Tatt av OL-programmet på grunn av USAs suverenitet

Likevel vant Japan softball-gullet.

I det som kan ha vært den siste OL-kampen i softball skuffet den største favoritten. USA kunne tatt sitt fjerde strake gull, men Japan ble for sterke i finalen.

Anført av kasteren Yukiko Ueno vant Japan 3-1. Det var det særdeles få som hadde ventet seg. USA har vunnet grenen i tre OL på rad, og hadde vunnet 22 olympiske softballkamper på rad før japanerne slo dem i finalen.

Sporten er fjernet fra OL i London blant annet fordi USA er for suverene. Kanskje baner Japans sjokkseier vei for nye tanker.

- Det gir oss mye motivasjon i kampen for å få softball tilbake i OL. Vi skal kjempe for det i hele verden, i hvert verdenshjørne, sa Japans trener Haruka Saito.

- Verden må forstå at softball er et virkelig godt spill. Vår seier er det første skrittet mot «Back Softball» (kampanjen for å få softballen tilbake som OL-gren). Vi er virkelig glad for at vi klarte det, sa japaneren Eri Yamada.

Yukiko Ueno kastet glimrende i sju omganger i finalen, dagen etter at hun kastet til sammen 21 omganger i to kamper da Japan tok seg til finale.

- Min sterke vilje til å vinne, er Uenos forklaring på nøkkelen til suksess.

Australia ble bronsevinner.

SENSASJONELT GULL: USAs suverenitet var mye av årsaken til at softball blir fjernet fra OL-programmet i London i 2012. Likevel vant Japan gullet i Beijing. Foto: AFP/Scanpix
SENSASJONELT GULL: USAs suverenitet var mye av årsaken til at softball blir fjernet fra OL-programmet i London i 2012. Likevel vant Japan gullet i Beijing. Foto: AFP/Scanpix Vis mer

Softball er i likhet med nært beslektede baseball tatt av OL-programmet til London-lekene om fire år, men håper å være tilbake i 2016.

(NTB)

Tatt av OL-programmet på grunn av USAs suverenitet
FORTVILELSE: USA og Staceu Nuveman (t.v.) og Caitlin Lowe gikk til OL-finalen som skyhøye favoritter. Det endte i tårer og tap for Japan.