Tatt på senga

På sykehuset ligger Kostas Kenteris og sprinterkollega Katerina Thanou i hver sin seng og venter på sin skjebne. Begge har vært blant klodens mest opplagt dopede sprintere.

ATEN (Dagbladet): Kenteris har de siste ti månedene kommet ut rein etter to dopingtester tatt utenfor konkurranse. Thanou har kommet ut rein etter to slike tester de siste sju månedene.

Men torsdag kveld unnlot de begge å møte til dopingkontroll i deltakerlandsbyen. De risikerer nå to års utestengelse. Straff som fortjent, mener mange.

For fire år siden kom Kenteris til OL i Sydney som en tidligere brukbar 400 meterløper med 20.59 som personlig rekord på 200 meter. Med plutselig oppsvulmede muskler løp han inn til gull på 20.09, og dro hjem til Hellas som uskyldig, men allment antatt dopet i det internasjonale friidrettsmiljøet.

Året etter vant han VM i Edmonton. Og i 2002 EM i München.

I samme periode har han bare én plassering blant de tre beste i Golden League-stevnene. En tredjeplass. Nøyaktig det samme - en tredjeplass - har Thanou, som tok sølv på 100 meter i Sydney, bak nå dopingmistenkte Marion Jones.

Mistankene mot de to har derfor ikke akkurat avtatt inn mot OL, og i går lå åpningsseremonien i en flau eim av doping.

Krasjet

Grekerne gikk og gråt i gatene. Tårene ble til vantro da det ble kjent at de to ligger på sykehus i Aten etter en mystisk motorsykkelulykke på vei hjem fra et besøk hos treneren torsdag kveld.

Ifølge noen greske ledere var det derfor de ikke møtte til dopingtesten. Andre greske ledere sier at de var hjemme for å hente utstyr, og hadde bedt om utsettelse av dopingtesten.

-  Det hele kan ha vært en misforståelse, sier Yiannis Papadoyiannakis, leder for den greske OL-troppen.

Detaljene rundt motorsykkelulykken var ikke kommet ut i går kveld.

På sykehuset skal de ligge til mandag - angivelig bare for mindre skader. Det har ført til nye spekulasjoner. Ligger de på sykehus som en dekkhistorie for å vinne tid - slik at dopingmidlene forsvinner ut av kroppen? Dette kan for eksempel gjøres ved at de tilføres intravenøs væske, noe som gjøres ved overdoser av narkotika.

Siste melding i går var at Kenteris vurderer å trekke seg fra lekene.

Han var attpåtil antatt å skulle tenne OL-flammen. Han klarte bare å sette fyr på det som kan bli OLs store skandale. TV 2s Johan Kaggestad sammenliknet i går en dopingavsløring av Kenteris og Thanou med at Bjørn Dæhlie og Bente Skari skulle bli dopingavslørt på åpningsdagen av OL på Lillehammer.

Har rotet før

IOC velger foreløpig en kompromissløs linje overfor de to. Det gjør de av erfaring. IOCs medisinske sjef Arne Ljungqvist opplyste i går at dopingkontrollørene for noen dager siden ikke fant Kenteris og Thanou i Chicago der de ifølge den greske OL-komiteen oppholdt seg. Offisielt ble det forklart at de dro hjem en dag tidligere, men ifølge den greske avisa Eleftherotypia dro de aldri til USA, men ladet opp i Korint. I fjor mistet de en dopingtest fordi de meldte at treningsleiren på Kreta. I stedet dro de til Qatar.

Begge skulle møte til høring foran en disiplinærkomité fredag. De fikk utsatt fristen til mandag.

-  Lekene er sterkere enn individer. At Thanou og Kenteris er grekere vil ikke ha noen innflytelse på vår avgjørelse i denne saken overhodet, sa IOC-president Jacques Rogge i går.

Temaet for OL er for øvrig «Velkommen hjem».

Litt av en velkomst.

UVISS SKJEBNE: Kostas Kenteris er regjerende OL-mester på 200 meter. I stedet for å forsvare gullet på hjemmebane, risikerer han nå å bringe stor skam over landet sitt.