Politirazzia Aleksandr Loginov skiskytter-VM 2020

Tatt med buksa nede

Aleksandr Loginov syntes det var pinlig å sitte på sengekanten i underbuksa mens italiensk politi ransaket rommet hans. Men det er russernes egen skyld.

PINLIG: Det russiske skiskyttermiljøet har rotet det til for seg selv igjen. Betyrdet slutten på Aleksandr Loginovs omdiskuterte karriere? Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix
PINLIG: Det russiske skiskyttermiljøet har rotet det til for seg selv igjen. Betyrdet slutten på Aleksandr Loginovs omdiskuterte karriere? Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

ETTER VM-gullet sist lørdag inviterte Aleksandr Loginov alle på pressekonferansen til å bli med hjem til den nye leiligheten hans i Moskva, for å sjekke hvor ren han var. Den invitten virket ikke særlig realistisk.

Denne lørdagen kom italiensk politi i stedet ubedt på besøk hos den russiske verdensmesteren på hotellrommet hans utenfor Anterselva. Klokka var halv seks på morgenen, men for Loginov og russisk skiskyting er den minst fem på tolv.

Å få politibesøk midt under VM så du må sette deg opp på sengekanten i underbuksa, har vist seg å være denne sportens vonde virkelighet:

- De prøver å lage et slags dyr av meg, sa Loginov etter razziaen i går. Det passer den store russiske historien om at dette som vanlig bare er Russland mot resten av verden.

FRUSTRERT: Martin Fourcade og det franske laget tok gull foran Norge på stafetten, men den franske stjerna var ikke i humør til å snakke VMs kanskje mest omtalte person, russiske Alexandr Loginov. Video: Kristoffer Løkås Vis mer

Aleksandr Loginov er tidligere dømt for svindel, og lurte tilsynelatende noen på nytt da han fikk forbudt besøk på rommet ved siden. Der flyttet hans personlige trener Aleksandr Kasperovits inn midt under VM utstyrt med falsk akkreditering.

Det er kanskje noe lureri. Men mest lurer russerne fortsatt seg selv.

I DET sivile samfunnet skulle Loginovs gamle dom vært sonet og kvittert ut. Dessverre har russisk skiskyting i likhet med et par andre østeuropeiske miljøer vist seg å være så usiviliserte når det gjelder sport, at det ikke bare er å konkurrere videre som om ingen ting har hendt:

  • I skiskyting som i utholdenhetsidretter flest hender dette fortsatt hele tida.

Politiaksjonen mot Loginov og hans personlige trener er et sikkert tegn på det.

I GÅR var noen russiske kommentatorer opprørt over oppførselen til det italiensk politiet. Russerne har sin grunn for det. Dette politiet gjør jo jobben med å avsløre dem.

Så tidlig som i 2000 kriminaliserte Italia svindel i idretten. Da hadde mye av den italienske eliteidretten i tiår vært infisert av utstrakt dopbruk. Det preget resultatlistene i langrenn og sykkel der italienerne leverte glitrende, men de ikke spesielt velrenomerte italienske politikerne skar likevel igjennom med en lovgivning som la grunnlaget for en mer effektiv dopingkamp.

ALLEREDE i sitt eget vinter-OL i Torino 2006 viste italiensk politi at de evnet å bruke den nye lovgivningen. Etter en tips fra Verdens Antidopingbyrå (WADA) raidet de hotellet til de østerrikske skiskytterne midt under vinterlekene og fant grunnlaget som etter hvert fikk vekk seks av sportens svindlere:

- Det var ydmykende å bli kledd naken under raidet. Dette er inhumant, sa stjerneløperen Wolfgang Perner rett etter denne politiaksjonen.

Men det mest inhumane hadde han dessverre selv vært med på. Perner ble dømt og utestengt på livstid etter den største skandalen i østerriksk idrett før han sist høst døde bare 52 år gammel.

NÅR italiensk politi nå på nytt går direkte inn i en stor idrettsfest på hjemmebane, er det et sikkert tegn på at dette er mer alvorlig enn rot med VM-akkrediteringen både for Aleksandr Loginov og hans private trener Aleksandr Kasperovitsj. Aksjonen var målrettet. Det var bare de to politiet var ute etter, og da er grunnlaget sannsynligvis spesifikke funn knyttet til utøver eller trener.

Politiaksjonen kom etter et tips fra det internasjonale skiskytterforbundet (IBU). De sitter med prøvefunn som de ønsker testet eller forsterket. Denne type taktiske inngrep er blitt mye vanligere de siste åra i land der dopingbruk i idretten er kriminalisert. Avsløringene midt under fjorårets ski-VM i Seefeld basert på undersøkelsene til tysk politi, er et godt eksempel på det.

