Tatt i doping tre dager før Tour-start

Dekker avslørt av prøve tatt på julaften.

HJELPERYTTEREN TIL EVANS: Outsideren Cadel Evans mister en av sine viktigste hjelperyttere. Thomas Dekker er dopingavslørt. Foto: AP
HJELPERYTTEREN TIL EVANS: Outsideren Cadel Evans mister en av sine viktigste hjelperyttere. Thomas Dekker er dopingavslørt. Foto: APVis mer

|||(Dagbladet.no) Den nederlandske syklisten Thomas Dekker er innhentet av dopingjegerne. En dopingprøve han avga i 2007 viser seg å inneholde EPO.

Dekker får dermed ikke hjelpe en av favorittene, australske Cadel Evans, i Tour de France. Det opplyser hans lag Silence-Lotto, ifølge NTB.

Dekker avla dopingprøven på selveste julaften i 2007. Fordi man siden har utviklet teknologien for å avsløre nyere varianter av EPO ble prøven testet på ny, og da fant man spor etter en EPO-type.

Viktig hjelperytter
- Dekker fikk onsdag greie på at en dopingprøve som i mai ble analysert på nytt på oppdrag fra Det internasjonale antidopingbyrået (WADA) var positiv, står det i en pressemelding fra Silence-Lotto.

Dekker er en av Evans' viktigste hjelpere. Australieren ble toer i fjorårets ritt, og han blir på ny nevnt som en av outsiderne i rittet som starter i Monaco lørdag.

I et ferskt intervju med Melbourne Herald Sun skryter Evans av de nye rytterne i laget, deriblant Thomas Dekker.

- De nye gutta har kommet inn med en ny, frisk mentalitet og de er veldig dedikert i rollene sine, sier Evans.

- Ekstremt skuffet
For bare et par dager siden la Silence-Lotto ut en melding på hjemmesida, hvor de skrev at Dekker var på bedringens vei etter en matforgiftning under det nederlandske mesterskapet. Tour de France var ikke i fare. Det var derimot ikke de dårlige eggene han spiste i hjemlandet som punkterte Touren for ham, det var en gammel dopingprøve.

- Jeg er ekstremt skuffet. Dette skjedde mens Dekker syklet for Rabobank, men det er likevel tøft for oss, sier Lotto-sjef Marc Sergeant ifølge Cycling News.

Rabobank var innlandet i flere dopingtilfeller forrige sesong, og Dekker forlot laget midt i sesongen uten at det ble gitt noen forklaring på hvorfor.

Charley Wegelius overtar plassen til Thomas Dekker i Tour de France.