNEN: Rebecca Loos avslørte intime detaljer om sitt forhold til Beckham i fjor.
Hele Norges coronakart