I GÅR var det ingen direkte arrestasjoner som i Seefeld. Likevel var det en utvikling i de russiske reaksjonene som kan tyde på at nettet snører seg sammen rundt Loginov:

- Dette er et show som vanlig. De kommer tidlig på morgenen og uroer hele laget, sa den russiske skiskytterpresidenten Vladimir Drachev først, og fikk selvsagt støtte av hovedpersonen selv:

- Jeg håper ikke dette blir feid under teppet. Jeg venter ingen offisielle unnskyldninger. Dette opprører meg, ble Loginov gjengitt på Sport.ru rett før VM-stafetten.

I går kveld var han langt mer betenkt på egne vegne i et intervju med Sport Express:

- IBU vil tydligvis at jeg skal gi meg som skiskytter så fort som mulig. Hvis det er best for alle, er det like greit å gjøre det, sa han til dette russiske nettstedet.

- Er du seriøs?

- Jeg blir ikke yngre. Å komme vekk fra dette, skal bli godt. Og IBU vil tydeligvis det.

PIPEKONSER: Publikum buet da gullvinneren fra sprinten, Alexandr Loginov, startet normaldistansen. Video: NRK / Kristoffer Løkås Vis mer

LOGINOV synes tilsynelatende at det er blitt for pinlig å bli behandlet som en kriminell, selv om også han i dette intervjuet kobler politiaksjonen med IBUs mistanker rundt sin personlige trener Alexander Kasperovitsj.

Denne spesielle hjelperen kom rett etter dopsaken med Evgenij Ustjugov; eks-skiskytteren som nylig ble avslørt av etterforskerne til Verdens Antidopingbyrå (WADA) på grunnlag av datamateriale fra dopinglaboratoriet i Moskva. Tidligere var Kasperovitsj også ansvarlig for Aleksandr Loginovs utestengning for EPO.

Kasperovitsj var etter sigende i Anterselva som turist, og manglet gyldig VM-akkreditering. Likevel hadde denne omdiskuterte profilen i russisk skiskyting fått rom sammen med kona og et barnebarn vegg i vegg med Loginov:

Sånt skjer i et land som ikke tar oppgjør med gamle synder.

DET påpekte også reporteren i Sport Express som stusset på hvorfor Loginovs personlige trener plutselig var midt sentrum for begivenhetene i et VM der han ikke skulle ha vært:

- Vi har jobbet sammen lenge, og har tette bånd i treningsarbeidet. Han fikser flere administrative ting, og hjalp meg under treningsleiren i Ridnau. Så ville han vel støtte meg 100 prosent, og fikk tak i en akkreditering for løypa, forklarte Loginov det som hadde skjedd.

- Er du sint på ham for det?

- Hva er det å være sint for? Alle ryktene er uten grunn. Det er helt ulogisk at jeg skulle ha prøvd å skjule at Kasperovitsj var her, svarte Loginov.

MEN egentlig er det russisk idrett som har mest å svare for. Ved å plassere en gammel doptrener med falsk akkreditering på rommet ved siden av VM-stjernen sin, er det russisk skiskyting som enda en gang er blitt tatt med buksa nede.

- Kutt av øra på den som er ansvarlig for denne falske akkrediteringen, sa den russiske trenerlegenden Jevgenij Trefilov brutalt til Sport Express i går kveld. Den gamle håndballsjefen er en av flere som er lei av at Russland hver eneste gang ødelegger for seg selv i forhold til det å få lov å konkurrere internasjonalt:

- Dette er ren dumskap. Hvor mye sånt har det vært? Vi slettet alt datamaterialet, og så viste det seg at de likevel klarte å gjenskape det, sa Trefilov ironisk om Russlands siste store forsøk på å lure resten av idrettsverdenen.

DA prøvde de å ødelegge bevisene fra dopinglaboratoriet i Moskva uten hell. Svindelen i fjor ble avslørt av etterforskerne til WADA, og gjør at russisk toppidrett etter den kommende rettssaken i Idrettens Voldgiftsdomstol (CAS) risikerer å bli nesten helt isolert fra omverdenen.

Nå gjelder det æren til enda en av landets største sportshelter.

For det ligger sannsynligvis mer enn et manipulert akkrediteringsbevis i det materialet som italiensk politi samlet inn i går.

FOTNOTE: Aleksandr Loginov trakk seg fra den avsluttende fellesstarten i VM.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer