Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Tatt for doping

Langrennssporten rystes av et nytt dopingsjokk bare 15 dager før OL. Toppløperen Kristina Smigun (25) fra Estland har testet positivt på anabole steroider. - Utrolig skuffende, sier Bente Skari om sviket fra en av konkurrentene hun snakker mest med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kristina Smigun har tilhørt verdenseliten i fire sesonger. 12. desember gikk hun inn til tredjeplass på 10 kilometer fristil i italienske Brusson. Det gikk langt dårligere på dopingtesten etterpå. Ifølge det estiske nyhetsbyrået EPA har generalsekretær Raul Kinks i Estlands skiforbund gitt henne beskjed om at A-testen er positiv. Smigun nekter selvsagt tvert.

Bente Skari kom rett fra den første treningsøkta i Sun Valley, cirka fem timers kjøretur nord for Salt Lake City, til beskjeden om at en av de argeste OL-rivalene er dopingtatt.

- Jeg er overrasket og utrolig skuffet. Dette hadde jeg ikke trodd - verken om henne eller noen andre. Smigun er en av de jentene jeg snakker mest med. Hun er utadvendt og lett å komme i kontakt med, sier Skari til Dagbladet.

Hun presiserer at hun uttaler seg med forbehold om at B-prøven viser seg positiv.

Mange dueller

Skari har hatt noen fighter mot den estiske jenta - både i v-cupen sammenlagt og i flere sprintløp.

I 2000 ledet Smigun v-cupen sammenlagt hele seinvinteren, men Bente knep pokalen de to siste rennene.

- Hun har gått bra før i vinter, og var en av de jeg hadde tippet skulle ta noen medaljer i OL, sier Skari om jenta som denne sesongen står med seieren på fellesstarten fra Ramsau, en andreplass og tre tredjeplasser i v-cupen. Nå tar hun trolig tar et par års ufrivillig pause.

Lereim lei seg

Inggard Lereim, nestleder for Det internasjonale skiforbundets (FIS) medisinske komité og mannen bak avsløringen av seks dopede finner under Lahti-VM i fjor, hadde fått muntlig beskjed om Smigun-avsløringen fra FIS' generalsekretær Sarah Lewis i går kveld.

Kristina Smigun

Født: 23. februar 1977

Bor: Otepää, Estland

Høyde: 168 cm.

Vekt: 56 kilo

Familie: Lillesøster Katrin Smigun(22) går også V-cup.

Meritter: VM-sølv 15 km fri 1999, VM-bronse 30 km klassisk 1999, 2.plass v-cup sammenlagt 1999/2000. Seks enkeltseirer v-cup, fem andre plasser, åtte tredjeplasser.

Karriere: Deltok i sitt første mesterskap under VM i Falun i 1993. Har gått alle mesterskap siden.

- Sørgelig. Tenk å være så dum så kort tid før OL. Det tar visst aldri slutt på dette her, men jeg er ikke overrasket. Mine illusjoner om en rein idrett forsvant i Lahti i fjor. Og jeg vet så mye mer enn det som ble offentlig reagert på, sier Lereim til Dagbladet.

Lereim understreker at B-prøven må analyseres før Smigun kan anses som avslørt. Og nettopp det at Smigun tas for anabole steroider, forundrer ham litt.

- Tenk å gjøre noe så banalt som anabole steroider. Det er noe som vi er mest oppmerksomme på. Det blir interessant å følge opprullingen av dette. B-prøven bør være klar torsdag, sier Lereim.

Hele Norges coronakart