Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Sport

Mer
Min side Logg ut

Hoppekspert Johan Remen Evensen

Tatt på senga under NRK-sending: - Hvor har du det fra?

Rød brikke på hoppernes ski skapte forvirring i Hoppuka.

FORVIRRING: Den røde brikken på hoppernes ski skapte forvirring under NRKs første sending fra Hoppuka. Ekspert Johan Remen Evensen fikk beklagelse fra arrangøren om at det ikke ble godt nok informert. Foto: NTB Scanpix / Tore Ulrik Bratland
FORVIRRING: Den røde brikken på hoppernes ski skapte forvirring under NRKs første sending fra Hoppuka. Ekspert Johan Remen Evensen fikk beklagelse fra arrangøren om at det ikke ble godt nok informert. Foto: NTB Scanpix / Tore Ulrik Bratland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OBERSTDORF (Dagbladet): Tyskeren Richard Freitag vant fredagens kvalifisering i Oberstdorf. Det første rennet i den tysk-østerrikske hoppuka går lørdag – og alle seks nordmennene er kvalifisert.

Det som ikke var så lett å se på TV, men som enkelte fikk med seg, var at flere av hopperne hadde en rød brikke på hoppskiene. Underveis oppsto det spekulasjoner om hva dette var.

NRKs hoppekspert, Johan Remen Evensen, innrømmer at han ble tatt på senga under sending. Da han fikk spørsmål på sosiale medier om hva den røde brikken var, svarte han følgende på Twitter:

«Skal spørre gutta, tipper det bare er en beskyttelse for klipsen bak som skal inn i skoen.»

RØD BRIKKE: Slik ser den ut, den røde brikken som skal gi nøkkeldata om et skihopp. Foto: Tore Ulrik Bratland
RØD BRIKKE: Slik ser den ut, den røde brikken som skal gi nøkkeldata om et skihopp. Foto: Tore Ulrik Bratland Vis mer

Noe seinere fikk han svar av Twitter-brukeren Alexander Henningsen:

«Den røde brikken som står bak skia er et nytt måleapparat for å måle diverse: Lengde, kurve, høyde, fart, osv., tror jeg.»

På spørsmål fra Evensen – om hvor han hadde fått infoen fra – kunne Henningsen fortelle at brikken ble brukt under et damehopprenn på Lillehammer.

Misfornøyd

Overfor Dagbladet sier Evensen at han er misfornøyd med at NRK-teamet ikke fikk god nok informasjon av arrangøren.

- Arrangøren kom og beklaget at de ikke hadde informert bedre om dette. Vi skal få informasjon før rennet lørdag. Men det handler altså om en databrikke som registrerer hastighet, y- og x-akse, vinkel på ski, osv. Dette er noe FIS (Det internasjonale skiforbundet) har utviklet over tid, forteller Evensen.

- Det har vært prøvd av prøvehoppere i Raw Air og av damene på Lillehammer. Forhåpentligvis gir det mye bra data som vi kan prate om på sendingene og som gir merverdi til TV-produktet.

NRK-eksperten fortsetter:

- Vi ble tatt på senga. Jeg har ikke sett chippen før og visste ikke helt hva det var. Men observante seere hjalp oss på en veldig fin måte på sosiale medier.

- Det er første gang dette blir brukt i offisiell konkurranse. Om det er krav til å bruke det, vet jeg lite om. Men vi satser på å få informasjon fra FIS veldig kjapt.

Test

Anders Fannemel, som endte på 21. plass i kvalifiseringen, viser fram den røde brikken til Dagbladet.

- FIS vil at vi skal teste dette, forteller han.

- Utover det har jeg ikke hørt så mye. Men brikken kan lese vinkler og fart. Du får masse data. Det var første gang jeg hoppet med den i dag. Jeg har ikke vært borti dette før. Jeg har forstått det slik at det er frivillig, men at brikken kanskje skal brukes i OL på grunn av TV-sendingene.

BESTE NORDMANN: Johann André Forfang landet på 140 meter. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
BESTE NORDMANN: Johann André Forfang landet på 140 meter. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix Vis mer

- Hva tenker du om dette?

- Jeg ser ikke noe negativt med dette. Det er bra at vi får mer data. Publikum får innsyn i detaljer som de ikke har fått før. Tyskerne har hatt et sånt system i mange år.

Hektisk aktivitet

Den røde brikken kan med det blotte øyet virke som det eneste nye i «utstyrskrigen». Johan Remen Evensen kan imidlertid fortelle om hektisk aktivitet på sletta under fredagens trening. Etter den såkalte «exit gate» sto trenere og støtteapparatet fra ulike nasjoner og speidet etter nyvinninger.

- Du ser at alle er helt på tuppa når det kommer til utstyr om dagen. De fleste nasjonene har folk som står nede i exit gate og kikker på alle andre utøvere. Det er ikke noe nytt. Men du merker at når det er Hoppuka, så er det noe ekstra spesielt. Det er da folk gjerne kommer med nytt utstyr og prøver i treningsomganger.

Evensen utdyper:

- Jeg har aldri observert at de fikk overtrekksdressen så kjapt på etter et hopp som i dag. De lot ikke de andre nasjonene få titte mer enn nødvendig på utstyret.

Første renn

Det første rennet i den tysk-østerrikske hoppuka starter klokka 16.30 lørdag. Johann André Forfang var beste nordmann i kvalifiseringen med 5. plass. Det skjedde etter et monsterhopp på 140 meter i Schattenbergbakken – 3,5 meter bak bakkerekorden til Sigurd Pettersen.

- Jeg hadde gode forhold og gjorde et veldig godt hopp. Det svarte veldig fint. Det er gøy å få en sånn opplevelse inn i Hoppuka, forteller Forfang.

- Kunne du stått på 143,5 meter?

- Problemet er ikke å stå. Problemet er å sette nedslag, påpeker han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!