MÅ SLÅ SVERIGE: Sander Sagosen og de norske håndballgutta må slå Sverige med fem for å håp om EM-semifinale - og for å få direkteplass til VM neste år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MÅ SLÅ SVERIGE: Sander Sagosen og de norske håndballgutta må slå Sverige med fem for å håp om EM-semifinale - og for å få direkteplass til VM neste år. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Ett EM-lag er kvalifisert til VM:

Tatt på senga før EM-drama: Visste ikke om regelendring

Bare én direkteplass til VM, ikke tre som før.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

ZAGREB (Dagbladet): Håndballguttas EM-skjebne avgjøres mot Sverige i morgen - men også en sikker plass i neste års VM står på spill.

Nå hersker det forvirring, for EM-arrangøren har nemlig endret reglene før det kommende VM i januar 2019. Tidligere praksis er at tre lag får billett til neste VM, men nå får Dagbladet bekreftet at bare ett lag fra EM får en sikker plass.

Det er i strid med hva både lagledere og spillere i det norske troppen har trodd fram til nå.

Til Dagbladet opplyser Det europeiske håndballforbundet (EHF) følgende:

- Jeg kan bekrefte at bare ett lag fra EM får direkteplass til VM neste år, sier JJ Rowland, mediesjef i EHF, til Dagbladet.

- Er dette en ny regel som alle lag i EM er informert om?

​- Alle lag er informert via informasjon som de har mottatt. Dette er en spesifikk avgjørelse for dette EM basert på registrering for kvalifisering til VM, sier Rowland.

Dårlig nytt

​Frankrike (regjerende verdensmester), Danmark (vertsnasjon) og Tyskland (vertsnasjon) er alle allerede kvalifisert til VM neste år, så i teorien kan laget som blir nummer fire få VM-plassen dersom de tre nevnte nasjoner tar gull, sølv og bronse i det pågående EM.

Uansett er regelendringen dårlig nytt for Norge - i den situasjonen laget er i nå. Sjansene for VM-billett hadde naturligvis vært langt større med tre plasser, framfor bare én.

Til Dagbladet i dag forteller landslagssjef Christian Berge:

- Vi trodde det var flere VM-plasser å kjempe om. Vi fikk vite noe annet i går. Det er mulig vi har mistolket regelverket. Jeg fikk informasjon i går, og nå er forutsetningene enda klarere. Nå MÅ vi heve oss. Så får vi se om vi klarer det. Gutta er sultne, så det kan bli spennende, sier Berge til Dagbladet.

- Hvorfor har dere ikke sett informasjonen før?

- Vi har fått annen informasjon, så det er litt vanskelig for meg å svare. Så fikk jeg kontrainformasjon i går, og nå forholder vi oss til det, sier Berge.

- Vet du hvorfor de har endret på reglene?

- Det er rart. Jeg vet ikke hvorfor de har endret det, men det har de tydeligvis gjort.

- Irriterende?

- Nei. Vi tar det som kommer uansett. Det er ikke så mye vi får gjort med det.

De norske spillerne har lite fokus på en VM-billett - men tenker bare på Sverige-kampen som skal vinnes.

- Jeg har fått med meg snakket om VM-plassen, men jeg tenker bare på at vi må slå Sverige med fem, sier Kent Robin Tønnesen til Dagbladet.

- Jeg tenker ikke noe på det. Jeg mener det lå i kortene at mange land fra Europa ikke kan få frikort til VM, sier Bjarte Myrhol.

Den nye informasjonen betyr at en eventuell kamp om 5./6.-plass ikke har noen betydning for veien videre.

Tøff vei

For at de norske håndballgutta skal komme til EM-semifinale må følgende skje:

  • Norge må vinne med minst fem mål mot Sverige i morgen kveld klokka 18.15.
  • Samtidig må Frankrike slå Kroatia i kampen rett etterpå klokka 20.30.

Norge er i praksis nødt til å spille seg til EM-semifinale for å få VM-billetten allerede nå. Hvis de norske håndballgutta ikke når semifinale, er det nemlig Kroatia eller Sverige som sniker seg foran i køen. Både kroatene og svenskene jakter også en gratisbillett til VM.

​Dagbladet var blant mediene som nylig gjenga den norske teorien om hvordan sikre seg VM-plass. Landslagssjef Berge uttalte følgende for to dager siden:

- Det ligger an til en spennende avslutning på EM uansett. Det ligger en VM-plass i potten. Vi unngår å spille VM-kvalifisering dersom vi ender blant de seks beste, og Tyskland, Frankrike og Danmark samtidig kommer til semifinale. Det er viktig for oss, sa landslagssjef Christian Berge til Dagbladet søndag.

En kommende VM-kvalifisering er nemlig langt fra en walkover. Der kan andre gode, europeiske nasjoner kjempe om plassene.

Veien videre

Premissene for at Norge skal klare et lite under i EM og snike seg til semifinale er som følger: Kroatia, Sverige og Norge må alle ende likt med seks poeng.

Ved poenglikhet i hovedrunden avgjøres plasseringen med en innbyrdes tabell. Ettersom Norge tapte med fire mot Kroatia, må Norge vinne med fem mot Sverige for å vinne den interne duellen. Faren er at Kroatia tar poeng mot Frankrike i gruppas siste kamp. Bare fransk seier er godt nok for de norske gutta om det skal bli semifinale.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer