Tatt for doping

Den amerikanske mellom- og langdistansemesteren Regina Jacobs har testet positivt på designerdopet THG. Toppidrettssjef Bjørge Stensbøl tror dette bare er begynnelsen.

Det er Washington Post som bringer nyheten om avsløringen av 40-åringen som i februar ble første kvinne som løp 1500 meter på under fire minutter innendørs. Hun vant da VM-gullet i Birmingham. Ifølge avisa besvarte verken Jacobs, ektemannen eller treneren anrop på telefonen i går.

Det amerikanske fridrettsforbundet bekreftet dagen før at fire utøvere hadde testet positivt på steroidet. Ingen navn ble offentliggjort, men forbundet sa at samtlige utøvere deltok i sommerens amerikanske mesterskap.

Tre av dem deltok under VM i Paris i august, men ingen tok medaljer. Forbundet har truet med bøter opp mot en million kroner og livstidsutestengelse om de blir funnet skyldige i dopingmisbruk.

De eneste øvrige navngitte utøverne som har testet positivt på designerdopet THG, er den amerikanske kulestøteren Kevin Toth og den britiske sprinteren Dwain Chambers.

Beklagelig, men positivt

- Det som skjer er selvsagt svært, svært alvorlig for internasjonal friidrett.

Men jeg velger likevel å se positivt på det. Og det er flere grunner til det, sier Stensbøl.

Den ene er at WADAs arbeid virkelig begynner å få effekt selv overfor tungvektere som USA. Det har ikke akkurat vært amerikansk tradisjon å spille med åpne kort i dopingsaker.

Tatt for doping

- Tror du alt vil komme på bordet?

- Alt de måtte ha avslørt nå, vil komme fram. Det er jeg sikker på, og det er derfor jeg bare tror vi har sett toppen av isfjellet hittil. Jeg er mer tvilende til om amerikanerne legger fram det de måtte ha av saker lenger tilbake i tid.

- Men at USA nå ser ut til å åpne opp, slippe dopingjegerne til og handle ved positive prøver, er en viktig seier for antidoping-saken.

- Kina er også, med norsk bistand, på glid i antidopingarbeidet. Med bakgrunn i det som nå skjer i USA, kan man si at hele verden nå står samlet i antidopingarbeidet?

- Selv om det som skjer i USA er viktig, er vi nok ikke helt i mål ennå. Men det viktige er at vi er på god vei, og at antidopingarbeidet virker.

- Men tåler vi flere dopskandaler? Hva skjer med idrettens troverdighet om denne saken utvikler seg slik det kan være grunn til å frykte?

- Denne saken er alvorlig, men jeg tror idretten kan leve med skadevirkningene. Om vi sammenlikner internasjonal idrett med et hus, er det nå en vegg som faller ut. Men grunnmuren står der, og den er solid. Det går fint an å bygge opp en ny vegg på den muren, sier Stensbøl.

Unik testmetode

Lagrede urinprøver tatt i Storbritannia skal de nærmeste dagene bli testet for mulig innhold av designerdopet THG. Den nye testmetoden skal være helt enestående og vil kunne avsløre deler av topp-idrettsmiljøet over store deler av verden.

KONVERTERTE: Dopingavslørte Regina Jacobs satset tidligere på 5000 meter og under det amerikanske mesterskapet i 2000 satte hun ny rekord på distansen. <!--/BTEK0-->