- Tatt på nattklubb

SKIEN (Dagbladet): - Jeg og et par andre på Odd-laget skulle ut og spille biljard. Vi endte opp med fire pils for mye. Klokka halv fire stod plutselig Tom Nordlie der. Tok oss på fersken. Men han takla det fint. Ga oss refs, men dyssa det ned internt, ler Arne Sandstø, 34 år og fortsatt ugift.

Historien er som saksa fra helt vanlig norsk Syden-tur. Arne og gutta var på treningsleir på Kypros.

- Sånne historier er vanlige i alle norske fotball-klubber. Fotballspillere er som folk flest, slår Odd-treneren fast.

Her i bobilen nytter det ikke å ljuge. Ikke for undertegnede heller. Jeg vil ikke gi folk inntrykk av at Arne Sandstø er hard på flaska. Derfor spør jeg:

- Hva vil du ha å drikke. Cola eller Heineken?

- Det er mandag. Jeg tar cola. Er ikke i Syden nå.

Han rølper ikke. Arne Sandstø er kjernesunn og skammelig veltrent. Ikke røyker han, og ikke snuser han. Litt kjedelig kanskje, men det er bare utenpå. Hans engelske favorittlag er nemlig Stoke. Arne er også Tippeligaens yngste trener, og han innrømmer at han er stolt over å ha ført Odd til cupfinale. Ikke snakker han som trenere flest heller. Du hører ham aldri bruke ord som Drillo har funnet opp.

Innlegg og serve

- Å kalle et innlegg for serve er for dumt. Et innlegg er et innlegg. Man bør bruke et språk som spillere og folk flest forstår.

Unge Arnes trenerfilosofi bygger nemlig på å involvere spillerne mest mulig. Det er derfor han mener man blir en bedre trener jo mer man har erfart som spiller.

- Jeg er overbevist om at jeg hadde vært en bedre trener dersom jeg hadde spilt flere landskamper, og kamper i Champions League.

Lært av mange

Han får det til å høre enkelt ut. Vi snakker fotball. Lenge. Ganske seriøst. Men jeg er jo tabloidjournalist som er opptatt av sprengstoff. Kanskje han detonerer en bombe om Vålerengas Tom Nordlie, som trente Odd i fjor? Mange i Skien er opptatt av herr Nordlie etter at han forlot byen.

- Hvem er den beste treneren av deg og Tom Nordlie? spør jeg.

- Det må du spørre andre om, og bla, bla, bla, bla...sier Sandstø.

Han snakker lenge med diplomatisk tonefall. Jeg faller ut. Men så:

- Jeg tror jeg plukket opp det beste fra de trenerne jeg har hatt opp i gjennom årene. Litt fra Even Pellerud, og Arne Erlandsen i LSK. Litt fra Tom Nordlie. Tom var veldig flink til å snakke. Forklare ting.

- La seg borti

Men som spiller lærte han en ting. Er du trener, må du la spillerne være i ro før kamp.

- Jeg husker Tom Nordlie rett før en kamp mot Lyn i 1.divisjon. Han begynte å legge seg borti hvilke knotter spillerne valgte. Det bør han la folk bestemme sjøl.

Så sier han litt om bråket i Odd da Tom Nordlie forsvant.

- Det var mye som skjedde bak kulissene som aldri kom ut i lyset, i avisene.

- Hva da?

- Nei, det sier jeg ikke.

Og så er vi ferdige med Tom Nordlie.

- Dine egne ambisjoner da. Ta over RBK, og deretter landslaget?

- He, he. Som bergenser er selvsagt den store drømmen å trene Brann.

Hjerneresitusjon

- Cupfinalen?

- Viking er storfavoritter. De har mer rutinerte spillere, og mer rutinert trener.

Arne kommer plutselig på en tabbe han har gjort.

- Jeg reiste inn for å se Norge- Ukraina alene. Jeg burde tatt med hele laget. Latt gutta føle hvordan trøkket fra fullsatt Ullevaal var. Jeg er redd ikke alle takler det presset. Bare to av våre gutter har spilt cupfinale før. Men selvfølgelig. Vi går jo for å vinne kampen. Uansett.

I dag møter Odd-gutta idrettspsykologen Franck Beck. Først skal de prate. Deretter svømme litt. For å få tankene bort fra fotballen. De kunne like gjerne tatt seg en fest.

- I idretten er man så opptatt av å restituere kroppen at man glemmer hodet. Det er like viktig å restituere hjernen. Tenke på noe annet enn fotball, sier Arne, og forsvinner.

- Pøh, som om det er mulig, tenker jeg.

HAR TROEN: Odd-trener Arne Sandstø drikker cola og tror på seier i cupfinalen.