Tatt som gissel som sjuåring, gjorde sensasjon i US Open

På tribunen satt faren, som ble levende begravd av jordskjelv.

TAKKET PUBLIKUM: Victoria Duval har en sterk bakgrunnshistorie. I natt hadde den haitisk-amerikanske 17-åringen publikum i ryggen da hun slo ut US Open-vinneren fra 2011, australske Samantha Stosur, i første runde av årets turnering i New York. Foto: Mike Segar, Reuters / NTB Scanpix
TAKKET PUBLIKUM: Victoria Duval har en sterk bakgrunnshistorie. I natt hadde den haitisk-amerikanske 17-åringen publikum i ryggen da hun slo ut US Open-vinneren fra 2011, australske Samantha Stosur, i første runde av årets turnering i New York. Foto: Mike Segar, Reuters / NTB ScanpixVis mer

(Dagbladet): Den amerikanske 17-åringen Victoria Duval sto for en gedigen sensasjon da hun slo ut Samantha Stosur av US Open i natt.

29-åringen fra Australia vant US Open i 2011, og er ranket som nummer 11 i verden. Victoria Duval er nummer 296 på samme rankingliste.

Men i natt var det altså Duval som sto igjen på banen og gjorde seiersintervju med ESPN.

- Publikum hjalp meg masse i dag, takk skal dere ha, sa hun med tynn stemme.

Hun ble heiet fram av et entusiastisk hjemmepublikum, som kjenner til at hun har hatt en lang vei til suksess på tennisbanen. Hun ser og høres kanskje ung ut, men har opplevd mye i løpet av 17 år, ikke minst utenfor tennisbanen.

Tøff bakgrunn Duval er født i USA, men familien flyttet tidlig til Haiti. Bare sju år gammel opplevde Victoria å bli tatt som gissel sammen med flere søskenbarn, da væpnede ranere tok seg inn i huset til tanta hennes.

Episoden endte godt, men familien valgte like etter å flytte tilbake til USA.

Faren Jean-Maurice Duval fortsatte imidlertid å jobbe som lege i Port-au-Prince på Haiti, og pendlet fram og tilbake.

I 2010 ble Haiti rammet av et jordskjelv som kostet over 300 000 mennesker livet. Pappa Duval var svært nær ved å bli en del av den statistikken.

- En morgen ringte han og fortalte at han lå under huset. Han ga oss på en måte sine siste ord, og sa til mamma: «Si til barna at jeg elsker dem», fortalte Victoria til CNN for to år siden.

Takknemlig Utrolig nok klarte faren å krype ut av det sammenraste huset etter flere timer, men hadde fått knust en arm, hadde brudd i ryggsøylen og en punktert lunge.

Han er ikke i stand til å arbeide, men familien har fått hjelp blant annet av tennisvenner.

- Det er masse å være takknemlig for, jeg tar ingenting for gitt. Du vet ikke hva som kan skje. Pappa er veldig heldig som er her, sa Duval etter seieren i natt og snudde seg mot venner og familie som fulgte henne fra tribunen.

I morgen møter hun en ny rutinert spiller, den slovakiske 30-åringen Daniela Hantuchová. Hun var rangert som nummer fem i verden i 2003, men er nå nede på 48. plass.

Kanskje kan Victoria Duval ryste også henne?

- Jeg tror ikke det, sier Eurosport-kommentator Christer Francke til Dagbladet.

Han mener at denne typen sjokkresultater oftest inntreffer i første runde før de toppseede spillerne har kommet skikkelig i gang.

- Stosur er langt unna formen hun var i da hun vant US Open, og det var også veldig overraskende at hun vant da, sier han.

VILL JUBEL: Victoria Duval ble bokstavelig talt hoppende glad da hun forsto at hun hadde slått en spiller som ligger 285 plasser foran henne på WTA-rankingen. Foto: Timothy Clary, AFP / NTB Scanpix
VILL JUBEL: Victoria Duval ble bokstavelig talt hoppende glad da hun forsto at hun hadde slått en spiller som ligger 285 plasser foran henne på WTA-rankingen. Foto: Timothy Clary, AFP / NTB Scanpix Vis mer