Tatt for doping - skylder på fyllefest

Sier han drakk over 33 enheter alkohol på én kveld.

 INGEN SUKSESS I SKY:  Tiernan-Locke signerte for Team Sky i 2013, men var ikke i nærheten av å levere som forventet og ble sparket etter dopingsaken kom frem. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.
INGEN SUKSESS I SKY: Tiernan-Locke signerte for Team Sky i 2013, men var ikke i nærheten av å levere som forventet og ble sparket etter dopingsaken kom frem. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.Vis mer

(procycling.no) Den tidligere Sky-rytteren Jonathan Tiernan-Locke ble nylig utestengt i to år på grunn av uregelmessige verdier i blodpasset.

Da han fikk muligheten til å forsvare seg overfor det nasjonale antidopingbyrået i Storbritannia, påsto 29-åringen at en ekstrem fyllefest, der han angivelig drakk hele 33 enheter alkohol, var skyld i de høye blodverdiene som ble observert i en test like før verdensmesterskapet i 2012.

I tillegg sier Tiernan-Locke at han glemte å drikke vann i etterkant, og at han dermed ble dehydrert, noe som førte til høye hemoglobinverdier.

Lite troverdig
Til tross for det påståtte alkoholkonsumet og den manglende evnen til å hydrere seg, ble den britiske syklisten nummer 19 i verdensmesterskapet noen par dager etterpå, etter å ha markert seg underveis med svært offensiv kjøring.

Ikke overraskende trodde ikke det britiske antidopingbyrået på forklaringen, og valgte å utestenge rytteren i to år.

- Hvorfor en profesjonell utøver som er bakfull og dehydrert ikke drakk vann i løpet av 32 timer er vanskelig å forklare. Hans påstand var at han var klar over viktigheten av å hydrere seg, men at han følte seg dårlig og fryktet at han ville spy hvis han drakk vann. Likevel følte han seg normal igjen neste morgen, 23 september, til tross for at han ikke drakk vann forrige dag. Hans tilstand 23. september virker ikke å være konsistent med et individ som er alvorlig dehydrert, skriver det britiske antidopingbyrået i en pressemelding.

Uforklarlig
Tiernan-Locke hadde virkelig hatt sitt gjennombrudd den sesongen, etter å ha kommet fra "ingenting" til å dominere nesten samtlige ritt han startet.

Derfor fikk han en solid kontrakt med verdens beste sykkellag, Team Sky, og var kaptein på det britiske VM-laget.

- Det er uforklarlig at en profesjonell rytter, som for første gang ble valgt til å representere hjemlandet sitt i verdensmesterskapet, ikke ville ha sikret seg om at han var klar for å konkurrere da han ankom hotellet i Maastricht og forsikret seg om at han hadde drukket nok vann til å kurere bakfullheten han fortsatt led av, fortsetter antidopingbyrået.

Etter den mistenkelige testen, sammenlignet antidopingbyrået verdiene med testene han tok som Sky-rytter året etterpå, og konkluderte med at EPO-bruk var den mest sannsynlige årsaken for de uregelmessige blodverdiene.

Tiernan-Locke viste svært dårlig form mens han syklet for Team Sky, og ble umiddelbart fjernet fra laget da nyhetene om de uregelmessige blodverdiene kom frem. 

Denne artikkelen er levert av sykkelnettstedet www.procycling.no.

 SLET:  Selv Nairo Quintana (Movistar), som er en av verdens beste klatrere, klarte ikke å holde hjulet til den britiske amatørsyklisten i 2012. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM.
SLET: Selv Nairo Quintana (Movistar), som er en av verdens beste klatrere, klarte ikke å holde hjulet til den britiske amatørsyklisten i 2012. Foto: Tim De Waele/TDWSPORT.COM. Vis mer