Tom Tvedt før helgas presidentvalg:

Taus om presidentvalg

Tom Tvedt vil ikke svare på om han kommer til å gå for en ny periode som idrettspresident eller ikke.

PRESIDENT: Tom Tvedt er idrettspresident. Enn så lenge. Til helga er det valg om presidentjobben i Norges Idrettsforbund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
PRESIDENT: Tom Tvedt er idrettspresident. Enn så lenge. Til helga er det valg om presidentjobben i Norges Idrettsforbund. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpixVis mer

Tom Tvedt ler lenge og høylytt da Dagbladet spør om han kommer til å stille til valg som idrettspresident eller ikke. Spørsmålet har han fått før, men svaret har han aldri gitt.

Bare en liten uke før helgas idrettsting er det altså ingen som vet om den sittende idrettspresidenten kommer til å gå for gjenvalg eller ikke.

Valgkomiteen har allerede innstilt Sven Mollekleiv som ny president, men andre har muligheter til å utfordre den beslutningen. Berit Kjøll har gjort det klart at hun ønsker å gjøre det, mens Tvedt foreløpig holder kortene tett til brystet.

- Det kommer til å være et valg, og valgkomiteen har gjort sin innstilling. Så får vi se hva som skjer, sier han noe kryptisk til Dagbladet.

Vil fullføre jobben

Idrettstinget starter førstkommende fredag og varer til søndag. Mange saker skal opp på dagsorden, men størst spenning er det knyttet til presidentvalget.

Tvedt har sittet i jobben siden 2015, da han tok over fra Børre Rognlien. Idrettsforbundet har vært utsatt for hard kritikk både fra Riksrevisjonen og allmennheten for bruk av offentlige midler i Tvedts periode som president. Tvedt selv mener han har jobbet hardt for å rydde opp i rotet de siste åra.

- Jeg har vært tydelig på at jeg vil gjøre ferdig den jobben jeg har startet på. Jeg har ryddet opp i mye, og har måttet brukt tid på ting som jeg egentlig ikke hadde hatt planer om å bruke så mye tid på.

Nå ser han fram til det som kan bli hans siste idrettsting i presidentstolen.

- Jeg gleder meg veldig til idrettstinget, hvor jeg skal dele rekordgode resultater for norsk idrett både sportslig og økonomisk.

- Veldig gode forutsetninger

Mollekleiv (64) har bakgrunn som informasjonssjef i Norges idrettsforbund og markedssjef i Norges Fotballforbund på 80- og tidlig 90-tall. Han har seinere jobbet som generalsekretær og president i Røde Kors, samt fungert som styreleder i Vålerenga Fotball i fire år.

Kjøll (63) er for tiden direktør for Huawei Norge, og har vært det siden 2011. Hun har tidligere jobbet som administrerende direktør i selskaper som Kilroy Travels, Tusenfryd, Flytoget og Steen & Strøm. Hun har også hatt en rekke styreverv i blant annet DNB, SAS, Hurtigruten, Den Norske Turistforening, og Norges Rytterforbund.

Tvedt svarer dette på hva som skiller han fra de to aktuelle kandidatene:

- Jeg mener jeg har veldig gode forutsetninger for å lede norsk idrett i framtida. 4 år som sittende president, mangeårig toppspiller i håndball og jobbet i 25 år med politisk arbeid for et mangfoldig og universelt samfunn for funksjonshemmede og funksjonsfriske.

51-åringen skal tale til idrettstinget, og kommer til å legge vekt på følgende:

- I talen min til idrettstinget kommer jeg til å framheve at det å være ledere for norsk idrett er verdens beste tillitsverv. Norsk idrett er verdibasert, der idretten skal være for alle og man også har hjerte for toppidretten.

- Skuffet

Tvedt vil fremdeles ikke si om han plutselig dukker opp som en overraskelseskandidat til presidentvervet.

- Først og fremst kommer det til å bli tatt mange beslutninger som vil være viktig for norsk idrett i framtida. Også er jeg sikker jeg på at tinget kommer til å velge et godt styre for framtida, svarer han på spørsmål om hva som er hans spådommer for idrettstinget.

Mollekleiv ble innstilt av komiteen i slutten av mars, og Tvedt legger ikke skjult på sin misnøye.

- Jeg har sagt det før at jeg ble skuffet da. Det var det samme da jeg ikke ble tatt ut på laget når jeg var aktiv.