Tatt med ulovlige hoppdresser

Halvparten av hoppdressene som VM-deltakerne har med seg til Val di Fiemme, stemmer ikke med målene. Dressjukset er blitt oppdaget av Det internasjonale skiforbundet (FIS).

VAL DI FIEMME (Dagbladet): - Halvparten av dressene er for store, og må tilbake til skredderen for å sys inn. Luftgjennomstrømningen er grei, men tilpasningen er ikke god nok, sier formann i FIS' hoppkomité, Torbjørn Yggeseth til Dagbladet.

Samtlige nasjoner har hoppdresser med for stor ballongeffekt. Under hele ski-VM kommer Yggeseth og kollegaene hans i FIS til å sjekke dressene, og luke ut dem som ikke holder målene.

- Ingen skal få jukse seg til VM-gull. Vi sjekker hoppdressene både på trening, kvalifisering og i renn. I tillegg må samtlige medaljevinnere av med dressene og strippe i dressrommet inne på hoppstadioen etter konkurransene, sier Yggeseth.

Symaskinene går

Alle deltakerne har skaffet seg nye hoppdresser til VM. Apparatene som måler stofftykkelsen, gjennomblåsingen og tilpasningen blir flittig benyttet av FIS-kontrollørene. Den tyske dressfabrikanten Meininger er i VM-byen med egen skredder. Symaskinene går døgnet rundt.

Før den norske hoppgjengen kom til Val di Fiemme, var de innom Meininger-fabrikken i Tyskland og dresset seg opp. Tommy Ingebrigtsen, Sigurd Pettersen, Bjørn Einar Romøren, Roar Ljøkelsøy og Lars Bystøl fikk alle to nye hoppdresser hver. Til dagens storbakkerenn har Ingebrigtsen, Pettersen, Romøren og Ljøkelsøy minst én ny hoppdress som er godkjent.

Slo sprekker

- Nå har jeg fem dresser å velge i, men bare de to nye er aktuelle å bruke i VM. Dressen jeg brukte i NM på Lillehammer sist helg, er så gammel at den begynner å slå sprekker, sier Tommy Ingebrigtsen.

I kvalifiseringen i går kveld ble han nummer fire i den nye sølvdressen. Bare slått av Noriaki Kasai, Matti Hautamäki og Adam Malysz.

- Jeg har bare prøvd den i to hopp. Erfaringen er at den løfter litt mer på slutten av svevet, sier Tommy Ingebrigtsen etter 127-metershoppet.

Sigurd Pettersen kvalifiserte seg i en gråblå dress av et stoff som ingen har hoppet med før.

- Den er veldig myk og litt gummiaktig. Jeg ba om en dress med det beste stoffet og fikk to forskjellige, sier Sigurd Pettersen.

Høyreskuldra hans er fortsatt sår etter fallet torsdag kveld.

- Jeg har tapet skuldra og trår til for fullt i kveld, sier 22-åringen fra Rollag & Veggli.

Bjørn Einar Romøren har fått alle dressene sine godkjent. I går hoppet han med en av de nye.

Roar Ljøkelsøy reiste fra fabrikken med to nye dresser.

- I kvalifiseringen i går brukte jeg den gamle dressen. Den nye i grått og sølv gjemmer jeg til rennet i kveld, sier Roar Ljøkelsøy.

TIL SKREDDEREN: Tommy Ingebrigtsen hoppet lengst av de norske hopperne i kvalifiseringen i går, men må en tur til skredderen med den nye hoppdressen sin.